Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Οι φόβοι των Γερμανών και τα μηνύματα Μαρινάκη - Μυτιληναίου για την ενεργειακή κρίση

Η ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρωζώνης, η Γερμανία, κινδυνεύει να βρεθεί στο καναβάτσο τον προσεχή χειμώνα. Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από το μέτωπο του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, παρουσίασε έλλειμμα!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι ακριβότερες εισαγωγές και ο περιορισμός της παραγωγής για εξαγωγικά αγαθά, φέρνουν τους Γερμανούς αντιμέτωπους με καταστάσεις που δεν θα τολμούσαν να σκεφτούν. Αν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία το χειμώνα, ο... σκληρός ευρωπαϊκός βορράς θα προσγειωθεί απότομα. Αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα, τότε οι Βορειοευρωπαίοι θα πάθουν σοκ. Η βιομηχανία και η οικονομία θα προσγειωθούν ανώμαλα και η κοινωνία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με καταστάσεις που ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί. Ο γερμανικός δείκτης DAX πιέστηκε αισθητά χθες με απώλειες περίπου 3%, κάτι που δείχνει πάρα πολλά για τους προσεχείς μήνες. Στην περίπτωση ενός ενεργειακού σοκ με το φυσικό αέριο, μάλλον σε καλύτερη μοίρα θα βρεθεί ο ευρωπαϊκός νότος.

Στις αγορές, οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες χθες, μετά και την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, κινήθηκαν σε φάση διόρθωσης. Περιορισμένες οι απώλειες για Dow Jones, NASDAQ και S&P 500, ενώ εκδηλώθηκε ισχυρή πίεση στην τιμή του πετρελαίου, στον απόηχο των εκτιμήσεων της Citigroup ότι μπορεί να βρεθεί στα 65 δολάρια φέτος και στα 45 δολάρια στο τέλος του 2023.

Από την άλλη πλευρά, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά από το 2025, θα υπάρξει βελτίωση στις τιμές! Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε θα μιλάμε για μια πολύ αρνητική εξέλιξη.

Παγίδα θανάτου...

Σε σχέση με τα ενεργειακά δρώμενα, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο 26ο συνέδριο του Economist.

Το μήνυμα που έστειλε ένας από τους πιο ισχυρούς του ενεργειακού τομέα με το κύρος που έχει παγκοσμίως, είναι ότι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν για την πράσινη μετάβαση και οι εταιρείες επενδύουν σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά θα υπάρξει ένα κενό 2-3 ετών, το οποίο θα λειτουργήσει ως "παγίδα θανάτου" για τη Γηραιά Ήπειρο. Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης Mytilineos, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα έχουμε αρκετό LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και εάν η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως ένας από τους πλέον άριστους γνώστες των ενεργειακών πραγμάτων, άσκησε κριτική στις επιλογές της Ευρώπης τονίζοντας ότι "έγιναν λάθη τις προηγούμενες δεκαετίες και το θέμα της βιωσιμότητας μπήκε πολύ πιο μπροστά από όσο αντέχουν οι οικονομίες. Εγκαταλείψαμε το θέμα της ασφάλειας προμήθειας και σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο". Επικαλέστηκε δε τις προβλέψεις της JP Morgan για τιμή του πετρελαίου στα 300 δολάρια το βαρέλι, εάν υπάρξει πλήρης διακοπή της ρωσικής προμήθειας και για τιμή του φυσικού αερίου στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμός της ρωσικής ροής. Πριν την κρίση του 2021 η τιμή του αερίου ήταν στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Σχετικά με τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής προς την Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ενδογενείς πηγές όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά που θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των αναγκών καθώς επίσης τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και τον αγωγό TAP που μπορούν να βοηθήσουν στην προμήθεια αερίου. Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά των 6-7 δισ. κυβικών μέτρων που σημαίνει ότι χρειάζονται 45 φορτία LNG για να καλυφθούν οι ανάγκες, πρόσθεσε.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα με την ασφάλεια προμήθειας και εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να διακόψει τη ροή προς την Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή και οι εταιρείες έχουν φροντίσει εγκαίρως για την παραλαβή ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Η παρέμβαση Μαρινάκη-Φράγκου

Ηχηρή παρέμβαση για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στη ναυτιλία έκανε χθες και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, μαζί με την Αγγελική Φράγκου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Navios Maritime Partners.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp, ανέφερε ότι "οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαθέτουν μεγάλα μερίδια διεθνώς σε tankers και LNG κάτι που παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα, αφού η μεταφορά ενέργειας μέσω των πλοίων δεν επιφέρει πολιτικά ρίσκα, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρείται η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας". Προσέθεσε δε, ότι είναι πολύ σημαντικό μία ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, να έχει αυτή τη δύναμη σε τονάζ. Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η ναυτιλία ως κλάδος δεν προσφέρει μόνο ασφάλεια κατά τη μεταφορά ενέργειας και άλλων προϊόντων αλλά είναι και περιβαλλοντικά φιλική.

Οι δύο παράγοντες του εφοπλισμού υπογράμμισαν ότι τα κόστη και τα ναύλα των πλοίων θα είναι υψηλότερα καθώς οι ενεργειακές προμήθειες θα έρχονται από μακριά, Σημείωσε επίσης ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί η μετάβαση σε νέες πηγές ενέργειας, λόγω του πολέμου, θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις και αρκετός χρόνος. Αναφορικά με την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών επισημάνθηκε ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα πλοία για να το πραγματοποιήσουν απλά και θα πρέπει να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Ντεμπούτο για τη Dimand

Η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών παρουσιάζει ενδιαφέρον, ως προς το ντεμπούτο της μετοχής της Dimand.

Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει από την τιμή των 15,00 ευρώ, ενώ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμπεριφορά των θεσμικών χαρτοφυλακίων που τοποθετήθηκαν στη δημόσια εγγραφή. Σημειώνεται ότι η εταιρεία άντλησε από την αγορά το ποσό των 98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97,5 εκατ. συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια προσφορά και οι υπόλοιπες 500.000 ευρώ από την παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων. Προς διαπραγμάτευση θα τεθούν σήμερα 18.680.300 κοινές μετοχές της εταιρείας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Φοροελαφρύνσεις «φέρνουν» τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή - «Μαξιλάρι» 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Παρακαταθήκη για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις, με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα, αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, με το «μαξιλάρι» του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργεί η αντιμετώπιση ...

Φόρτωση άρθρων...