Ο αμερικανικός κολοσσός της Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη από την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά από το 2022 ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες στα αμερικανικά ομόλογα διάρκειας 2 έως 10 ετών.

Μια ιστορική αναδρομή σε προηγούμενους πτωτικούς κύκλους επιτοκίων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μισοί από αυτούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν συγκλίνει. Όπως σημειώνει ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός τα δύο τρίτα των κύκλων της Fed και της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον ύφεσης. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του αμερικανικού κολοσσού. Όπως σημειώνει σχετικά, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μείωνε τα επιτόκια λίγο πριν εκδηλωθεί ύφεση, ενώ η ΕΚΤ αφού είχε ξεκινήσει το... πανηγύρι!

Οι οικονομολόγοι της GS δίνουν πιθανότητες 20% σε μια ύφεση των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα ιστορικά πρότυπα. Για την Ευρώπη δεν αναμένουν ύφεση, αλλά επισημαίνουν τους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει από τη στιγμή λόγω περιορισμού της κατανάλωσης στην Κίνα. Από την άλλη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σχετικά με τις προεκτάσεις του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές τείνουν να είναι σχετικά αδύναμες, και να υπο-αποδίδουν έναντι των αμυντικών, τους πρώτους μήνες μετά τις μειώσεις των επιτοκίων, ακόμη και εκτός πλαισίων ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν υπο-αποδίδουν απαραίτητα. Επιπλέον βλέπει πίεση σε κλάδους όπως τα αυτοκίνητα, οι πρώτες ύλες, τα καταναλωτικά προϊόντα, οι υπηρεσίες και τα Χημικά. Αντιθέτως, θα ωφεληθούν οι κλάδοι των ακινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η GS σημειώνει ως πολύ ενδιαφέρον, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν υπο-αποδίδουν κατά τη διάρκεια των κύκλων μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και ακόμη και όταν δεν υπάρχει ύφεση, δίνοντας σύσταση για απόδοση μεγαλύτερης της αγοράς. Βλέπει επίσης θετικά τις μετοχές τροφίμων, κοινής ωφέλειας και υγείας. Βραχυπρόθεσμα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός βλέπει ότι οι μετοχές είναι ευάλωτες αν τα στοιχεία της ανάπτυξης είναι απογοητευτικά, ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών πιστεύει ότι οι επενδυτές θα λάβουν διαβεβαίωση ότι πιθανότατα θα αποφευχθεί μια ύφεση και έτσι η στάση της είναι overweight.

Πάντως, αν λάβουμε υπόψιν το νέο ιστορικό υψηλό χθες για τον Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι αγορές φαίνεται να... αγνοούν τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες πλευρές. Άλλωστε, το πάρτι κρατάει και είναι κρίμα να χαλάσει!