Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, οι προειδοποιήσεις Λαγκάρντ, η ΔΕΠΑ απογειώνεται και η απόβαση της Εurobank στην Κρήτη

Η χθεσινή μέρα ήταν μια μέρα όπου οι αγορές έβγαλαν αντίδραση, η οποία στην περίπτωση του αμερικανικού δείκτη Dow Jones είναι ουσιαστικής σημασίας, από τη στιγμή που κατέγραψε ισχυρά κέρδη άνω του 2% και ξεπέρασε εκ νέου τις 30.000 μονάδες, ξεπερνώντας μάλιστα τις 30.500 μονάδες.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street μετά την αργία της Δευτέρας και επί της ουσίας η Νέα Υόρκη ευθυγραμμίστηκε με τη θετική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη. Από κοντά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με καλά κέρδη 1,07%, στον απόηχο των προβλέψεων της Oxford Economics για μια δυναμική χρονιά, λόγω του τουρισμού. Πάντως, εκτός από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, την έκρηξη του πληθωρισμού και τα ελληνοτουρκικά, ας έχουμε υπόψιν ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και μας υπόσχεται... συγκινήσεις!

Lagarde speaking (και για τα ακίνητα στην Ελλάδα)... 

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, τον τόνο των οικονομικών εξελίξεων έδωσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στους Ευρωβουλευτές και προσπάθησε να τους βάλει στο πνεύμα της οικονομικής συγκυρίας. Δεν ξέρουμε πόσοι την κατάλαβαν ή δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι ευρωβουλευτές που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα (σαν μερικούς ημεδαπούς, όνομα και μη χωριό...), αλλά όσοι παρακολουθούν στενά τις οικονομικές εξελίξεις, αντιλαμβάνονται ότι οι προειδοποιήσεις της Προέδρου για τις αγορές ομολόγων και ακινήτων, ήταν ηχηρές. Και όλα αυτά συνέβαιναν ενώ οι ευρωβουλευτές, προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν περισσότερες πληροφορίες για το νέο εργαλείο παρέμβασης της ΕΚΤ  στην αγορά ομολόγων.

Η κ. Λαγκάρντ ήταν "Σφίγγα", αλλά διαβεβαίωσε ότι το νέο πλαίσιο της ΕΚΤ θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά ομολόγων, κάτι που συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες ημέρες. Εφόσον αποκατασταθούν οι ισορροπίες, τότε θα υπάρξει ανάλογο θετικό αντίκρισμα και στην πορεία των επιτοκίων. Ωστόσο, η κυρία Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι "όποιος δεν πιστέψει στην αποτελεσματικότητα του νέου εργαλείου δεν θα τού βγει προς όφελός του". Από την άλλη, παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις για... παροδικό πληθωρισμό ήταν πέρα για πέρα άστοχες, καθώς κατά 85% η άνοδος οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται πολύ πάνω από τον αποδεκτό στόχο του 2%, είναι δεδομένο ότι στο μέτωπο των επιτοκίων, θα υπάρξουν οι ανάλογες προσαρμογές, που, ενδεχομένως, να κρύβουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Πάντως, όπως ανέφερε, η αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων είχε προβλεφθεί. Όσο για τα επιτόκια, τον Ιούλιο περιμένουμε άνοδο κατά 0,25% και τα... σπουδαία έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Γι αυτόν τον λόγο η Κυρία Λαγκάρντ προειδοποίησε τους επενδυτές για την πορεία των μετοχών, αλλά και για το ενδεχόμενο να σκάσει η "φούσκα" των ακινήτων σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς. Ευτυχώς, σ΄ αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, καθώς όπως επεσήμανε η Κυρία Λαγκάρντ, οι αποτιμήσεις είναι δίκαιες. Και μέσα σε όλα αυτά... μάλωσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες δίνουν μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το 2% και μαζί με τις τιμές της ενέργειας, τροφοδοτούν τις πληθωριστικές τάσεις. Αυτά τα... ολίγα!

Ο Πισσαρίδης... σοκάρει

Δεν πέρασε απαρατήρητη χθες η παρέμβαση του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, τον οποίο η Κυβέρνηση συμβουλεύτηκε προκειμένου να χαράξει τον οδικό χάρτη για βιώσιμα οικονομικά και ένα ισχυρό αναπτυξιακό υπόβαθρο.

Ο καθηγητής του London School of Economics, μιλώντας στο CNBC, προειδοποίησε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε "χειρότερη κατάσταση από τη δεκαετία του 1970", φέρνοντας ως παράδειγμα τις απεργίες των σιδηροδρομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως επεσήμανε "αυτές δίνουν το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει". Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα, οδηγούν σε ακύρωση του 80% των δρομολογίων, ενώ ακολουθεί... καύσωνας και μέσα στον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον νομπελίστα, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσαρμογές στην αγορά εργασίας, λόγω της περαιτέρω διείσδυσης της τεχνολογίας στη ζωή μας, μέσα από τη δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι ο κύριος Πισσαρίδης, κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών για το έργο του στην ανάλυση των αγορών εργασίας.

Το ΔΝΤ... ξανάρχεται

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ομοβροντία μέτρων με την κάρτα καυσίμου, την αλλαγή ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, ενώ "τρέχει" και η πλατφόρμα για την επιδότηση του ρεύματος. Και να που έσκασε μύτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Όχι, δεν ζητάει να μας βάλει σε μνημόνια, αλλά ούτε και λεφτά, καθώς ξεχρεώσαμε μέχρι και το τελευταίο σεντ πριν από μερικούς μήνες. Στην έκθεση του το Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να ακολουθήσει την τακτική των στοχευμένων μέτρων, προβλέποντας φέτος ισχυρή ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,1%. Ωστόσο, το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι ότι εκφράζει τη βεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι γίνεται... πόλεμος γύρω μας! Το ΔΝΤ ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις (καλά, μέσα σε τέτοιο κλίμα δεν είναι και τόσο εύκολο...), ενώ συστήνει βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και του ισολογισμού των τραπεζών. 

Θετικό σοκ από τον τουρισμό

Η κυβέρνηση κινείται μόνο εκ του ασφαλούς στις παροχές και στις στοχευμένες παρεμβάσεις της, ρίχνοντας... κλεφτές ματιές στην πορεία των τουριστικών εισπράξεων.

Όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής τα πράγματα (φτου, να μην το ματιάσουμε...), ίσως να... τρίβουμε τα μάτια μας φέτος! Δεν είναι ευχή, αλλά είναι ισχυρή ένδειξη, μετά και την πορεία των τουριστικών εισπράξεων και του τουριστικού πλεονάσματος στο τετράμηνο. Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, δηλαδή προ πανδημίας, ο φετινός μήνας παρουσίασε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 19,0%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 15,0% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 7,5%. Πρακτικά, το ταξιδιωτικό πλεόνασμα τον φετινό Απρίλιο ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, ενώ το φετινό α΄ τετράμηνο ήταν καλύτερο κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019! Ο φετινός Απρίλιος εμφανίζει πλεόνασμα κατά 432 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αντίστοιχο μήνα του 2019, έναντι 211 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σε επίπεδα τετράμηνου, φέτος βρισκόμαστε με ταξιδιωτικό πλεόνασμα 633 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, είχαμε 375,7 εκατ. ευρώ. Αυτά βλέπουν στην κυβέρνηση και τρίβουν τα χέρια τους, τόσο για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, όσο και για το περιθώριο περαιτέρω παροχών ενόψει εκλογών...

Πανηγύρι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αίσθηση προκαλούν στην αγορά τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021, χωρίς να λάβουμε υπόψιν τι έχει γίνει φέτος από την αρχή του έτους και πώς θα αποτυπωθούν οι εξελίξεις στα μεγέθη της τρέχουσας χρήσης, όταν αυτά ανακοινωθούν του χρόνου τέτοια εποχή.

Στην περυσινή χρήση πέτυχε κέρδη προ φόρων 334.956.189 ευρώ, εκ των οποίων τα 93 και κάτι ήταν μη επαναλαμβανόμενα, καθώς αποτελούσαν έσοδα μετά τη δικαστική διαμάχη με την τουρκική BOTAS για την τιμολόγηση του αερίου και επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, αποτελούσαν μέρισμα θυγατρικής της. Συνεπώς, μιλάμε για κέρδη 241.461.144 ευρώ, τα οποία είναι επαναλαμβανόμενα και προέρχονται από τη χονδρεμπορική δραστηριότητα. Τα μερίσματα ανήλθαν σε 90,6 εκατ. ευρώ, γεμίζοντας τα ταμεία του Δημοσίου, το οποίο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65%, αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων που κατέχουν το υπόλοιπο 35%. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει συμβάλει κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, μέσω εκπτώσεων, μερισμάτων και φόρων συνολικά 317 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική Οικονομία. Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε πέρυσι να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά του φυσικού αερίου στο 55%, έναντι 39% το 2020. Παράλληλα, η μεγάλη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, συνέβαλε στην ενίσχυση της κερδοφορίας της. Πανηγύρι!

"Απόβαση" της Eurobank στην Κρήτη

Το πόσο σημαντική είναι η Κρήτη στους σχεδιασμούς της διοίκησης της Eurobank, φαίνεται από την... απόβαση που πραγματοποίησε η διοίκηση στο νησί, προκειμένου να έχει εικόνα από πρώτο χέρι.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας επισκέπτονται από χθες όλες τις πόλεις και θα έχουν συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, επιχειρηματίες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Χθες, ο κ. Καραβίας παρέθεσε δείπνο εργασίας στο Ηράκλειο και αναμένεται να γίνει το ίδιο σήμερα στα Χανιά. Σε αυτό θα συμμετάσχουν επιχειρηματικοί πελάτες, που θα παρακολουθήσουν ανοικτές συζητήσεις για τα επιδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα.

Η Κρήτη αποτελεί κορυφαία επιχειρησιακή προτεραιότητα για τη Eurobank που αναγνωρίζει την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και το ρόλο της συγκεκριμένης περιφέρειας ως μια ολοκληρωμένη οικονομία, πρότυπο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Κλάδοι αιχμής όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η «πράσινη»ενέργεια, η ακαδημαϊκή έρευνα και η ψηφιακή καινοτομία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, συγκροτούν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μια ισορροπημένη παραγωγική βάση για την Κρήτη, με κομβική αξία και στο νέο αναπτυξιακό κύκλο.

Σημειώνεται ότι η Eurobank αποτελεί την πρώτη τράπεζα με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στον τουριστικό κλάδο, αλλά στοχεύει σε μια συνολική θεώρηση του χρηματοδοτικού της πλάνου στη μεγαλόνησο, με αιχμή τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι η  Κρήτη είναι μια ολοκληρωμένη οικονομία, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ξεκάθαρα ότι στόχος της τράπεζας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων στη μεγαλόνησο, καθώς εκεί τα επόμενα χρόνια η "πίτα" αναμένεται να μεγαλώσει πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει στρατηγικό πλάνο και διορατικότητα...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - Πέντε συλλογικές εθνικές επιτυχίες

Με ανάρτησή του στο TikTok, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο δεν συντάσσεται με όσους τα βλέπουν «όλα μαύρα»...

Olivier Blanchard: Τα παιδία παίζει με το χρέος

Κάποιοι διαυγείς φιλόσοφοι αναγνωρίζουν ότι δύο στρατηγικές υπάρχουν για να αποφεύγουν ορισμένοι ηγέτες τις ευθύνες τους: ο παιδισμός και η θυματοποίηση.

Φόρτωση άρθρων...