Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και η συμμετοχή άλλων μουσουλμανικών κρατών στη διένεξη Ισραήλ-Χαμάς, θα αποτελέσει το καταλυτικό στοιχείο που θα καθορίσει τις απώλειες και το μέγεθος του πλήγματος στην παγκόσμια οικονομία.
Η κατάσταση παραπέμπει σε χειρότερες μέρες στον τομέα της ενέργειας, με το πετρέλαιο να κινείται στα 92 δολάρια το βαρέλι και να βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των 100 δολαρίων. Πρόκειται για μια νέα ήττα της αντιπληθωριστικής πολιτικής, τη στιγμή μάλιστα, που το φυσικό αέριο έχει "φουσκώσει" κατά 50% και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος 70%!
Ένα νέο σπιράλ ακρίβειας στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα βρίσκεται προ των πυλών, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, στασιμοπληθωρισμό ή ακόμη και ύφεση, έκρηξη των ελλειμμάτων και του χρέους, προβλήματα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, πίεση στην απασχόληση και λουκέτα.
Χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε νέα σημαντική υποχώρηση στον απόηχο της υψηλότερης απόδοσης του Αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου από το 2007. Και η Ελλάδα ξαναβγήκε στις αγορές με επανάνοιγμα παλαιότερης έκδοσης 10ετούς ομολόγους, όπου το επιτόκιο "ψήλωσε" κατά 0,31%.
Οι αγορές ομολόγων στέλνουν το μήνυμα για επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθερή αύξηση της τιμής του χρυσού, που αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.
Σκοτάδι βλέπει ο Στουρνάρας
Με συνέντευξη του στους Financial Times, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έδειξε τον δρόμο προς το... σκοτάδι και προειδοποίησε για νέο κίνδυνο ενόψει, λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.
Το νέο ράλι των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές τάσεις και εφόσον συνεχίσει η ανοδική κίνηση των επιτοκίων τότε "διατρέχουμε κίνδυνο να σπάσει κάτι", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Βρισκόμαστε σε σκοτάδι και δεν φαίνεται φως στο τούνελ, ενώ ο Διοικητής της ΤτΕ ζήτησε από την Ευρώπη να είναι προσεκτική και να διατηρήσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της, η οποία ήδη βρίσκεται "σε κρίσιμο σημείο". Τώρα, τι σόι ανθεκτικότητα θα μπορέσει να έχει η Ευρωπαϊκή οικονομία, όταν ο πληθωρισμός βλέπει προς υψηλότερα επίπεδα, ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι μια άλλη ανάλυση.
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τις κοινωνίες να βρίσκονται στα πρόθυρα της τρέλας, η Ευρώπη δεν γίνεται να μην ακολουθήσει μοντέλα σαν και αυτά που ακολούθησε στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χωρίς γενναία πακέτα στήριξης και ένα "μπαζούκας" για τις αγορές ομολόγων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια νέα μεγάλη περιπέτεια, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, οι κοινωνίες είναι εξουθενωμένες από την ακρίβεια και ένα νέο πληθωριστικό σπιράλ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστημικό κίνδυνο στην οικονομία, αλλά και απρόβλεπτες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Χατζηδάκης: «Κούρεμα» δανείων έως 28% στον εξωδικαστικό - Τι αλλάζει σε τράπεζες και servicers
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις