Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ομοβροντία θετικών ειδήσεων από αγορές, HSBC, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πειραιώς και «Ελληνικός Χρυσός»

Όταν το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και οι αγορές κλείνουν με σημαντικά κέρδη, ίσως ισχύει το γνωστό ρητό "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά". Επιπλέον, η σημαντική πίεση στην τιμή του χρυσού, αποτελεί μια εξέλιξη που ενισχύει την άποψη περί μικρών βημάτων προς την κανονικότητα, η οποία, όμως, θα αργήσει πολύ ή πάρα πολλά χρόνια.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Στις ειδήσεις της χθεσινής μέρας, περιλαμβάνεται η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της Electicite de France, που αποτελεί έναν πυρηνικό γίγαντα, αλλά στέκεται σε γυάλινα πόδια, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν αντιλαμβάνεται ότι οι έκτακτες καταστάσεις, απαιτούν έκτακτες αποφάσεις, προκειμένου η Γαλλία και ολόκληρη η Ευρώπη, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών.

Η Ευρώπη δείχνει να οργανώνεται έτσι ώστε να... πονέσει λιγότερο τον προσεχή χειμώνα, ενώ, κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο Πούτιν δεν θα κόψει τη ροή φυσικού αερίου το χειμώνα, καθώς θα είναι σαν να... αυτοκτονεί! Το νέο δόγμα συνίσταται στο ότι η απειλή της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με τις ανατροπές στην ενεργειακή σκακιέρα λόγω Ρωσίας, απαιτούν τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής ενέργειας. Ο καπιταλισμός λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά όταν η κανονικότητα έχει ανατραπεί, τότε αναδεικνύεται ο κυρίαρχος ρόλος του Κράτους.

HSBC: Θετικό σοκ για το ελληνικό ΑΕΠ

Πολλοί είναι αυτοί που... ψάχνονται από χθες με αφορμή την εντυπωσιακή πρόβλεψη της HSBC, ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας θα σημειώσει άνοδο κατά 6,5% φέτος!

Αυτό που βλέπει ο βρετανικός επενδυτικός οίκος είναι ότι ο τουρισμός θα πάει... σφαίρα και ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό νέο για την ιδιωτική κατανάλωση, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων τιμών. Επιπλέον, οι επενδύσεις, οι κατασκευές και οι εξαγωγές, θα συνεισφέρουν καταλυτικά έτσι ώστε η Ελλάδα να σημειώσει σωρευτική ανάπτυξη 10% τη διετία 2022-2023. Δηλαδή 6,5% φέτος και 4,5% του χρόνου. Ο τουρισμός θα δώσει ταχύτερη ώθηση στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και τις αρχικές εκτιμήσεις. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.

H ΔΕΗ τρέχει...

Πλήρη απεξάρτηση από το λιγνίτη εντός της επόμενης πενταετίας με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 5 Γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, συνιστούν το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο ανέλυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, στο συνέδριο του Economist.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης, η  απολιγνιτοποίηση θα πάει λίγο πίσω από τα αρχικά σχέδια, αλλά όχι παραπάνω από ένα-ενάμιση χρόνο. Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ στηρίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό για το περιβάλλον και την προσφορά φθηνής ενέργειας: την απανθρακοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της προμήθειας ηλεκτρισμού. Η επιχείρηση θα δώσει ιδιαίτερα έμφαση στο υδρογόνο, ενώ τα 2/3 των νέων έργων θα είναι φωτοβολταϊκά πάρκα γιατί είναι πιο γρήγορα στην κατασκευή σε σχέση με τα αιολικά, το οποία θα καλύψουν το υπόλοιπο 1/3.  "Κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, ενώ όπως είπε ο κ. Στάσσης «τα ταλέντα επιστρέφουν στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔEΗ». Πολύ καλές ειδήσεις από πολλές κατευθύνσεις, οι οποίες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία, λόγω της αξιοπιστίας του μάνατζμεντ της ΔΕΗ. Ό,τι έχει υποσχεθεί γίνεται! Όσοι ξέρουν πώς λειτουργούν οι αγορές, καταλαβαίνουν.

Τα ΕΛΠΕ... Gigaντώνονται!

Ενθαρρυντικά ήταν τα νέα στο συνέδριο της Economist και από τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Γιώργος Αλεξόπουλος.

Όπως τόνισε "οι κυβερνήσεις και ο ενεργειακός τομέας πρέπει να διασφαλίσουν ότι δε θα διακινδυνεύσουμε την προμήθεια και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι αυτή θα γίνει με το μίνιμουμ κόστος, ώστε να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση". Καλωσόρισε δε την ευκαιρία που έδωσε το Ευρωπαϊκό συμβούλιο να για την ενεργειακή ουδετερότητα με τη χρήση των ανανεώσιμων καυσίμων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απανθρακοποίησης των μεταφορών.

Ο κ,΄ Αλεξόπουλος επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει το πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, με την επωνυμία Vision 2025, ενώ τόνισε ότι αταλάντευτος στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύος από ΑΠΕ, να φτάσει τα 2 Γιγαβάτ το 2030. Οι εξελίξεις τρέχουν...

Η Citi... εκτοξεύει τον Μυτιληναίο!

Η χθεσινή καλή μέρα είχε και το θετικότατο report της Citigroup για τη μετοχή της Mytilineos, η οποία αδικείται στα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, το περιθώριο ανόδου είναι στο 66%, ενώ η τιμή-στόχος είναι τα 22,00 ευρώ. Η Mytilineos είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, καθώς οι όγκοι αλουμινίου της ελληνικής εισηγμένης είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο, από την πτώση της τιμής (υποχωρεί 40% από τα υψηλά),  δεδομένου ότι είναι "θωρακισμένη" από τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Η Citigroup ανεβάζει την εκτίμηση για τα λειτουργικά κέρδη β΄ τριμήνου στα 137 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον, ο Όμιλος Mytiliineos ωφελείται από το διπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της νέας μονάδας συμπιεσμένου αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Όλα σούπερ για τον Όμιλο, οπότε, δεν υπάρχει λόγος για τη Citigroup να... κρύψει την προτίμηση της!

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ναι του ΣτΕ για το υβριδικό έργο στο Αμάρι

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει η επένδυση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο Αμάρι της Κρήτης, μετά την τυπική επικύρωση της από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο υβριδικής μορφής για την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, μέσω αντλησιοταμίευσης. Έχει συνολική ισχύ 153 MW και αποτελεί  το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη στο είδος αυτό και φυσικά είναι το πρώτο που γίνεται στην Ελλάδα. Το έργο θα έχει τεράστια συνεισφορά και σε τοπικό επίπεδο, καθώς θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι τοπικοί δήμοι σε βάθος 25ετίας θα βάλουν στα ταμεία τους έσοδα 110 εκατ. ευρώ!

Η Πειραιώς κλείνει τα τελευταία μέτωπα

Ένα ένα κλείνει τα μέτωπα και τις εκκρεμότητες η διοίκηση της Πειραιώς, καθώς η τράπεζα προχώρησε στη σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών για τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλα δάνεια.

Έτσι, η Πειραιώς θα έχει μια "ομπρέλα" προστασίας έναντι μελλοντικών πιστωτικών ζημιών, με τη μορφή χρηματοοικονομικής εγγύησης. Τα δανειακά χαρτοφυλάκια συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,7 δισ. ευρώ θα παραμείνουν στον ισολογισμό της Τράπεζας, αλλά η τράπεζα θα έχει "σκουπίσει" μία ακόμη εκκρεμότητα, υλοποιώντας κατά γράμματα το επιχειρηματικό της πλάνο. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μειωθεί το ρίσκο του χαρτοφυλακίου της θα μειωθεί περίπου κατά 1,1 δισ. ευρώ και έτσι θα ενισχυθεί σημαντικά η κεφαλαιακή της θέση.

Κινητή τηλεφωνία... 300 μέτρα κάτω από τη γη για την "Ελληνικός Χρυσός"!

Cosmote και "Ελληνικός Χρυσός" εγκατέστησαν το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο με υποδομή κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις υπόγειες στοές του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, σε έναν...hitech χώρο!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Cosmote, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, το μοναδικό στην Ελλάδα, σε βάθος 300 μέτρα κάτω από το έδαφος, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10 χιλιομέτρων! Με αυτή την τεχνολογική λύση, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους ψηφιακοποίησης του μεταλλείου.

Ειδικότερα, με το campus network κινητής, που είναι πλήρως προσαρμοσμένο και ειδικά σχεδιασμένο για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ελληνικός Χρυσός, εξασφαλίζεται τόσο η κάλυψη όσο και η εγγυημένη χωρητικότητα για τις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου. Mέσω tablets γίνεται πιο άμεση η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια και τους χειριστές των μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων, με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια και πιο συγκεκριμένα με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου που αναλαμβάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών.

Επιπλέον, αυξάνεται ο παραγωγικός χρόνος, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η παραγωγή και η διαχείριση του στόλου. Στα οφέλη του ιδιωτικού αυτού δικτύου κινητής συγκαταλέγεται και η αμεσότητα της μεταφοράς κρίσιμων δεδομένων (βάρος μεταλλεύματος κατά τη φόρτωση, είδος υλικού μεταφοράς, βλάβες μηχανημάτων κ.λπ.).

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - Πέντε συλλογικές εθνικές επιτυχίες

Με ανάρτησή του στο TikTok, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα, ωστόσο δεν συντάσσεται με όσους τα βλέπουν «όλα μαύρα»...

Φόρτωση άρθρων...