Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024

Ουραγός η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία

Οικονομία

Τρίτη από το τέλος μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ κατατάσσεται η Ελλάδα, όσον αφορά τις επιδόσεις της στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2017 (DESI) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που παρουσιάζει τις επιδόσεις των 28 κρατών-μελών σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, από τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες μέχρι την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο αλλά το χάσμα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο μεταξύ των προηγμένων ψηφιακά χωρών και των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις. Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και επενδύσεις για την πλήρη αξιοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:

•Η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες προηγούνται φέτος ως προς τον δείκτη DESI
•Επονται το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία.
•Οι τρεις ψηφιακοί «πρωταθλητές» της ΕΕ είναι και παγκόσμιοι πρωταθλητές έχοντας ξεπεράσει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
•Η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο. Π
•Παρά τις κάποιες βελτιώσεις, αρκετά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, εξακολουθούν να υστερούν όσον αφορά το ψηφιακό τους περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας είναι ένας σύνθετος δείκτης για τη μέτρηση της προόδου στον ψηφιακό τομέα μέσω των εξής πέντε συνιστωσών:

1 Συνδεσιμότητα. Αφορά: σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, ευρυζωνικές κινητές επικοινωνίες, ευρυζωνικές ταχύτητες και τιμές.

Όσον αφορά την Ελλάδα αναφέρεται ότι παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά η διείσδυσή τους προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Η τιμή είναι σχετικά υψηλή, η μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιο αργή απ' ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην κάλυψη NGA ανά νοικοκυριό.

2. Ανθρώπινο κεφάλαιο. Αφορά: Χρήση του Διαδικτύου, βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Όσον αφορά την ΕΕ, αναφέρεται πως το 79% των Ευρωπαίων συνδέεται με το Διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, που σημαίνει αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι.

Το 78% των χρηστών του Διαδικτύου το χρησιμοποιεί για να παίξει ή να τηλεφορτώσει μουσική, ταινίες, εικόνες ή παιχνίδια.

Συνολικά, το 70% των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου διαβάζει τις ειδήσεις ηλεκτρονικά (64% το 2013), το 63% κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων (57% το 2013), το 66% πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές (61% το 2013), το 59% χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (56% το 2013) και το 39% πραγματοποίησε τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου (33% το 2013), στοιχεία που δείχνουν μια σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σε σχέση με την Ελλάδα αναφέρεται ότι περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται στο Διαδίκτυο, αλλά το επίπεδο δεξιοτήτων παραμένει χαμηλό. Ωστόσο, ο αριθμός των πτυχιούχων θετικών επιστημών και τεχνολογίας είναι σχετικά υψηλός, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.

3. Χρήση του Διαδικτύου. Αφορά:Χρήση από τους πολίτες του περιεχομένου, των επικοινωνιών και των επιγραμμικών (on-line) συναλλαγών.

Σε σχέση με την Ελλάδα αναφέρεται πως οι Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επιγραμμικού περιεχομένου. Κατά το παρελθόν έτος, όλο και περισσότεροι χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν επιγραμμικές τραπεζικές υπηρεσίες.

4. Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Αφορά: Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ως προς την Ελλάδα αναφέρεται ότι προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό νέφος και η RFID. Αυξάνεται ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς διαύλους για πωλήσεις, αλλά όχι για διασυνοριακές πωλήσεις.

5. Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Αφορά: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ως προς την Ελλάδα, τέλος, αναφέρεται ότι έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την παροχή ανοιχτών δεδομένων, αν και όχι τόσο ταχεία όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αυξάνεται επίσης ελαφρώς, αλλά η προσφορά ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακό Τέλος αντί για χαρτόσημο: Τι αλλάζει από 1η Δεκεμβρίου σε πάνω από 600 συναλλαγές

Αλλαγές έρχονται από την 1η Δεκεμβρίου με την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές, σχεδόν δύο αιώνες μετά την επιβολή του, και την αντικατάστασή του ...

Κεραμέως: Οι 4 καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού

«Aσπίδα προστασίας των εργαζομένων» χαρακτήρισε η Νίκη Κεραμέως, τις τέσσερις καινοτομίες που περιλαμβάνει το προτεινόμενο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού. Η υπουργός Ερ...

Φόρτωση άρθρων...