Ανείσπρακτα ενοίκια, τεκμήρια για την αγορά κατοικίας, παραχώρηση κατοικίας, φιλοξενία κ.λπ. αποτελούν εστίες κινδύνου υπερφορολόγησης αν δεν γίνουν οι σωστές καταχωρίσεις στο νέο έντυπο της εφορίας!
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που αφορούν στην διαχείριση των ακινήτων τους ακόμα και αν απλά το έχουν παραχωρήσει σε κάποιο μέλος της οικογένειας τους.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα εξής σημεία:
1. Αγορά- ανέγερση κατοικίας: Πέντε διαφορετικά τεκμήρια τρέχουν με την αγορά ενός ακινήτου που θα πρέπει να απενεργοποιηθούν προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος υπερφορολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα τεκμήριο δεν αποτελεί μόνο το τίμημα της αγοράς ενός ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο αλλά και ο φόρος μεταβίβασης που καταβλήθηκε, τα συμβολαιογραφικά έξοδα καθώς και άλλα έξοδα που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την τεκμαρτή δαπάνη. Στο ποσό αυτό, θα έρθει να προστεθεί και το τεκμήριο διαβίωσης το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.
Ποσά που δαπανήθηκαν για την απόκτηση κατοικίας πρέπει να καλύπτονται από τον φορολογούμενο για να μην πιαστεί στην απόχη των τεκμηρίων.
Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής.
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς. Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει οριστεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).
Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.
Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.
Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr