Τετάρτη
18 Δεκεμβρίου 2024

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Ποια τρόφιμα κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις το 2022

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) ξεκίνησε να καταγράφει στατιστικά στοιχεία, βρέθηκαν οι διεθνείς τιμές βασικών τροφίμων την περσινή χρονιά.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε νέα ισχυρή ώθηση σε ένα ράλι ανατιμήσεων που ξεκίνησε το 2021 και είχε ήδη οδηγήσει τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO (FAO Food Price Index, FFPI) σε μέσες ανατιμήσεις 28%.

Συγκεκριμένα, για το σύνολο της χρονιάς του 2022:

O Γενικός Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (που παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων παγκοσμίως ειδών διατροφής) διαμορφώθηκε στις 143,7 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 14,3% σε σχέση με το 2021. Οι ανατιμήσεις αποδίδονται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως οι σημαντικές διαταραχές της αγοράς, η αυξημένη αβεβαιότητα, το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εισροών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε βασικούς προμηθευτές και η συνεχιζόμενη έντονη παγκόσμια ζήτηση τροφίμων.

O Δείκτης Τιμών Δημητριακών κατέγραψε άνοδο 18% σε σχέση με το 2021. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ (κατά 24,8% και 15,6% αντίστοιχα υψηλότερες από τους μέσους όρους του 2021). Οι τιμές εξαγωγής ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 2,9% υψηλότερες από τα επίπεδα του 2021.

O Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων ήταν αυξημένος κατά 13,9% από το 2021 και σημείωσε νέο ετήσιο ρεκόρ.

O Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών σημείωσε άνοδο 19,6% από το 2021, καταγράφοντας τον υψηλότερο ετήσιο μέσο όρο που έχει καταγραφεί από το 1990.

O Δείκτης Τιμών Κρέατος αυξήθηκε κατά 10,4%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

O Δείκτης Τιμών Ζάχαρης σημείωσε αύξηση σχεδόν 5% και βρέθηκε στον υψηλότερο ετήσιο μέσο όρο από το 2012.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων: Νέος Έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος

Η υπόθεση αυτή έρχεται να ρίξει φως σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών που ακολουθούνται ...

Φόρτωση άρθρων...