Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024

Παρά τα αρνητικά σενάρια ο Τσακαλώτος επιμένει πως θα κλείσει η αξιολόγηση

Οικονομία

Επίθεση κατά πάντων, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, φρόντισε να πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι καλό θα ήταν να μην πιστεύουμε όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες και κυρίως στους τίτλους τους, καταλήγοντας, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι «τους τίτλους προφανώς δεν τους βγάζουν οι καλοί δημοσιογράφοι, τους βάζουν άλλοι».

Ουσιαστικά, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε επισήμως το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι εν συνεχεία θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους που, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπαίνει σε πρόγραμμα χωρίς εγγυήσεις για μέτρα για το χρέος. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, αφού το ΔΝΤ θα έχει δώσει σήμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους και σήμα για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ρευστότητα» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Εκτός αυτών, ο υπουργός προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί «μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα εντυπωσιάσει πολλούς, καθώς για πρώτη φορά συνδέσαμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πάρα πολλά έσοδα. Άρα, θα αυξήσουμε την φορολογική βάση».

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική που ασκεί, έχει ασκήσει πιέσεις στη μεσαία τάξη. «Έχουμε εμείς ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Βεβαίως τα έχουμε ζορίσει, γιατί ήταν απόλυτη η δέσμευσή μας για τους φτωχούς και την ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με το prototthema.gr, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, μην διστάζοντας να κάνει λόγο και για κινδυνολογίες.

«Έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα. Βοηθάει την ελληνική οικονομία ότι μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις, ότι θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016;

Όποιος ξαναπεί ότι έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση τον περασμένο Φεβρουάριο και εμείς καθυστερήσαμε, τον καλώ στο γραφείο μου να του δείξω τι νομοσχέδια περάσαμε μέσα σε μικρό διάστημα στην Βουλή. Πραγματικά, νομίζετε ότι θα μπορούσαν να κλείσουν σε πέντε μήνες δύο αξιολογήσεις και ότι δεν ήταν ένα σχέδιο της Τρόικας να τα χωρέσει όλα και να μην φθάσει ο χρόνος;».

Επίσης, επανέλαβε ότι είναι διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι το τελικό πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι θα τηρηθούν το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, εν προκειμένω, υποστήριξε: «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων. Έχουμε κάποιους στόχους μέσα από το Μνημόνιο που θα τους κάνουμε. Ιδιαίτερη σημασία όμως δεν έχει ο αριθμός των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά πώς θα αξιοποιήσεις τα περιουσιακά στοιχεία, είτε είναι κρατικές επιχειρήσεις είτε ακίνητα.

Δεν έχει σχέση το ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο. Το Υπερταμείο στοχεύει στην αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Πρέπει να δούμε την αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου για το καλό των Ελλήνων και Ελληνίδων και αυτό απαιτεί σχέδιο, που λέει όταν δανείζεσαι για να καλυτερεύσεις ένα περιουσιακό στοιχείο, να ξέρεις γιατί το κάνεις (πώς βοηθά την περιφέρεια, τους εργαζόμενους, τους πολίτες). Είναι αδιάφορο σε εμάς ποιους επενδυτές θέλουμε. Θέλουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και υψηλής ποιότητας.

Σημασία έχει το σχέδιο που έχεις. Το σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ποια είναι τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για την υπεραπόδοση του 2016 δεν ευθύνεται η υπερφορολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά η πίεση των θεσμών να πάρουμε περισσότερα μέτρα, γιατί δεν πίστευαν ότι θα πιάσουμε τον στόχο.

«Αυτό φαντάζομαι θα το είχες τραβήξει κι εσύ Χρήστο» είπε, απευθυνόμενος στον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα.

Είναι πολύ σημαντικό το Γραφείο του Προϋπολογισμού, που με έχει στεναχωρήσει λίγο τελευταία, είπε, για να προσθέσει: «Δεν πειράζει, έχω συνηθίσει να με στενοχωρούν οι θεσμοί και οι οργανισμοί».

O κ. Τσακαλώτος μνημόνευσε μάλιστα ότι κάποιοι, όταν ακούνε τη λέξη «αξιολόγηση», παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη λέξη «ανανέωση».

Διάλογος με Σταϊκούρα

Τσακαλώτος: Στις συναντήσεις που είχε στην Γερμανία ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων;

Σταϊκούρας: Ήμουν παρών και μπορώ να σας πω ότι το έθεσε προφορικά και γραπτά.

Τσακαλώτος: Και τι του απάντησαν; Forget it, Kyriako;

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Την λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο υπενθύμισε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι κατά μέσο όρο σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούν τέσσερα...

Φόρτωση άρθρων...