Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ποιες επιχειρηματικές συμφωνίες υπογράφηκαν στο Ελληνο-σαουδαραβικό Forum

Στην υπογραφή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας προχώρησαν Σαουδάραβες και Έλληνες επιχειρηματίες στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Forum που πραγματοποιήθηκε σήμερα επ’ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην Ελλάδα.

Οι συμφωνίες αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A. , Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Από τις ανωτέρω ξεχωρίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Όμιλος Μυτιληναίου με την Ajlan & Bros. Holding Group με στόχο μία στρατηγική συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη πρότζεκτς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Σ. Αραβία στον χώρο της Ενέργειας, των ΑΠΕ και του Υδρογόνου, και των κατασκευών.

Ακόμα, το αντίστοιχο μεταξύ της Dynacom Tankers Management Ltd και της National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri) (σσ στην κεντρική φωτ. ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου που υπογράφει τη συμφωνία).

Για αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο στο Forum ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στις εργασίες του Forum προσέθεσε: «με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε – το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε, εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας. Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών, αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Με τη σειρά του, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, υπογράμμισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. 

Επίσης, πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».

Παρόντες στη συνάντηση, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ήταν, πέραν του Υφυπουργού, κ Φραγκογιάννη και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece Ιωάννη Σμυρλή, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο Υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο Υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο Υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ανώτερα στελέχη 36 σαουδαραβικών επιχειρήσεων και περισσότερων από 80 ελληνικών καθώς επίσης οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Ως το τέλος της χρονιάς οι εργασίες για τον EMC
Υπενθυμίζεται πως χθες έπεσαν οι τελικές υπογραφές για το σχηματισμό της Κοινοπραξίας που θα «τρέξει» το πρότζεκτ East Med Corridor (EMC) για την ανάπτυξη υποθαλάσσιου – και όχι μόνο – καλωδίου broadband για τη διακίνηση data από Σιγκαπούρη προς Γένοβα. Ένα πρότζεκτ που θα καταστήσει τη Σαουδική Αραβία περιφερειακό παίκτη στην παγκόσμια διακίνηση data και την Ελλάδα ανατολική πύλη της ΕΕ με δεδομένο πως θα είναι το πρώτο καλώδιο που θα συνδέει Ευρώπη και Ασία μέσω της ανατολικής Μεσογείου. Εταίροι στην Κοινοπραξία είναι από την Ελλάδα η ΔΕΗ και η TTSA, από την Κύπρο η CYTA και από τη Σαουδική Αραβία η Saudi Telecom.

Το πρότζεκτ συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να στηριχθεί σε δανεισμό σε ποσοστό περίπου 60%, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ το κομμάτι των ιδίων κεφαλαίων που συμφωνήθηκε στη συγκρότηση της Κοινοπραξίας, που θα έχει έδρα την Κύπρο, θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ με τους Σαουδάραβες να κατέχουν το 51%.

Ξεκινώντας από τη Σιγκαπούρη, το EMC θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και θα καταλήγει σε Ιταλία και Γαλλία. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό το καλώδιο θα διέρχεται της Κρήτης, όπου θα γίνει ένας πρώτος σταθμός μέσω ενός Data Center και θα καταλήγει στην Ανατ. Αττική, όπου πλέον αναπτύσσονται τα μεγάλα Data Centers της Microsoft και της Lamda Hellix.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Olivier Blanchard: Τα παιδία παίζει με το χρέος

Κάποιοι διαυγείς φιλόσοφοι αναγνωρίζουν ότι δύο στρατηγικές υπάρχουν για να αποφεύγουν ορισμένοι ηγέτες τις ευθύνες τους: ο παιδισμός και η θυματοποίηση.

Επιδότηση για αντλία θερμότητας: Από 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, με καταληκτική ημερομηνία εξαργύρωσης του voucher τις 23 Σεπτεμβρίου 2025, ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση νοικοκυριών για την εγκατ...

Φόρτωση άρθρων...