Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Ποιες συμφωνίες έκλεισαν στην Ελλάδα οι Σαουδάραβες - Τα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη

Σημαντικές συμφωνίες έκλεισαν στην Ελλάδα οι Σαουδάραβες. Το νέο στοιχείο στην εξίσωση ήταν η πρόθεση των Σαουδαράβων να προμηθεύσουν τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο οι ίδιοι παράγουν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Κάτι που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη για τον τομέα της Ενέργειας, με την προοπτική να διασυνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των δύο χωρών και στη συνέχεια η χώρα μας να αποτελέσει «πύλη εισόδου» τόσο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όσο και της Δύσης. Η ενεργειακή συνεργασία με το Ριαντ, βεβαίως, έχει… βάθος, καθώς ήδη γίνονται κουβέντες για το υδρογόνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος και η χώρα μας θέλει να έχει προβάδισμα στις προμήθειες, όπως έγινε και με το LNG.

Το καλώδιο δεδομένων

Η στρατηγικής φύσεως σχέση Αθήνας-Ριαντ, όμως, συμβολοποιείται, κατά βάση, στο mega-project που λέγεται East to Med Data Corridor (EMC), το μεγάλο «καλώδιο» μεταφοράς δεδομένων, καθώς οι τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), υπέγραψαν συμφωνία, ώστε το έργο του EMC να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το φθινόπωρο. 

Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Βάσει της συμφωνίας, θα δρομολογηθεί και η δημιουργία δύο data centers σε Αττική και Κρήτη. Οι Σαουδάραβες, στο μεταξύ, δείχνουν τις διαθέσεις τους για business και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τον Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν να κάνει λόγο για προοπτικής διασύνδεσης των δικτύων τηλεπικοινωνίας.

11+1 deals των Σαουδαράβων 

Εκτός από τη Συμφωνία για τον EMC, αλλά και το Μνημόνιο για την Ενέργεια, η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας αντανακλάται στις ακόμα 9 υπογραφείσες συμφωνίες. Βασικό συντονιστικό όργανο πλέον θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ακόμα στενότερη θα γίνει και η στρατιωτική συνεργασία, με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί εξοπλισμών. 

Ακόμα, υπεγράφη Μνημόνιο για την προώθηση των επενδύσεων, για την επιστημονική και την τεχνολογική συνεργασία, για την Υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, και για τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Με απλά λόγια, με συμφωνίες μεγαλύτερης και μικρότερης εμβέλειας, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά σε όλα τα πεδία πολιτικής, με τη χώρα μας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να έχει πιο στενή σχέση με τις χώρες του Κόλπου, με δεδομένη και την Αμυντική Συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πάντως, οι συμφωνίες δεν τελείωσαν χθες, καθώς αυτές ήταν μόνο σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ο Μπιν Σαλμάν συνοδεύεται, άλλωστε, από 30 επιχειρηματίες και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στο σημερινό επενδυτικό φόρουμ που λαμβάνει χώρα στη Μεγάλη Βρετανία. 

Μετά το χθεσινό δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μπιν Σαλμάν με κρητικό μενού, σειρά έχουν οι business για μεγάλες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά και για ελληνικές εταιρίες που θέλουν να ανοίξουν παρτίδες στη Σαουδική Αραβία. Ίσως το μεγαλύτερο από τα deals είναι αυτό του ομίλου Μυτιληναίος με την Ajlan&Bros. Holding Group.

Σαλμάν: «Μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα φθηνότερη ενέργεια»

Την πρόθεσή του να υποστηρίξει την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. εξέφρασε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντησή του την Τρίτη στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση και στις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η δήλωση έρχεται την ώρα που μαίνεται στην Ευρώπη ένας ενεργειακός πόλεμος, με επίκεντρο τη Ρωσία και την τον έλεγχο που έχει πάνω στη ροή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πανίσχυρου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται πλούτο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018. Αυτό αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις με την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα».

«Δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια» 

Ακόμα, τόνισε ότι «μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών. Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές».

Επίσης, πρόσθεσε: «Σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...