Οι αγορές προεξοφλούσαν τη μείωση των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έκαναν το... χατίρι τους, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι η πτωτική πορεία του κόστους χρήματος στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα έχει... συναρπαστική συνέχεια.
Όμως, η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ή 0,50%, αν και ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των αγορών (περίμεναν μείωση 0,25%), εντούτοις, δημιούργησε περισσότερες... απορίες στους επενδυτές. Κι αυτό γιατί μια τέτοια επιθετική μείωση αντανακλά πιθανόν κάποιες... βαθύτερες ανησυχίες της FED σχετικά με την ανάπτυξη. Μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ βγάζουν... σπυράκια στο άκουσμα της λέξης "ύφεση", λόγω της πικρής εμπειρίας του "κραχ" του 1929. "Για να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε μια τόσο επιθετική μείωση, κάποιο λάκκο έχει η φάβα", μπορεί να σκεφτεί κάποιος... πονηρός ή... ψαγμένος, ασχέτως εάν η πτωτική πορεία του πληθωρισμού επιτρέπει τέτοια... ανοίγματα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικράτησε στους επενδυτικούς κύκλους είναι το γεγονός ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με απώλειες. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων εκτινάχθηκε κατά 375 μονάδες υψηλότερα, αλλά τελικά τερμάτισε με απώλειες 103 μονάδων ή 0,25% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 41.503,10 μονάδες!. Προφανώς, το απότομο ξεπέταγμα μπορεί να έβαλε σε... πειρασμό πολλούς ώστε να πουλήσουν και να γυρίσει πτωτικά ο δείκτης. Όμως, αυτό που θα περίμενε κάποιος είναι ότι μετά από μια τέτοια επιθετική κίνηση της FED, το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, θα έπρεπε να είναι σε... πανηγυρικούς ρυθμούς.
Ο ισχυρισμός περί προεξόφλησης της κίνησης αυτής από την κεντρική τράπεζα, δεν φαίνεται να είναι και τόσο πειστικός. Στο... τέλος της ημέρας επικρατεί ο προβληματισμός μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μην ξεχνάμε ότι πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκανε πάρτι και οι προοπτικές για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Όμως, στη συνέχεια, η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τους πάντες.
Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr
Δημόσιο: Στα 3,2 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι οφειλές προς ιδιώτες και προμηθευτές
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε θα ξεκινήσει υποχρεωτικά σε τουρισμό και εστίαση - Τα πρόστιμα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις