Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία το 2024 με πάνω από 72.000 ελέγχους

Οικονομία

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων για τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας φόρων και οφειλών προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την εφετινή χρονιά.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλη έχουν προγραμματιστεί, από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), 27.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 25.400 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου δηλαδή ακίνητα.

Παράλληλα η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) θα πραγματοποιήσει 16.600 στρατευμένους μερικούς επιτόπιους έλεγχους καθώς καθώς και τουλάχιστον 885 έλεγχους - έρευνες φοροδιαφυγής. Οι υπηρεσίες της ΥΕΔΔΕ εδρεύουν σε μεγάλες ΔΟΥ της χώρας και διενεργούν στοχευμένους ελέγχους και έρευνες φοροδιαφυγής σε μεγάλες υποθέσεις ενώ τις...απλές περιπτώσεις ασχολούνται τα ελεγκτικά τμήματα των κατά τόπους ΔΟΥ.

Αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή μπαίνουν ψηλά στη λίστα και σύμφωνα με τις οδηγίες από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Επιμέρους ποσοστό 75% των ελέγχων , θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στο «μάτι» των φοροελεγκτών βρίσκονται ακόμα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφές φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ) αλλά και υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες. Για τον έλεγχο όλων των υποθέσεων θα εφαρμοστούν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, point system και ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο τελικής μοριοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως με το νέο φορολογικό νόμο διευρύνεται το οπλοστάσιο της Εφορίας καθώς προστίθενται τέσσερις νέες περιπτώσεις στην μέθοδο των έμμεσων τεχνικών όπου η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να προσδιορίζει τα πραγματικά επιχειρηματικά κέρδη. Εκτός δηλαδή από το σύστημα των τεκμηρίων που υποχρεώνει από το νέο έτος τους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν ένα ελάχιστο ποσό αμοιβής μαζί με τις προσαυξήσεις κομβικό ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν οι έμμεσες τεχνικές, ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων με την άντληση στοιχείων από διάφορες πηγές, όπως την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις πραγματικές δαπάνες, κ.ά.

Πλέον οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων διενεργούνται με κάμερες, όπου οι εφοριακοί ελέγχουν τα βιβλία, τις ταμειακές και τα δηλωθέντα στοιχεία στο myDATA.

Προκειμένου να διασφαλιστούν έναντι της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι ελεγκτές εφοριακοί θα ενημερώνουν τον ή τους ελεγχόμενους ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται. Ομοίως, μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογουμένους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση για αντλία θερμότητας: Από 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, με καταληκτική ημερομηνία εξαργύρωσης του voucher τις 23 Σεπτεμβρίου 2025, ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση νοικοκυριών για την εγκατ...

Φόρτωση άρθρων...