Πόλεμος έχει ξεσπάσει για τις αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, με τα fund να παίρνουν θέσεις μάχης, καθώς επιδιώκουν να τοποθετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά, που θα διευκολύνουν στη συνέχεια τα σχέδιά τους για τον πλήρη έλεγχο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Tο σχέδιο αυτό, αν τελικά ευοδωθεί, θα παραδώσει το μεγαλύτερο τμήμα του παραγωγικού ιστού της χώρας στα funds.

Kορυφαίοι Ελληνες τραπεζίτες υπογραμμίζουν πως «όλες οι αλλαγές που προωθούνται έχουν τη βούλα του SSM». Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το πρόβλημα, που ζητά επειγόντως λύση, είναι ότι δεν θα παραδοθούν μόνο οι τράπεζες στα fund, αλλά και ένα νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Οι διεθνείς επενδυτές, όταν μπήκαν πριν από έναν χρόνο στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, είχαν ξεκάθαρο στόχο. Τον έλεγχο των «κόκκινων» δανείων και τις «κρυμμένες» υπεραξίες τους. Οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές. Σύμφωνα με όσα ορίζει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αλλαγές ή έστω να έχουν καταθέσει τον σχεδιασμό τους για τις προσαρμογές, τόσο στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης όσο και στα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Από την 1η Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου ο SSM, απευθείας ή με πρόσληψη αξιολογητή, θα ελέγξει τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών στις συστάσεις του, αλλά και στο γράμμα του πρόσφατου νόμου εταιρικής διακυβέρνησης.

 Απαίτηση του SSM (καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν συζητά καμιά τροποποίηση του νόμου 4346/2015 περί εταιρικής διακυβέρνησης) είναι τα ΔΣ να διαθέτουν τρία εκτελεστικά μέλη και τουλάχιστον τρία ανεξάρτητα, τα οποία θα προεδρεύουν όλων των επιτροπών και τα οποία θα πρέπει να πληρούν τα τυπικά κριτήρια που ορίζει ο νόμος, όπως: διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε τράπεζες εκτός Ελλάδας και τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη ΔΣ.

Φυσικά εκτός ΔΣ θα βρεθούν σημαντικά στελέχη των τραπεζών τα οποία δεν είναι τραπεζίτες αλλά διαθέτουν μεγάλη γνώση για τη βιομηχανία και τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας.

Τα στελέχη αυτά δεν μπορούν να μετέχουν στα νέα διοικητικά συμβούλια καθώς το θεσμικό πλαίσιο αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται μη τραπεζικά στελέχη να πλαισιώνουν τη διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι τραπεζίτες συμφωνούν πως τα περιοριστικά κριτήρια του νόμου επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό, αφού τα μέλη των ΔΣ θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο.