Τα μηνύματα από την αγορά για τις τιμές στην ενέργεια τον φετινό χειμώνα μόνο ευχάριστα δεν είναι. Το πετρέλαιο καλπάζει εκ νέου και βρίσκεται στα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι, το φυσικό αέριο ίπταται στην περιοχή των 55 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή του ρεύματος παραμένει μεν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αυτό δύσκολα θα συνεχιστεί ειδικά όταν θα αρχίσει να υποχωρεί ο καλός καιρός.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει και τους «ζώνουν τα φίδια» αφού βλέπουν την κατάσταση, τόσο γεωπολιτικά, όσο και οικονομικά σε διεθνές επίπεδο να επιδεινώνεται δραματικά και το χειρότερο όλων είναι ουδείς είναι αυτή την στιγμή σε θέση να προσδιορίσει, ούτε τον χρόνο που διαρκέσει αυτή έκρυθμη κατάσταση, ούτε την έντασή της και το κυριότερο, ούτε και την περίμετρο των εμπλεκομένων.

Η κατάσταση δείχνει να είναι εξαιρετικά ρευστή σε μία περίοδο που η οικονομία φαίνεται να έχει μπει στις ράγες, μετά τα απανωτά χτυπήματα, λόγω covid και οικονομικής κρίσης.

Οι φόβοι εστιάζονται σε δύο βασικούς άξονες:

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανάπτυξη, η οποία αναμφίβολα θα αποτελέσει το πρώτο θύμα σε περίπτωση που η ένταση στη Μ. Ανατολή έχει διάρκεια και ένταση. Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει – με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού – ότι η ανάπτυξη το 2024 θα ανέλθει στο 3%, έναντι 1,3% που εκτιμάται για την Ευρωζώνη και 1,3% για τις χώρες της Ε.Ε.

Όπως γίνεται αντιληπτό πιθανή επιβεβαίωση των αρνητικών σεναρίων καθιστά αυτομάτως επισφαλή την εν λόγω πρόβλεψη. Παράλληλα μία παράπλευρη εξέλιξη μπορεί να είναι και η αναβολή από τους οίκους αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμολογίας για την Ελλάδα, που αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα, ωστόσο ενδεχομένως να μπει ως σενάρια στο τραπέζι εφόσον η κατάσταση δείξει να ξεφεύγει.

Ο δεύτερος φόβος έχει να κάνει με τον πληθωρισμό. Σε μία περίοδο που όλα έδειχναν ότι μαζεύεται η κατάσταση με την ακρίβεια, με σαφείς ενδείξεις και σημάδια επιβράδυνσης, έρχεται η επιδείνωση της κατάστασης στην Μ. Ανατολή να χτυπήσει ένα ηχηρό καμπανάκι με αιχμή πρωτίστως το πετρέλαιο και επιπροσθέτως φυσικό αέριο και χονδρική τιμή ρεύματος.

Η κατάσταση δείχνει να μην είναι καλή και φάνηκε από την πορεία που είχε την Παρασκευή το πετρέλαιο. Με μία δήλωση που ενείχε την αίσθηση απειλής από το Ιράν προς το Ισραήλ, η τιμή του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία εβδομάδα πριν η τιμή του πετρελαίου Brent ήταν στα 84 δολάρια το βαρέλι. Ανοδική τάση φαίνεται να υπάρχει και στο φυσικό αέριο με την τιμή να καλπάζει πάνω από τα 50 ευρώ.

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έχει plan b για στήριξη των ευάλωτων στην περίπτωση οι παραπάνω φόβοι επιβεβαιωθούν, κάτι που εκ των πραγμάτων θα διαταράξει σε κάποιο βαθμό την δημοσιονομική ισορροπία.

Πηγή: Ημερησία