Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες σε νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, για τρίτη φορά μέσα στο έτος και πιο συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και άνοιξε ο πτωτικός κύκλος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά εξαιρετικά προβληματισμένη για την ανάπτυξη. Μάλιστα, ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, κατά μία εκατοστιαία μονάδα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα δώσει μεν ώθηση στην οικονομία, αλλά από την άλλη θα προβληματίσει έντονα τις αγορές. Συνολικά σε 6 μήνες τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει κατά 1,25% και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας καθιστά αισιόδοξους για τη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρθεί πολλές από τις αβεβαιότητες και τις... βαρβαρότητες της σημερινής συγκυρίας.

Σε κάθε περίπτωση, μια επιθετική μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι προφανές ότι θα συνδεθεί με τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Γερμανίας να καταγράψει ξεκάθαρα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.. Σήμερα, η "ατμομηχανή" της ευρωπαϊκής οικονομίας κινείται μεταξύ οριακής ύφεσης και οριακής ανάπτυξης, δηλαδή γύρω από το... μηδέν! Αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για όλους μας.

Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ βλέπει ότι σε όλες τις χώρες πλην Ελλάδος, παρατηρείται αύξηση των ελλειμμάτων. Η Γαλλία έχει υπερβολικό έλλειμμα και πολιτικά προβλήματα, το ίδιο ισχύει και για την Ολλανδία, ενώ υπάρχει και η "πυριτιδαποθήκη" της Ιταλίας. Παράλληλα, στη... γειτονιά της Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση του ενεργειακού κόστους, ιδίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ... παραδίπλα έχουμε την ανοικτή πληγή της Μέσης Ανατολής, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει το πολύ κακό σενάριο της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, λόγω μιας σκληρής πολεμικής εμπλοκής Ισραήλ-Ιράν.

Ένας ισχυρός πτωτικός κύκλος των επιτοκίων με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση της έντασης στα πολεμικά μέτωπα, θα αποτελέσει τη βάση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ευρώπης. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει στοίχημα για την επόμενη μέρα...

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ