Δευτέρα
01 Ιουλίου 2024

Κερδίστε χρήματα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο με εξοικονόμηση ενέργειας - Τα μυστικά για να μην πάθετε... ηλεκτροσόκ

Η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι αυξημένες μετακινήσεις λόγω διακοπών, ανάβουν νέες "φωτιές" στα μικρομεσαία νοικοκυριά, τα οποία αναστενάζουν μπροστά στους λογαριασμούς ρεύματος, στην αντλία του πρατηρίου και στο ράφι του σούπερ μάρκετ!

Οι προσεκτικές κινήσεις από το κλιματιστικό έως το... πεντάλ του αυτοκινήτου μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά για τους καταναλωτές, ώστε να αμυνθούν στα διαδοχικά κύματα ακρίβειας. Οι νέες υψηλότερες χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας ήρθαν για να μείνουν αρκετό διάστημα, οπότε όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην τρέχουν και φτάνουν.

Το κύμα ακρίβειας και τα νέα υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος οδηγούν και πάλι τα νοικοκυριά σε απόγνωση, καθιστώντας ως μονόδρομο τη λήψη... έκτακτων μέτρων στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και οπουδήποτε αλλού μπορεί να "πονέσει" η... τσέπη! Η λέξη οικονομία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αυτό το καλοκαίρι, γιατί τα πράγματα έχουν... αγριέψει και πάλι!

Το καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με τη χρήση κλιματιστικού που κάποτε αποτελούσε περιττό έξοδο, ενώ τώρα, λόγω της ανατροπής στις καιρικές συνθήκες αποτελεί αναγκαιότητα. Και δεν είναι μόνο το κλιματιστικό στο σπίτι, αλλά και το κλιματιστικό του αυτοκινήτου, το οποίο, ανάλογα με τη χρήση μπορεί να μας στείλει... περισσότερες φορές στο πρατήριο για να βάλουμε καύσιμο. Άλλωστε, η ασφαλής οδήγηση συνδέεται με τη χρήση κλιματιστικού, για να μην... ψηθούν οι επιβάτες και να μην πειραχτεί το... μυαλό του οδηγού από την αφόρητη ζέστη!

Τα νοικοκυριά αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις ώστε να περιορίσουν την κατανάλωση των οικιακών συσκευών, ενώ, όλοι έχουν και το νου τους μπας και μπορέσουν να μπουν σε κάποιο πακέτο αυξημένων επιδοτήσεων για να θωρακίσουν ενεργειακά το σπίτι τους ή να πάρουν ένα λιγότερο ρυπογόνο αυτοκίνητο. Ωστόσο, αυτά αποτελούν όνειρα... θερινής νυκτός. καθώς η αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών δεν επιδοτείται αυτήν την περίοδο, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για την τοποθέτηση θερμοπροσόψεων και αντλιών θερμότητας.

Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, τα εισοδήματα εξαντλούνται πριν τελειώσει το 20ήμερο και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αναζητήσει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Εξυπακούεται ότι η αγορά ενός aircondition αυτήν την περίοδο έχει καταστεί είδος πολυτελείας για τους περισσότερους, που ίσα ίσα μπορούν να στρώσουν το τραπέζι του σπιτιού με τα βασικά και μόνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών λόγω καλοκαιριού, απαιτεί λελογισμένη χρήση από τα μικρομεσαία νοικοκυριά, σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια. Ταυτόχρονα, η χρήση των κλιματιστικών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και για χιλιάδες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταλύματα, γραφεία, εργασιακούς χώρους, μαγαζιά διαφόρων ειδών, εστιατόρια, καφέ κλπ.), καθώς αυξάνεται το λειτουργικό κόστος, για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν πολύ περισσότερο τις τιμές των προϊόντων τους και χάσουν πελατεία.

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Προστίθενται 148.325 δικαιούχοι

Ψύξη που θα... καίει λιγότερο την τσέπη!

Η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του aircondition και η σωστή λειτουργία του, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας το ύψος των λογαριασμών ρεύματος.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές, πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

  1. Το κλιματιστικό πρέπει να είναι inverter, δηλαδή υψηλής ενεργειακής κλάσης και απόδοσης και να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Η εκτίναξη των δαπανών του ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτεί πλέον περισσότερη... εκπαίδευση σε ολόκληρη την οικογένεια για τον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό και τη σωστή χρήση του. Εννοείται ότι υπάρχουν περιπτώσεις με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία πρέπει να συνεννοούνται με τους γιατρούς, ώστε να λάβουν πιο ειδικές οδηγίες και αναλόγως να προσαρμόζουν τη χρήση των κλιματιστικών. Εξυπακούεται ότι, όταν η θερμοκρασία είναι ανεκτή, τότε αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πολύ περιορισμένη ή και μηδενική χρήση. Κάποιες φορές όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα χρειαστεί ένα συνδυασμός κινήσεων, όπως η ρύθμιση λειτουργίας του κλιματιστικού με το κατέβασμα της τέντας, που δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι.
  2. Η χρήση του κλιματιστικού δεν είναι απαραίτητη καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, επιβαρύνοντας τις συσκευές ολόκληρο το 24ωρο, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την τσέπη, αλλά πρωτίστως για την υγεία. Άρα, εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν και έκτακτα έξοδα για... γιατρούς, πέρα από την επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος!
  3. Όταν δεν υπάρχει κανείς στο σπίτι, τότε το aircondition πρέπει να είναι κλειστό, καθώς επικρατεί η λάθος αντίληψη ότι επιστρέφοντας από την εργασία, θα... βρούμε έτοιμη τη δροσιά.
  4. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να ερμητικά κλειστά από τη στιγμή που θα ανάψετε το κλιματιστικό. Έτσι, ο χώρος παραμείνει δροσερός και μάλιστα αν το σπίτι έχει σχετικά καλή μόνωση, για αρκετές ώρες μπορεί να μη χρειαστεί να ενεργοποιήσετε και πάλι τη συσκευή. Αυτός είναι ένας από τους πιο κλασσικούς τρόπους για τη μείωση του λογαριασμού.
  5. Το επόμενο καθοριστικό βήμα είναι η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε υπερβολική ζέστη, αλλά ούτε και κρύο. Η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται όταν η θερμοκρασία βρίσκεται μεταξύ των 24-28 βαθμών το καλοκαίρι. Το... μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, γι αυτήν την περίπτωση, είναι η θερμοκρασία να είναι 10 βαθμούς πάνω από την εξωτερική τον χειμώνα και 10 βαθμούς κάτω το καλοκαίρι. Δηλαδή, αν τον χειμώνα η εξωτερική θερμοκρασία είναι 9 βαθμοί, τότε η ιδανική θερμοκρασία πρέπει να ρυθμιστεί στους 19 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι, αν η θερμοκρασία είναι 36 βαθμοί, τότε ο χρονοδιακόπτης πρέπει να είναι ρυθμισμένος στους 26 βαθμούς. Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι καταναλωτές έχει να κάνει με τη συνήθεια να βάζουν τον χειμώνα τη θερμοκρασία στο 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ η εξωτερική είναι στους 5 βαθμούς, κάτι που σημαίνει τεράστια κατανάλωση ενέργειας, καθώς δύσκολα θα πιάσει το σπίτι αυτήν τη θερμοκρασία. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, πολλοί ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 18, ενώ έξω... βράζει το πελεκούδι, κάτι που σημαίνει ότι ο μετρητής... τρελαίνεται και γράφει φουλ κιλοβατώρες!
  6. Η επίτευξη κατάλληλης θερμοκρασίας, σημαίνει ότι θα λειτουργεί μόνο η εσωτερική μονάδα και θα σταματήσει η εξωτερική ή θα λειτουργεί ως ανεμιστήρας, οπότε θα έχει μηδενική κατανάλωση. Οι ειδικοί συστήνουν θερμοκρασία πάνω από τους 23 βαθμούς το καλοκαίρι και κάτω από 24 τον χειμώνα, γιατί, αλλιώς, πονάει η... τσέπη!
  7. Το σπίτι πρέπει να είναι καλά αερισμένο, ενώ δεν πρέπει να καπνίζουν οι ένοικοι στο εσωτερικό, καθώς η σκόνη και ο καπνός μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού και αυξάνουν το κόστος συντήρησης, λόγω συχνών βλαβών που απαιτούν επισκευή.
  8. Πρέπει να καθαρίζονται μία φορά το μήνα τα φίλτρα του αέρα με ένα απλό πλύσιμο τους στην μπανιέρα, όπως και οι γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος.
Δροσιά που «καίει»

Επιλογή κλιματιστικού

Η σωστή επιλογή κλιματιστικού με αξιολόγηση Α+++ μπορεί να είναι δαπανηρή, ωστόσο, σε βάθος ετών ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Όσοι σκοπεύουν να αγοράσουν κλιματιστικό, πρέπει να επιλέξουν το ποιοτικό και όχι το φθηνό, γιατί μπορεί να τους περιμένουν... δυσάρεστες εκπλήξεις.
  • Η σωστή και έξυπνη τοποθέτηση της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού ώστε να είναι πιο αποδοτικό, προϋποθέτει την επιλογή της κατάλληλης θέσης, με βάση και τη διαρρύθμιση του χώρου, ώστε να είναι όσο πιο οικονομική γίνεται η κατανάλωση ενέργειας.
  • Πρέπει να αποφεύγονται θέσεις τοποθέτησης κοντά σε συσκευές με έντονη θερμότητα ή που ωθούν τον αέρα να χτυπά απευθείας τους ενοίκους.
  • Η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού πρέπει να είναι τοποθετημένη σε μέρος που να μην μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας. Γι αυτό θα χρειαστεί ένας άνετος εξωτερικός χώρος που να αερίζεται και να μην είναι περιορισμένος από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.
  • Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης, μπορεί να επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων έως και 300 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος. Άρα μέσα σε 3-4 χρόνια, γίνεται απόσβεση των χρημάτων για μια πολύ καλή συσκευή υψηλών προδιαγραφών.
  • Επιπλέον, μέσω του προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών, η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 500 ευρώ, άρα η απόσβεση να γίνει ακόμη και σε 2 χρόνια!
car_ac

Η χρήση aircondition στο ΙΧ

Η σωστή χρήση του κλιματιστικού στο αυτοκίνητο κρίνει το κατά πόσο συχνά θα... επισκέπτεται ένας οδηγός το πρατήριο, ενώ η λειτουργία του σε συνδυασμό με τις απότομες... γκαζιές, εκτοξεύουν την κατανάλωση, σε μια περίοδο όπου η μέση τιμή της βενζίνης κινείται στα 1,80 ευρώ και στις νησιωτικές ή απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές προσεγγίζει τα 2,00 ευρώ το λίτρο.

Οι οδηγοί, προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση και να εξοικονομήσουν χρήματα για περισσότερα... γεμίσματα, πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα εξής:

  1. Είναι λάθος κίνηση ή άμεση εκκίνηση του αυτοκινήτου με ταυτόχρονη λειτουργία του κλιματιστικού. Πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα για να βγει η ζέστη, να καθαρίσει ο εσωτερικός αέρας στο αυτοκίνητο και να τεθεί σε λειτουργία το κλιματιστικό μετά από 5 λεπτά.
  2. Η ρύθμιση του aircondition πρέπει να είναι σταδιακή από τη 2η σκάλα και σταδιακά προς την υψηλότερη.
  3. Πρέπει να είναι σε ισχύ η εσωτερική ανακύκλωση του αέρα.
  4. Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι στη σωστή θέση.
  5. Ποτέ δεν πρέπει να είναι ανοικτό το παράθυρο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, ενώ βρίσκεται σε λειτουργία το κλιματιστικό.
  6. Δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτήν που έχει επιλεγεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
  7. Δεν πρέπει να καπνίζουν οι επιβάτες.
  8. Πρέπει να καθαριστούν τα φίλτρα του κλιματιστικού γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν καλή απόδοση, γεγονός που αναγκάζει τον οδηγό να ανεβάσει τη ρύθμιση, καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακριβότερος από σήμερα ο σερβιριζόμενος ο καφές

Ακριβότερο θα πληρώνουν τον καφέ τους από σήμερα όσοι θα επιλέγουν να τον απολαύσουν σε μια καφετέρια. Πλέον οι καταναλωτές θα το σκεφτούν διπλά για να τον απολαύσουν στο τραπέζι, ...

Φόρτωση άρθρων...