Θετικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις, αλλά και καμπανάκι για την κερδοφορία των τραπεζών και το ισοζύγιο συναλλαγών, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι και η έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τραπέζης Ελλάδος, σχετικά με την εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2% το 2025, με παράλληλη υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά όχι της ανεργίας. Τα ποσοστά αυτά είναι διπλάσια από τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης, αλλά ο διεθνής οργανισμός δεν αλλάζει τη μεσομακροπρόθεσμη πρόβλεψη του για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι λόγω του δημογραφικού και της κατακερματισμένης αγοράς εργασίας, θα κινηθεί με ρυθμό 1,3% έως το 2029. Σε σχέση με το ισοζύγιο συναλλαγών προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος στο 6,5% του ΑΕΠ, στο 5,3% το 2025 και στο 3,4% το 2029.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Σε σχέση με την κερδοφορία των τραπεζών, το Ταμείο επισημαίνει ότι αυτή κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να έχουν το... νου τους, καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων και ως εκ τούτου, τα περιθώρια θα περιοριστούν και θα υπάρξει επιβράδυνση της κερδοφορίας.

Από την άλλη, η Τράπεζα Ελλάδος στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές διαταραχές, αλλά πρέπει να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αυξήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στο 6,9%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στο 2,3%. Από την άλλη, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίων παρέμεινε αμετάβλητος στο 18,8%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 19,9%.

Επίσης, η ΤτΕ στέλνει προς την κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών είναι θετικές, ωστόσο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μακροοικονομική πορεία της χώρας, η οποία επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η περαιτέρω όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, ενώ μια απότομη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας αναλόγως και την ελληνική. 

Τέλος, η ΤτΕ ζητεί τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά λόγω της κλιματικής αλλαγής και πιθανών κυβερνοεπιθέσεων. Κρατάμε τα θετικά και ελπίζουμε σε βελτίωση των αρνητικών...

Τι πρέπει να προβληματίσει τον Μητσοτάκη από τώρα με βάση τις δημοσκοπήσεις

Το πολιτικό σκηνικό αναμφίβολα παρουσιάζει αξιοσημείωτες μεταβολές, καθώς δημοσκοπικά παγιώνεται το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ζητούμενο την ημέρα της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιβεβαιωθεί αυτό και αριθμητικά στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δημοσκοπική ανάσα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα Τάρταρα και σπαράσσεται, ενώ σήμερα θα έχουμε στη Βουλή την πρώτη κόντρα μεταξύ Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με αφορμή το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Αυτό που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα βελτιώσει τη θέση του, χωρίς ωστόσο, να αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βέβαια, ως εναλλακτική πρόταση στα... χαρτιά προβάλλει το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέχει πολύ από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει σε σχέση με την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι υποχωρεί σημαντικά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το ποσοστό του πρωθυπουργού έχει υποχωρήσει στο 27%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν κοντά στο 40%! Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ανδρουλάκης με 10%, δηλαδή, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν πριν όταν γίνονταν συγκρίσεις Μητσοτάκη-Τσίπρα και Μητσοτάκη-Κασσελάκη.

Η φθορά του Μητσοτάκη συμβαδίζει με τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αντανακλά και τη μετατόπιση ψηφοφόρων προς τα δεξιά. Αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται με ποσοστά χωρίς αναγωγή, μεταξύ 21%-27%. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η Νίκη συγκεντρώνουν ποσοστά περί το 18%! 

Αναμφίβολα, το θέμα της ακρίβειας και τα ζητήματα της υγείας αφαιρούν πόντους από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Αριστερά έχει τα χάλια της, ενώ αυτοί που πιστεύουν ότι κανένας δεν είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία, αντιστοιχούν στο 37% των ερωτηθέντων. Πέρυσι, ο Μητσοτάκης είχε αποδοχή κοντά στο 40% και στη δεύτερη θέση με ποσοστό κοντά στο 27% ήταν ο "Κανένας".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει να κινδυνεύει από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο, φαίνεται ότι χάνει πολύτιμο κεφάλαιο. Οι χαμηλές "πτήσεις" για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα σαφές μήνυμα ότι το 2027 δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. 

Από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα δεν συζητά για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αναζητήσει εταίρο πέραν του ΠΑΣΟΚ, ασχέτως εάν στο τελευταίο υπάρχει κάθετη άρνηση. Βέβαια, βρισκόμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές του 2027 και πάρα πολλές φορές αυτό που λέγεται προεκλογικά δεν ισχύει μετεκλογικά. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να βγει αποφασιστικά μπροστά και να βάλει το δικό του αποτύπωμα στην ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, πριν είναι αργά και οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Ο καιρός θα δείξει...