Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσο κοστίζει την ώρα το κλιματιστικό και πόσο ο ανεμιστήρας

Οικονομία

Η θερμοκρασία παραμένει υψηλή και η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων είναι απαραίτητη. Τα κλιματιστικά, ακόμα και τα νέας γενιάς με μειωμένη κατανάλωση, «καίνε» αρκετό ρεύμα.

Υπολογίζεται ότι μία συσκευή των 9.000 BTU καταναλώνει κάτι λιγότερο από 2 κιλοβατώρες την ώρα. Με βάση τις τρέχουσες χρεώσεις των παρόχων το ρεύμα αυτό κοστίζει στον καταναλωτή 0,18 ευρώ.

Ένα κλιματιστικό των 12.000 BTU καίει περίπου 0,23 ευρώ την ώρα - ανάλογα με την ενεργειακή του κλάση και το πόσο συντηρημένο είναι.

Η κατανάλωση επηρεάζεται πολύ και από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Όταν δουλεύει ρυθμισμένο σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από την εξωτερική, καίει περισσότερο ρεύμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτή στο καντράν του κλιματιστικού, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση.

Ο φθηνότερος τρόπος για να δροσιστεί κανείς μέσα στο σπίτι ή σε χώρο δουλειάς, είναι ο ανεμιστήρας: Καίει 15 με 20 φορές λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό.

Ένας μετρίου μεγέθους ανεμιστήρας δαπέδου καταναλώνει ρεύμα αξίας  0,01 με 0,02 ευρώ την ώρα ( ένα με δύο λεπτά του ευρώ ανά ώρα λειτουργίας).

Ένας μεγάλος ανεμιστήρας οροφής καίει περίπου 0,03 ευρώ την ώρα (3 λεπτά του ευρώ).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μήνυμα εκπέμπει η μείωση επιτοκίων από τη FED κατά 0,50% και γιατί... φόβισε τους επενδυτές

Οι αγορές προεξοφλούσαν τη μείωση των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έκαναν το... χατίρι τους, στέλνοντας μάλισ...

Φόρτωση άρθρων...