Την επόμενη επίσης εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει τη δική της «εργαλειοθήκη» η οποία θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες μέλη για το πώς να στηρίξουν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση θα παρουσιάζει τη δική της επιδοματική πολιτική.

Η έτοιμη από πέρυσι ενιαία πλατφόρμα «my θέρμανση» θα σηκώσει το βάρος της στήριξης των νοικοκυριών. Επί της ουσίας, θα καταβάλλεται ένα επίδομα ανεξάρτητα από το αν το νοικοκυριό θα καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Με βάση τον… ταχυδρομικό κώδικα (ώστε το επίδομα να διαφοροποιείται απόλυτα με βάση τις καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα) το επίδομα εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει ακόμη και τα 800 ευρώ προκειμένου να τονωθούν περισσότερο τα νοικοκυριά στις βόρειες και στις ορεινές περιοχές τα οποία και θα πληγούν περισσότερο από το ράλι τιμών στα καύσιμα.

Δύο θα είναι οι βασικές αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με πέρυσι.

  1. Πρώτον θα αυξηθεί το ποσό ανά νοικοκυριό. Η αύξηση θα είναι της τάξεως του 20%, ενδεχομένως και περισσότερο, καθώς ήδη και η τιμή του φυσικού αερίου είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι ακριβότερη κατά περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι. Ενώ λοιπόν πέρυσι το μέγιστο ποσό έφτανε μέχρι τα 650 ευρώ, φέτος ενδέχεται να ανέβει ακόμη και πάνω από 800 ευρώ.
  2.  Δεύτερον θα διευρυνθεί το εισοδηματικό όριο, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά. Πέρυσι, το όριο για τον εργένη ήταν στα 12.000 ευρώ και για τον παντρεμένο στα 20.000 ευρώ ενώ για κάθε παιδί θα υπάρχει προσαύξηση 2000 ευρώ. Φέτος, το όριο για τον εργένη θα ανέλθει στα 15.000 ευρώ και για τον παντρεμένο στα 25.000 ευρώ. Ειδικά για τα παιδιά, η προσαύξηση ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες με παιδιά.