Αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024. Η Κυβέρνηση έλαβε μία σειρά από μέτρα στήριξης με στόχο την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη μείωση των ανισοτήτων.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2024.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,9%, από 2,4% φέτος, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6%, σε μέσα επίπεδα (από 3,9% φέτος) και η ανεργία σε 10,6% (από 11,2%).
Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στον Προϋπολογισμό 2024 είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μια αύξηση που κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυξήσεις στον λογαριασμό τους στην τράπεζα θα δουν και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου, λόγω αύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.
Στο περιεχόμενο του νέου Προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους, ενώ αυξάνονται οι δαπάνες του Προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Αναμορφώνεται το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, τη στήριξη σε μεγαλύτερο βαθμό των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά και όσων κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 25 εκατ. ευρώ για το 2023 και 931 εκατ. ευρώ για το 2024). Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν στην οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, στην αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, στην αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και στην αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, αυξάνεται το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.
Θεσμοθετήθηκαν αυξήσεις με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων ειδικών κατηγοριών οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - ΓΛΚ. Λόγω της αναδρομικής ισχύος της ρύθμισης, ανάλογα με την κατηγορία των συνταξιούχων, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για το 2023 και 56 εκατ. ευρώ το 2024.
Ακόμα εκτός των ανωτέρω δημοσιονομικών μέτρων, εφαρμόζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα:
Από τον Ιανουάριο 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς.
Καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.
Αυξάνονται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις κατά τον μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού 2023, με υπολογιζόμενο κόστος 430 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτά είναι τα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εισοδημάτων
Youth Pass: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις