Ο περιορισμός των συναλλαγών με μετρητά, η επέκταση των PΟS σε περισσότερα επαγγέλματα και η ενίσχυση των ψηφιακών σχέσεων πολιτών-εφορίας είναι κάποιες από τις αλλαγές, που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Τα στοιχεία είναι για τα περσινά εισοδήματα, του 2022 που έχουν δηλώσει οι ελέυθεροι επαγγελματίες. Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι επτά στους δέκα δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ και αρκετοί δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές.
Υπάρχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που θα μπουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα νέο τοπίο στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους
Στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να καταφύγουν σε τεκμαρτούς τρόπους φορολόγησης. Ωστόσο θέλουν να θέσουν «λογικά κριτήρια» - το βασικότερο όλων είναι ότι θα πρέπει και οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες ή έμποροι, να δηλώνουν στην Εφορία ότι αποκομίζουν από την επιχείρησή τους ένα «λογικό εισόδημα», το οποίο ουσιαστικά δεν μπορεί να είναι κατώτερο από έναν ελάχιστο μισθό, όπως αυτός που δίνουν οι ίδιοι στους υπαλλήλους τους.
Το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν στην κυβέρνηση δεν βρίσκεται στους συντελεστές και την κλίμακα φορολόγησης, όπως λανθασμένα δόθηκε κάποια στιγμή η εντύπωση. Κρύβεται στον τρόπο της φορολόγησης των επαγγελματιών. Γιατί ακόμα και αν αποκαλύπτονται τα συνολικά τους έσοδα (μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, POS, myData κ.λπ.), πολλοί καταφέρνουν να ανεβοκατεβάζουν τα κέρδη τους κατά βούληση, βαπτίζοντας «επαγγελματικές δαπάνες» κάθε είδους έξοδα (!) που μειώνουν τα έσοδα.
«Δεν πάμε να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στους επαγγελματίες. Αντιθέτως, θα τους μειώσουμε για όλους αν περιοριστεί η φοροαποφυγή. Οσοι δηλώνουν παραπάνω από τους υπαλλήλους τους δεν θα έχουν πρόβλημα από τις αλλαγές αυτές», υποστηρίζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μη δηλώνουν πλέον «εισοδήματα πείνας» οι... επαγγελματίες της φοροδιαφυγής -χαμηλότερα συνήθως και από εκείνα των υπαλλήλων τους- για να μην υπάρχουν πλέον φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) τρίτης κατηγορίας: δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που πληρώνουν φόρους για όσα βγάζουν (φορολογητέο εισόδημα) από τη μια και επαγγελματίες που φορολογούνται μόνο... για όσα τους μένουν (καθαρά κέρδη).
Για να φέρει αποτέλεσμα όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στο υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης. Στη συνέχεια θα πάει σε διαβούλευση και μέσα στον Νοέμβριο θα ψηφιστεί.
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως:
- Θα επεκταθούν τα POS σε ορισμένες κατηγορίες που δεν είναι υποχρεωτικά (περίπτερα, ταξί, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες κ.α)
- Επιπλέον προβλέπει την ολοκλήρωση διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Φεβρουαρίου του 2024.
- Σιγά – σιγά όλες οι συναλλαγές με την εφορία θα γίνονται ψηφιακά. Είναι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
- Οι επαγγελματικές δαπάνες για να αναγνωρίζονται από την εφορία θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω του mydata, της νέας ψηφιακής πλατφόρμας.
- Επιπλέον το τίμημα του συμβολαίου για μεταβιβάσεις ακινήτων θα πρέπει να γίνεται μόνο διατραπεζικά.
- Οποιαδήποτε πληρωμή άνω των 500 ευρώ με μετρητά θα έχει πρόστιμο το διπλάσιο του ποσού δηλ. 1.000 ευρώ.
- Κοινωνικά και προνοιακά τιμολόγια θα καταβάλλονται μέσω πιστωτικών καρτών.
Έρχεται νέο «πακέτο» μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις
Ποιοι πληρώνονται από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 3 Νοεμβρίου
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις