Παρασκευή
18 Απριλίου 2025

Ρέγκλινγκ: «Το Grexit θα μείωνε επιπλέον κατά 25% το εισόδημα των Ελλήνων»

Παρασκήνιο

Στις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ήταν αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπογράμμισε ότι ήδη από την κρίση οι Έλληνες είχαν χάσει το 25% και αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων επιπλέον 25%.

Η συνέντευξη που έγινε με αφορμή την πριν από 30 χρόνια - στις 7 Φεβρουαρίου του 1992- υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, «ο οποίος γνωρίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο λίγοι» έχει τίτλο στην εφημερίδα «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να μεταρρυθμιστεί» και τμήμα της αναδημοσιεύεται στην Deutsche Welle.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει για τον Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αρχικά συνέταξε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης τους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το 2004 κινήθηκε νομικά κατά της Γερμανίας για λογαριασμό της Κομισιόν, όταν το Βερολίνο παραβίασε τους κανόνες. Και τώρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ΕΜΣ και μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θέλει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επιτρέποντας εξαιρέσεις, ανεβάζοντας το όριο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 60% στο 100% και δημιουργώντας μόνιμο ταμείο για χώρες σε κρίση.

Προτάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πλαφόν του χρέους, ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την κορύφωση της ευρωκρίσης με πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Στο ερώτημα γιατί ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την θέση του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του ΕΜΣ απαντά:

«Ουδέποτε διαφωνήσαμε διά ζώσης», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Σέβομαι τα επιχειρήματά του. Ήθελε να ασκήσει πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες. Θεώρησα ωστόσο ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ήδη, λόγω της κρίσης, το εισόδημά τους είχε μειωθεί 25%. Στο μεγαλύτερό της μέρος η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη για να αμβλυνθούν ανισότητες.

Όμως, υπήρχαν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στην Ελλάδα για ένα επιπλέον 25%, το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της ευρωζώνης».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς και γιατί ο Μητσοτάκης και η «Ομάδα Αλήθειας»... στριμώχνουν άσχημα την Αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία μετά τη μεγάλη δοκιμασία με την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών φαίνεται ότι βάζει σε μια νέα τάξη τον "λογαριασμό" των πολιτικών συσχετισμών. Σύμφωνα με τις δ...

Δ. Χούπης: Η Τουρκία παραμένει απειλή - Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε στο πεντάλεπτο οπουδήποτε χρειαστεί

Tο μήνυμα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να παρέμβουν άμεσα ανά πάσα στιγμή έστειλε ο Δημήτριος Χούπης, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Μιλώντας στο ...

Όλγα Κεφαλογιάννη για το διαζύγιο από τον Μίνω Μάτσα: Λέω ευθέως ότι δέχτηκα εκβιασμό

Σε μια προσωπική εξομολόγηση, η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο διαζύγιό της από τον Μίνωα Μάτσα, αποκαλύπτοντας πως βρέθηκε αντιμέτωπη με εκβιασμούς, ενώ δεν έκρυψε την πικρία τη...

Φόρτωση άρθρων...