Πέμπτη
24 Οκτωβρίου 2024

Scope: Αναμένει ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα το 2024 με συνεχή μείωση του χρέους

Η θετική προοπτική για τις αξιολογήσεις BBB της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από την πτώση του δημόσιου χρέους, το πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών τρωτών σημείων.

Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Scope, επαναλαμβάνοντας ότι το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια.

Ο οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από ένα ανώτατο όριο 207% το 2020.

Εάν επιτευχθεί, το ποσοστό του 2029 θα αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα το χαμηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από τις αρχές της ελληνικής κρίσης το 2009 και κάτω από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας έως το 2027.

Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη μια αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος ύψους 7,9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δανειακής διευκόλυνσης.

Οι προβλέψεις του Scope για το χρέος αναγνωρίζουν την πρόσφατη δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Αναμένει ότι η κυβέρνηση να επιτύχει ή έστω και ελαφρώς να υπερβεί τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 του 2,1% του ΑΕΠ.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την 28η Οκτωβρίου

Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 28ης Οκτωβρίου δίνει η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας. Η Γενική Συνομοσπονδία ...

Η εφορία ψάχνει όσους δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Σαρωτικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογούμενων που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση κρύβοντας τα εισοδήματά τους από την εφορία «τρέχει» η ΑΑΔΕ ράβοντας ταυτόχρονα στους πα...

Φόρτωση άρθρων...