Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Scope Ratings: Πώς έφτασε η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα - Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Το χρονικό της επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια σκιαγραφεί η Scope Ratings. Ειδικότερα, ο Keith Mullin, επικεφαλής συγγραφέας της Scope Ratings παίρνει συνέντευξη από τον Dennis Shen, επικεφαλής αναλυτή του οίκου για την Ελλάδα, σχετικά με το θεσμικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τις προκλήσεις γύρω από την αξιολόγηση ΒΒΒ- που δίνει πλέον ο οίκος στην Ελλάδα.

Η αναβάθμιση του οίκου στις 4 Αυγούστου που σηματοδότησε την ανεπίσημη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική διαβάθμιση μετά από 13 χρόνια θεωρείται προπομπός για τις επόμενες αξιολογήσεις που επίκεινται έως το τέλος του έτους και την επάνοδο του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο γερμανικός οίκος βρίσκεται «ένα βήμα» από το να λάβει την επίσημη έγκριση της ΕΚΤ κι έτσι οι αξιολογήσεις του δεν λαμβάνονται υπόψη από το Ευρωσύστημα,. Φιλοδοξεί να καταστεί η ευρωπαϊκή απάντηση (έχει καταθέσει σχετική αίτηση στην ΕΚΤ) στους τοπ τέσσερις οίκους (DBRS, S&P, Moody’s, Fitch), που είναι σήμερα αποδεκτοί και από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης (ECAIs).

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

Η Ελλάδα έχασε την τελευταία της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του 2011. Φαίνεται ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ανακτήσει το investment grade (IG). Μπορείτε να περιγράψετε το ταξίδι που οδήγησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings στις 4 Αυγούστου;

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και στην πραγματικότητα έχει συμβεί υπό πολύ γρήγορες συνθήκες για την Ελλάδα από ιστορική προοπτική. Καταλαβαίνουμε γιατί έχει φανεί πολύς καιρός για την Ελλάδα. Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία δεν πλησιάζουν ποτέ την επενδυτική βαθμίδα μετά από αυτό, πόσο μάλλον να επιτύχουν αυτό το καθεστώς 11 χρόνια μετά την χρεοκοπία, όπως ήταν το 2012 στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά να αξιολογούμε την Ελλάδα το 2017, αναβαθμίσαμε πρώτα τη βαθμολογία από CC. Έτσι, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί οκτώ επίπεδα αξιολόγησης για να φτάσει στο IG μέσα σε έξι χρόνια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση αξιολόγησης από κάθε κράτος που αξιολογούμε και αποτυπώνει τη σημασία αυτού του επιτεύγματος.

Η Κύπρος έρχεται επίσης στο μυαλό από αυτή την άποψη, καθώς επίσης επέστρεψε γρήγορα στην επενδυτική βαθμίδα μετά το πιστωτικό γεγονός του 2013. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα που φαινομενικά παρέχονται στις προηγμένες οικονομίες μετά από σπάνιες περιπτώσεις χρεοκοπίας. Τα κράτη ανεπτυγμένων οικονομιών, μετά από χρεοκοπία, διατηρούν προφανώς τα οφέλη των συγκριτικά ώριμων ιδρυμάτων και τις σχετικές πιστωτικές δυνάμεις, οι οποίες τους προσφέρουν ιστορικά υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και χαμηλότερες πιθανότητες αθέτησης. Αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος απέκτησαν IG πιο γρήγορα από πολλές αναδυόμενες οικονομίες μετά την κρίση.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις σε 1,8 εκατ. συνταξιούχους - Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Από 15 έως 85 ευρώ τον μήνα θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι συντάξεις για την πλειονότητα των συνταξιούχων. Η αύξηση θα είναι 2,4%, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό κα...

Φόρτωση άρθρων...