Σαββάτο
23 Νοεμβρίου 2024

S&P’s: Με μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα έρχονται νέες αναβαθμίσεις

O Standrard and Poor’s θέτει από τώρα τις προϋποθέσεις για νέες αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη, πλεονάσματα, μείωση του χρέους με μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν την Ελλάδα μπροστά.

Οικονομία

Σε μια κίνηση έκπληξη-για την Αθήνα, ο Οίκος S&P’s ξεπέρασε τον εαυτό του κάνοντας εχθές και νέο διαδοχικό βήμα αναβάθμισης της ελληνικής Οικονομίας. Διατήρησε την βαθμολογία «ΒΒΒ-» για την Ελλάδα, αλλά ανέβασε την προοπτική της για επόμενη αλλαγή βαθμίδας, σε «θετική». Σε έξι μήνες που θα επανέλθει με νέα αξιολόγηση, θα φανεί  αν το σερί θα μπορεί να συνεχιστεί.

O Standrard and Poor’s θέτει από τώρα τις προϋποθέσεις για νέες αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη, πλεονάσματα, μείωση του χρέους με μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν την Ελλάδα μπροστά. Όλα τα παραπάνω βλέπει ότι γίνονται και τα αποδίδει στο μεταρρυθμιστικό έργο και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και με έναν όρο: να μπορεί η κοινωνία να βλέπει τα οφέλη της προόδου, για να συνεχίζει να στηρίζει και να συμμετέχει στην προσπάθεια.

Σήμα στις αγορές
Ακόμα και εν καιρώ πολέμου και οικονομικής αστάθειας -στα όρια της ύφεσης-  στην Ευρώπη, ο αμερικανικός Οίκος «ρίσκαρε» να στείλει μήνυμα-σύσταση στους πελάτες του (επενδυτές) που τον ακολουθούν, να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία, για την Ανάπτυξη και ασφάλεια που μπορεί να παρέχει.

Όπως τονίζει, «με την επανεκλογή της πέρυσι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ)  άρχισε να εφαρμόζει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα». Προαναγγέλλει αναβαθμίσεις αν το έργο της συνεχιστεί. Αλλά προειδοποιεί με υποβάθμιση, εάν:

–     οι δημοσιονομικές επιδόσεις και το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά πέρα από τις προσδοκίες μας

–    άν οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα πιο σκληρά από ό,τι υποθέτουμε σήμερα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;
«Κατά τη γνώμη μας, ο βασικός κίνδυνος εφαρμογής είναι αν επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση, ιδιαίτερα εάν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα δεν γίνονται αισθητά σε όλη την κοινωνία».

Πώς κινείται η οικονομία
Αυτό που βλέπουν πάντως οι ξένοι τεχνοκράτες, είναι ότι παρά τα προβλήματα, η ελληνική οικονομία «σηκώνει κεφάλι» και ξεμπλοκάρει διαρθρωτικά προβλήματα που εμποδίζουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα.

Η εξήγηση, όπως την αποδίδει στην Έκθεσή του ο ξένος Οίκος, περιγράφει έναν διθύραμβο στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!

Ως λόγους επικαλείται τους εξής:

–    Η κυβέρνηση προωθεί ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν παθογένειες χρόνων.

–    Παρά την υποχώρηση της Οικονομίας, η ανάπτυξη ξεπέρασε τον μέσο όρο της ευρωζώνης, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

–          Η Ελλάδα είναι πιθανό να πετύχει τον στόχο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος φέτος.

–          Το μέχρι πρότινος πολύ μεγάλο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνεται και πέφτει συνεχώς. Προαναγγέλλεται νέα αναβάθμιση τους επόμενους μήνες, εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειωθεί περαιτέρω στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

–          «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να το επιτύχει συνεχίζοντας μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα, με παράλληλη αξιοποίηση των μεγάλων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και διατήρηση σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για παρατεταμένη περίοδο» τονίζει η Εκθεση. Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται πως θα μειωθεί σε περίπου 131% του ΑΕΠ έως το 2027. Ενώ το καθαρό δημόσιο χρέος, θα μειωθεί στο 119% του ΑΕΠ μέχρι τέλος του 2027.

–           «Μετά την επανεκλογή της, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είναι απίθανο να αντιμετωπίσει σημαντικά νομοθετικά εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής της ατζέντας».  (…) Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σκιαγράφησε και άρχισε να συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Πότε λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

Το «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ξεκίνησε τον Ιούνιο και αποτελεί την πρώτη δράση της ΔΥΠΑ ...

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Φόρτωση άρθρων...