Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων και για τους πρώτους μήνες του 2022.
Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός τόνισε πως ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι τράπεζες έδωσαν νέα δάνεια, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
«Οι επενδύσεις και εξαγωγές αναπτύσσονται δυναμικά. Η χώρα εμφανίζει πανευρωπαϊκά τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας. Οι προσδοκίες στον τομέα μεταποίησης είναι στο υψηλότερο σημείο. Ο χώρος κατασκευών ενισχύεται. Τα δημόσια έσοδα είναι 58 εκατ. ευρώ πάνω από τους στόχους» είπε ο κ. Σταϊκούρας, και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει την 3η υψηλότερη ανάκαμψη το 2021, θα έχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και το υψηλότερο ποσοστό αύξησης επενδύσεων-εξαγωγών από άλλες χώρες. Και το χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ και το 2022. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο πακέτο μέτρων που πήραμε έγκαιρα. Η Ελλάδα είναι 4η στον κόσμο και 3η στην ευρωζώνη σε μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας».
Ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε επίσης πως, με βάση τα στοιχεία, τον φετινό Σεπτέμβριο το ληξιπρόθεσμο χρέος μειώθηκε κατά 49% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.
«Νέα επιστρεπτέα δεν έχει ζητήσει κανείς. Μιλάτε για νέες εγγυήσεις, αναστολές, κουρέματα οφειλών. Ζητάτε ουσιαστική αύξηση δημόσιου ελλείμματος. Δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αυτό, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου δεν θα το επιτρέψει», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δυστυχώς δεν ανακοίνωση κανένα μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και πάλι από την έξαρση της πανδημίας, ενώ ο κόσμος της αγοράς βρίσκεται δικαιολογημένα σε αναβρασμό».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι ο κ. Σταϊκούρας «αρκέστηκε στην επανάληψη μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ήδη… από το 2020, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κανένα νέο μέτρο στήριξης της αγοράς ή αναστολής των τρεχουσών υποχρεώσεων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε με στοιχεία στη ζοφερή πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος, στην αύξηση των χρεών στον ΕΦΚΑ, στα επιπλέον 3,75 δισ. απλήρωτους φόρους το 1ο εννεάμηνο του 2021 και στις φορολογικές υποχρεώσεις του προσεχούς τετραμήνου οι οποίες υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δις ευρώ.
Ενώ η πτώση τζίρου στην αγορά είναι εμφανής μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων σε εστίαση, λιανεμπόριο, πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.α. ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει:
- Στο αν θα δώσει παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (παλαιότεροι κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών, χρέη πανδημίας, φορολογικές & ασφαλιστικές υποχρεώσεις),
- αν θα στηρίξει τον εμπορικό κόσμο με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, διεύρυνση παγίων δαπανών, αναστολές συμβάσεων),
- ή αν θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως πρότεινε η ΤτΕ.
Για την εκκωφαντική αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού που δεν έχει αποδώσει ούτε μία ρύθμιση εδώ και 5,5 μήνες, ενώ ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, ο κ. Σταϊκούρας δεν ανέφερε και πάλι το παραμικρό, περιοριζόμενος αορίστως, στις «χιλιάδες ρυθμίσεις» που έχουν κάνει οι τράπεζες από το 2019…
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κατρίνη «αναπάντητο έμεινε το ερώτημά του και για τη μη εκταμίευση της 1ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης 1,718 δισ. τον Οκτώβριο, παρότι η γρήγορη εκταμίευση αυτών των πόρων αποτελεί σημαντικό στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας, με τον κ. Σταϊκούρα να εμμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης σε μια άκρως ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας τις δύσκολες ερωτήσεις, που θα συνεπάγονταν και συγκεκριμένες λύσεις από την πλευρά του».