Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Στουρνάρας: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% το 2023 - Στο 0,7% το πρωτογενές πλεόνασμα

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, με αποκλιμάκωση του μέσου πληθωρισμού στο 4,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, προβλέπει για το 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο διαδοχικών κρίσεων και αυξημένης αβεβαιότητας, θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, που τόσο δύσκολα έχει ανακτηθεί, και η επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε έκκληση για δημοσιονομική σύνεση και τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και διαφύλαξη των μεταρρυθμιστικών  προσπαθειών, από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε τη σημασία της αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς όπως υπογράμμισε, αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τις τράπεζες. Πρόσθεσε, δε, ότι μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος που θα επέτεινε την αβεβαιότητα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία.

«Μέσα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων είναι σημαντικό να αναζητούμε σταθερές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την ικανότητά της να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Και υπογράμμισε την ανάγκη για συνέχιση των  αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών, ειδικά των δημοσιονομικών, διαφύλαξη των επιτευγμάτων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και θέσπιση νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Όπως σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, η Ελλάδα κατάφερε μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ευρώπη και επανέφερε το χρέος στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Ειδικότερα, το χρέος μειώθηκε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, στο 171% του ΑΕΠ για το 2022.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2022 εκτιμάται ότι έχουν επιτευχθεί, καθώς τα πρόσθετα μέτρα στήριξης δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό. Η ΤτΕ εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 σχεδόν θα μηδενιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής σημείωσε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους οίκους αξιολόγησης, την ώρα που δύο εξ αυτών έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας με πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώθηκε, με τον κεντρικό τραπεζίτη να τονίζει τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης. Όπως είπε, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει νέους επενδυτές στα ομόλογα, με αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η άνοδος των αποδόσεών τους μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, ενώ θα υπάρξει θετική επίδραση και για τις τράπεζες, με μείωση του κόστους δανεισμού τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Ν. Παπαθανάσης: Έγκριση χρηματοδότησης 682 επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μαζί με τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξι...

Φοροελαφρύνσεις «φέρνουν» τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή - «Μαξιλάρι» 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Παρακαταθήκη για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις, με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα, αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός, με το «μαξιλάρι» του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργεί η αντιμετώπιση ...

Φόρτωση άρθρων...