Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα.
«Καθώς ο πληθωρισμός και η πραγματική οικονομία εξελίσσονται τώρα και, νομίζω ότι ναι, θα πρέπει να έχουμε μια μείωση σε κάθε συνεδρίαση από εδώ και στο εξής μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που αποκαλούμε ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτή είναι μια απατηλή έννοια, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι περίπου 2%».
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι μια τέταρτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας για φέτος τον Δεκέμβριο – που θα το φέρει στο 3% – θα ήταν επί του παρόντος η «σωστή απάντηση», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να πει» αν αποκλείεται μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.
Ακόμα δεν έχουμε τίποτα στο τραπέζι από την άλλη πλευρά, δεν ξέρουμε πώς αντιδρούν οι αγορές, τι θα κάνει η Fed», είπε σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής τους για φέτος, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ένα ακόμη βήμα κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα μετά από μια απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού που ήταν πιο απότομη από την αναμενόμενη.
Οι περισσότεροι προβλέπουν επίσης μια σειρά μειώσεων το 2025, αν και μένει να δούμε πώς επηρεάζεται αυτή η σκέψη από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – ιδίως υπό το πρίσμα των σχεδίων του να επιβάλει δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Ο Στουρνάρας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τέτοιες εισφορές θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσουν ακόμη και σε ύφεση και αποπληθωρισμό.
Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι είναι «πεντακάθαρο» ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω «τους επόμενους μήνες και τρίμηνα», αλλά οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω της τρέχουσας αυξημένης αβεβαιότητας.
Επισημαίνοντας τους παραμένοντες κινδύνους, οι διαπραγματευόμενοι μισθοί του τρίτου τριμήνου σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, αν και οι αναλυτές βλέπουν ότι οι τάσεις αυτές μετριάζονται το επόμενο έτος.
«Περιμένουμε ότι θα μειωθούν τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Θεωρήσαμε ότι πρόκειται για μια αναλαμπή, αλλά όχι για μόνιμη αύξηση».