Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Συντάξεις: Επιπλέον μηνιαία αύξηση για σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους – Τα ποσά που θα πάρουν (παραδείγματα)

Οικονομία

Σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η επιπλέον αύξηση θα είναι περίπου 60 ευρώ το μήνα και αφορά και νέους αλλά και παλιούς συνταξιούχους.

Με το πάγωμα της ΕΑΣ, οι συντελεστές θα μείνουν όπως είναι σήμερα στις κύριες συντάξεις, δηλαδή κρατήσεις 3% ως 14% σε όλη τη σύνταξη από τα 1.400 ευρώ και άνω, με τη διαφορά ότι θα μηδενίζονται όταν διαπιστώνεται ότι εξανεμίζονται οι αυξήσεις συντάξεων, σύμφωνα με τον «ΕΤ».

Στο σενάριο αυτό, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ με την αύξηση που θα πάρει το 2025 θα φτάσει στα 1.435 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα έχει εισφορά 3% από την ΕΑΣ και κράτηση 43 ευρώ που σημαίνει ότι η αύξηση εξανεμίζεται και στην πραγματικότητα θα έχει μείωση σύνταξης. Με την εναλλακτική εκδοχή που εξετάζει το υπουργείο, ο συνταξιούχος δεν θα έχει μείωση αλλά θα πάρει την αύξηση που του αναλογεί.

Το εναλλακτικό αυτό σενάριο όμως δεν θα εφαρμοστεί σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» το πάγωμα της ΕΑΣ θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι καταλήγουν με μικρότερη σύνταξη και μηδενική αύξηση. Για το λόγο αυτόν το σενάριο για πάγωμα της ΕΑΣ είναι το φθηνότερο από όλα καθώς ωφελούνται μόνον οι συνταξιούχοι που θα έχουν μειώσεις.

Τι αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.400 ευρώ

Οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ, αναμένεται να επωφεληθούν διπλά το 2025, καθώς πέραν των αυξήσεων που θα πάρουν στις συντάξεις τους, με ποσοστά γύρω στο 2,5%, θα έχουν έξτρα αύξηση από τη μείωση των κρατήσεων ΕΑΣ.

Η πρόσθετη αύξηση από τις μικρότερες κρατήσεις ΕΑΣ θα φτάσει ως τα 60 ευρώ το μήνα, με βάση τα σενάρια που εξετάζονται.

Παραδείγματα

  1. Συνταξιούχος που λαμβάνει 1.412 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά, έχει σήμερα κράτηση 12 ευρώ, ενώ με την νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 2 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 10 ευρώ.
  2. Συνταξιούχος που λαμβάνει 1.457 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά, έχει σήμερα κράτηση 44 ευρώ, ενώ με την νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 9 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 33 ευρώ.
  3. Συνταξιούχος που λαμβάνει 1.736 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά, έχει σήμερα κράτηση 104 ευρώ, ενώ με τη νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 50 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 51 ευρώ.
  4. Συνταξιούχος που λαμβάνει 2.307 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά, έχει σήμερα κράτηση 208 ευρώ, ενώ με την νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 151 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 53 ευρώ.
  5. Συνταξιούχος που λαμβάνει 3.651 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά, έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 510 ευρώ, ενώ με την νέα κλίμακα και με πλαφόν κράτησης 450 ευρώ, θα επωφεληθεί με αύξηση σύνταξης κατά 60 ευρώ. Αν το πλαφόν οριστεί στα 400 ευρώ η αύξηση που θα πάρει θα είναι 110 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τριετές αφορολόγητο για όσους ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα - Οι προϋποθέσεις

Με μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στις βαλίτσες του μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με ...

Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο

Με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2023 κινήθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός τον φετινό Αύγουστο σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τον περα...

Φόρτωση άρθρων...