Μετά το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για το αν θα δοθούν τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας καθώς και αν θα γίνουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις για τη χρονική περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
Σε πρώτη φάση η απόφαση εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει περίπου 350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει σε προηγούμενα δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί ως προς τις περικοπές. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει υπέρ όλων των περίπου 2.500.000 συνταξιούχων, με αντίστοιχη αύξηση του κόστους αποζημίωσής τους που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά από αντικρουόμενες αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων, του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, αντί για το συνολικό διάστημα που είχαν προσφύγει οι συνταξιούχοι.
Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας για το εν λόγω 11μηνο, είναι συνταγματικές. Η απόφαση βασίζεται στην άποψη ότι οι περικοπές έγιναν για λόγους γενικού συμφέροντος, που σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.
Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, και ειδικότερα για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.
Μετά από αυτές τις αντικρουόμενες αποφάσεις, καλείται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι σε αυτό μετέχουν οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μέλη τους.
Οι συνταξιούχοι φαίνεται ότι αναμένουν μια λύση που θα είναι τόσο νομική όσο και πολιτική, καθώς επιθυμούν να διευθετηθεί η εκκρεμότητα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το αίτημά τους για τη χορήγηση αναδρομικών για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις αναφέρεται στο χρονικό διάστημα από Ιούνιο του 2015 έως Μάιο του 2016.
Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει να δεσμευτεί για τη χορήγηση αυτών των αναδρομικών λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για το κράτος, και είναι πιθανό να αποτελέσει έναν από τους λόγους που καθυστερεί η λήψη απόφασης. Ενδέχεται να απαιτηθεί περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση προκειμένου να επιτευχθεί μια ισορροπημένη λύση που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τα οικονομικά όσο και τα κοινωνικά ζητήματα.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη. Οι περικοπές στις συντάξεις που θεωρήθηκαν παράνομες επανεξετάστηκαν μόνο για τις βασικές συντάξεις. Όσον αφορά τα δώρα που έπρεπε να δοθούν σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2019, η κυβέρνηση δεν τα κατέβαλε, οδηγώντας σε νέες αγωγές στο Ανώτατο Δικαστήριο από οργανώσεις συνταξιούχων.
Οι απαιτήσεις των συνταξιούχων αφορούν περίπου 723 εκατομμύρια ευρώ για τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις και 1,875 δισεκατομμύρια ευρώ για τα δώρα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση απαιτεί σοβαρή ανάλυση και λήψη αποφάσεων που θα είναι δίκαιες και ισορροπημένες, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές και οικονομικές πτυχές του θέματος. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να είναι κρίσιμη για την επίλυση της κατάστασης.