Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Τα 29 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να «ξεκλειδώσει» 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οικονομία

Σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εκπληρωθούν τα 29 ορόσημα που συνδέονται με την 5η δόση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να διασφαλιστεί η έγκαιρη υποβολή του αιτήματος στις Βρυξέλλες μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου η χώρα να λάβει πρόσθετες επιχορηγήσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ και νέα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Αυτά τα κονδύλια θα ανεβάσουν το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης στα 18,2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 36 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα.

Ωστόσο, η πίεση του χρόνου για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι έντονη και ως συνήθως αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου υπάρχει μια γενική ραθυμία οπότε όλα θα πρέπει να τρέξουν από την επόμενη εβδομάδα και πάλι. Ανάμεσα στα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν, είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με ειδικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η επιτάχυνση των επιστροφών από ΦΠΑ, η επαγγελματοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, καθώς και η σύσταση νέας ρυθμιστικής Αρχής για τα λύματα και τα ύδατα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται η ενεργειακή ανακαίνιση των κατοικιών και η αγορά δύο αμερικανικών ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων, τύπου Sikorsky.

Η υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων έργων είναι κρίσιμη, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι μέχρι στιγμής, η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 42% για τις επιχορηγήσεις και 41% για τα δάνεια. Ωστόσο, η πρόοδος στην εκτέλεση των προγραμμάτων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα, με τα κονδύλια να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων. Οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των πόρων αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε τα κονδύλια να φτάσουν στις επιχειρήσεις και να υποστηρίξουν την ελληνική οικονομία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις 17 Απριλίου και τις 6 Ιουνίου 2024, η Ελλάδα είχε καταθέσει το τέταρτο αίτημά της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτό το αίτημα επιδιώκεται η έγκριση δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Αυτά τα ποσά είναι απαραίτητα για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η προσπάθεια για την εξασφάλιση της 5ης δόσης των πόρων θα συνεχιστεί αμείωτη, δίνοντας έμφαση στην εκπλήρωση των απαιτούμενων οροσήμων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν στην πορεία.

Τα βασικά ορόσημα που σχετίζονται με την εξασφάλιση της 5ης δόσης περιλαμβάνουν:

  1. Αναβαθμίσεις στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την περιβαλλοντική προστασία (συμβάσεις 1, 2 και 3).
  2. Ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών – ανακαίνιση κατοικιών.
  3. Κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων στο πλαίσιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης – ανάθεση πολεοδομικών σχεδίων.
  4. Ανάπτυξη υποδομών ηλεκτροκίνησης με τη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων – επιβεβαίωση των σημείων εγκατάστασης.
  5. Επιλογή εταιρειών για το πρόγραμμα “Produce Green” στις βιομηχανικές μονάδες.
  6. Θέσπιση νομοθεσίας για τη διαχείριση αποβλήτων, με στόχο τη βιώσιμη υγειονομική ταφή και ανακύκλωση – σύσταση και λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων.
  7. Δημιουργία νέας Ρυθμιστικής Αρχής για τη διαχείριση υδάτων και λυμάτων – σύσταση και λειτουργία της Αρχής Διαχείρισης Υδάτων.
  8. Υλοποίηση του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης και των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών μέτρων (συμβάσεις Νο2).
  9. Κατασκευή υποδομών για τη διαχείριση αστικών λυμάτων και τη λυματολάσπη.
  10. Ανάθεση σύμβασης για έργα αποχέτευσης.
  11. Αγορά δύο ελικοπτέρων Sikorsky για τη διαχείριση κρίσεων.
  12. Ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών – ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.
  13. Παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών μέσω βελτίωσης των διαδικασιών και συστημάτων δημόσιας διοίκησης – υλοποίηση της δεύτερης φάσης του εθνικού σχεδίου απλούστευσης διαδικασιών.
  14. Ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
  15. Στρατηγική αριστείας και καινοτομίας στα πανεπιστήμια – ανάθεση σύμβασης για ομάδες ερευνητικής αριστείας.
  16. Μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών – ανάπτυξη 106 ανοικτών μονάδων ψυχικής υγείας (δεύτερο στάδιο).
  17. Ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων – έλεγχοι μέσω MYDATA και τραπεζικών πληροφοριών.
  18. Προώθηση αυτοματοποιημένων επιστροφών ΦΠΑ – έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος.
  19. Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με την επιτάχυνση των δημόσιων επενδύσεων, τη βελτίωση των δημόσιων συμβάσεων και την καταπολέμηση της διαφθοράς – εφαρμογή νέου συστήματος ανταμοιβών.
  20. Επαγγελματοποίηση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων – τροποποίηση της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις.
  21. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσω αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη – Πρωτογενές Δίκαιο (Αστικό και Ποινικό).
  22. Ανάθεση έργων για νέα δικαστικά κτίρια – κατασκευή και ανακαίνιση δικαστικών κτιρίων.
  23. Λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
  24. Ανάθεση σύμβασης για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.
  25. Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων – επιλογή επιλέξιμων έργων.
  26. Αναθεώρηση του φορολογικού πλαισίου για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
  27. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
  28. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου – στόχος κτηματογράφησης της επικράτειας κατά 85%.
  29. Επενδύσεις στο πλαίσιο του REPowerEU – ενεργειακή απόδοση και προώθηση ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση – έναρξη προγραμμάτων στήριξης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Φόρτωση άρθρων...