Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Τα νέα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα έπειτα από το deal Attica Bank-Παγκρήτιας

Η συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων πολλών ετών για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η εξυγίανση των συστημικών τραπεζών και η έξοδος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο, μετά τη μνημονιακή... ταλαιπωρία, έρχεται και "κουμπώνει" με τη δημιουργία του πέμπτου πόλου. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι δύο τράπεζες γίνονται μία, θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 735 εκατ. ευρώ και έτσι θα μηδενιστεί οριστικά ο κίνδυνος για "κούρεμα" καταθέσεων και για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού "παίκτη" στις τραπεζικές χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Η τραυματική εμπειρία από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει οριστικά και ας... σκούζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο φαίνεται ότι όσοι έχουν απομείνει, μάλλον έχουν κοντή μνήμη.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε υπέρμετρη επιείκεια στους καταστροφείς της τράπεζας και γενικά του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Η Attica Bank λεηλατήθηκε στην κυριολεξία επί ΣΥΡΙΖΑ και έφτασε στο χείλος του γκρεμού, απειλώντας "να τινάξει στον αέρα" τις οικονομίες χιλιάδων καταθετών και μετόχων. Ο Μητσοτάκης με τον Στουρνάρα ανέθεσαν την πολύ δύσκολη αποστολή διάσωσης στο πολύπειρο τραπεζικό στέλεχος, Ελένη Βρεττού, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος σε ελληνική τράπεζα.

Μετά από πάρα πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς, το ΤΧΣ και η εταιρεία Thrivest των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη και του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Intrakat, Αλέξανδρου Εξάρχου, έφτασαν σε μια άκρως επωφελή συμφωνία διάσωσης της Attica Bank, αλλά και ανάδειξης της σε ένα νέο ισχυρό τραπεζικό πυλώνα μέσω της επικείμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, βάσει του επιχειρηματικού πλάνου που έχει εκπονηθεί.

Η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα είναι 90 προς 10 για τους μετόχους Attica Bank και Παγκρήτιας αντίστοιχα, ενώ ο κάθε μέτοχος θα επενδύσει, τόσο σε μετρητά, όσο και με την έκδοση warrants, με τα κεφάλαια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να αξιοποιούνται για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειας κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως η σύνθετη τιτλοποίηση και η άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού που σχεδιάζουν οι δύο τράπεζες.

Η Thrivest δεσμεύεται να μην αποκτήσει οποιοδήποτε από τα δικαιώματα προτίμησης, τα οποία κατέχουν οι συστημικές τράπεζες στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής, κατά τη διενέργεια της, ενώ, η κατανομή των αδιάθετων μετοχών τελεί υπό την αίρεση ότι το διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας θα προσφέρει κατά προτεραιότητα αυτές των ΤΜΕΔΕ και ΤΧΣ και όλες τις εναπομείνασες και τις αρχικώς αδιάθετες μετοχές στη Thrivest.

Η ΑΜΚ θα διενεργηθεί με δικαιώματα προτίμησης και το ονομαστικό ποσό ορίζεται στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό προς άντληση διαμορφώνεται σε 672,1 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα warrants προορίζονται για τους μετόχους που συμμετείχαν στην ΑΜΚ. Οι τίτλοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα, σε αναλογία μία μετοχή έναντι ενός τίτλου, ενώ θα εκδοθούν 359,5 εκατομμύρια τίτλοι, δηλαδή θα υπάρχει αντιστοιχία 3,5 μετοχές σε κάθε τίτλο κτήσης. Η τιμή έκδοσης κάθε μετοχής που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης ορίζεται σε 0,05 ευρώ.

Το ΤΧΣ δεσμεύεται να επενδύσει 448,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την απόκτηση συνολικά 239,8 εκατομμυρίων νέων μετοχών, 14,8 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την άσκηση 84,6 εκατομμυρίων τίτλων κτήσης μετοχών και την απόκτηση 296,1 εκατομμυρίων νέων μετοχών, 11 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατομμυρίων αδιάθετων μετοχών, οι οποίες θα αντιστοιχούν σε μέρος του ποσοστού κατ’ αναλογία (pro rata) του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) στην ΑΜΚ, για το οποίο δεν θα έχει εγγραφεί, καθώς και 1.000.000 ευρώ σε μετρητά για την άσκηση 5,9 εκατομμυρίων τίτλων κτήσης μετοχών που αντιστοιχούν σε αδιάθετες μετοχές ΤΜΕΔΕ και την απόκτηση 20,5 εκατομμυρίων νέων μετοχών.

Η Thrivest από την πλευρά της, δεσμεύεται να επενδύσει 120 εκατ. ευρώ σε μετρητά, το ΤΜΕΔΕ θα εγγραφεί για νέες μετοχές για ποσό ίσο με 11 εκατ. ευρώ και για warrants ποσού ενός εκατ. ευρώ, ενώ ο e-ΕΦΚΑ θα συμμετέχει στην ΑΜΚ για ποσό ίσο με 47,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα το οποίο έχει τις ευλογίες των ευρωπαϊκών αρχών, της Τραπέζης Ελλάδος και της κυβέρνησης. Μέσα σε όλα αυτά, ο "γάμος" αυτός έχει στο βάθος και έναν πραγματικό γάμο, καθώς στις 21 Σεπτεμβρίου θα ενωθούν ψυχή τε και σώματι, ο Αλέξανδρος Εξάρχου με την Ελένη Βρεττού!

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν... σκάνδαλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου, η τράπεζα έγινε "σουρωτήρι", από τη λεηλασία της "προοδευτικής" Αριστεράς, η οποία, ήθελε έναν τραπεζικό πυλώνα, προφανώς για να τον διαλύσει και να τον παραδώσει στους Έλληνες πολίτες, σε κατάσταση... διασωλήνωσης! Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει τα δικά του στη Βουλή, αλλά δεν φαίνεται να πείθει, παρά μόνο έναν πολύ στενό κύκλο αφελών και υποκριτών, οι οποίοι δεν κατάλαβαν τι συνέβη την περίοδο 2015-2019.

Τα... βοσκοτόπια και οι παράνομες δανειοδοτήσεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων και καλό είναι να μάθει ο Κασσελάκης περισσότερες λεπτομέρειες από τον προκάτοχο του, αλλά και τους πρώην και νυν συντρόφους, πριν αρχίσει να... αρλουμπολογεί. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ευχαριστήσει τον Μητσοτάκη που δεν ανακοίνωσε την κατασκευή μιας νέας φυλακής, αποκλειστικά για το σκάνδαλο της χρεοκοπημένης Attica Bank. 

Η περίπτωση της τράπεζας είναι ίδια με την αντίστοιχη της ΔΕΗ, όπου και εκεί η κυβέρνηση έδειξε την ίδια μεγαλοψυχία. Όταν δεν ψεκάζεις τα "ζιζάνια", τότε βρίσκεις μπροστά σου πιο ψηλό και πιο πυκνό το... χορτάρι! Ας κάνουν τον σταυρό τους στον ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλουν να κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση, να αλλάξουν τροπάρι, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ 2,3% το β’ τρίμηνο 2024 – «Μοχλός ανάπτυξης» οι επενδύσεις

Κατά 2,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2024 με τις επενδύσεις να αποτελούν τον «μοχλό» ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχ...

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ ελαιοτριβεία για μεγάλη φοροδιαφυγή: Έκρυβαν έσοδα πάνω από 80 εκατ. ευρώ

Υπόθεση μεγάλης φοροδιαφυγής από ελαιοτριβεία διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έπειτα από καταγγελία πολίτη, η οποία καταδείκνυε ως διακινητές εικονικών τιμολογίων...

Φόρτωση άρθρων...