Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Τα πολύ καλά νέα για την οικονομία και το «αγκάθι» της ακρίβειας

Οικονομία

Η υποχώρηση της ανεργίας στο 9,6% τον Ιούνιο αποτελεί νέο χαμηλό 15 ετών, καθώς την τελευταία φορά που είχαμε δει τέτοιο χαμηλό ποσοστό ήταν στα μέσα του 2009, δηλαδή, πριν μπλέξουμε στην εφιαλτική ιστορία των μνημονιακών μέτρων.

Τα τελευταία 5 χρόνια, οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 400.000, ο αριθμός των απασχολούμενων πλησιάζει τα 4,3 εκατ. άτομα και οι άνεργοι υποχώρησαν για πρώτη φορά στις 456.000. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι επιχειρήσεις απ' όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας ζητούν τουλάχιστον 200.000 εργαζομένους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η μείωση της ανεργίας αποτελεί απόδειξη της ισχυρής δυναμικής της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή, η αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο είναι αποτέλεσμα της διάθεσης για κατανάλωση, της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, αλλά και των αυξημένων τουριστικών αφίξεων. Πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό και σε συνδυασμό με την αύξηση των λιανικών πωλήσεων, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορούν να είναι από τώρα σίγουροι ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με νέο πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Όμως, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δοκιμαστούμε αν προκληθεί κάποια σοβαρή εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος οργανώνει μεθοδικά το "οπλοστάσιο" της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Για τρίτο σερί μήνα είχαμε μείωση του δείκτη τιμών στο σούπερ μάρκετ κατά 1,56%, αλλά την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο τιμάριθμος Ιουλίου αυξήθηκε στο 3% έναντι 2,6% τον Ιούνιο. Αιτία είναι η αύξηση του τιμάριθμου των υπηρεσιών. Το "πακέτο" των διακοπών, οι υπηρεσίες στον τουρισμό, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια "τρέχουν" με υψηλές ταχύτητες και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αναχαίτιση των πληθωριστικών τάσεων είναι να ενταθούν οι μειώσεις τιμών στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Χθες, ο υπουργός δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους των πολυεθνικών, της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ. Τους είπε ορθά κοφτά ότι η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αλλά θα εντείνει τους ελέγχους σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα μέτρα κατά της ακρίβειας. Μάλιστα, θα είναι πιο ενεργός και ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μπας και συμμαζευτεί η κατάσταση. Πρόβλημα υπάρχει στις επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς είναι πολλά τα παράπονα των καταναλωτών, ενώ ο Θεοδωρικάκος ζήτησε ως μια "άτυπη συμφωνία κυρίων", να υπάρξει μείωση των τιμών και το φθινόπωρο, όταν τα νοικοκυριά θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα έξοδα για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο ή φοιτούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρατηρούμε με ανησυχία τη νέα σημαντική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου στα 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν ξέρουμε ποιο άλλο... κακό θα μας πέσει... κατακούτελα. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, ωθώντας υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου αλλά και των εμπορευμάτων. Η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει... αφιλόξενη για τη διέλευση των εμπορικών πλοίων και ο περίπλους της Αφρικής κοστίζει πανάκριβα, σε μεταφορικό κόστος, αλλά και σε επίπεδο ναύλων, ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μήνυμα εκπέμπει η μείωση επιτοκίων από τη FED κατά 0,50% και γιατί... φόβισε τους επενδυτές

Οι αγορές προεξοφλούσαν τη μείωση των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έκαναν το... χατίρι τους, στέλνοντας μάλισ...

Έρχεται αύξηση συντάξεων για πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα πάρουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά πως η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5...

Φόρτωση άρθρων...