Οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς ανακοίνωσαν εκπληκτικά κέρδη εξαμήνου, τα οποία μπορεί να είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο η σημασία τους για τη συνέχιση της ισχυρής δυναμικής της οικονομίας είναι κολοσσιαία.

Με καθαρά κέρδη εξαμήνου στα 721 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Eurobank προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση των φετινών στόχων, βλέποντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να "ψηλώνουν" και να είναι πολύ πάνω από τα διεθνή στάνταρντς, ενώ τα "κόκκινα" δάνεια είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ιστορικά υψηλά κέρδη, ύψους 333 εκατ. ευρώ.  

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθούν και τα μεγέθη της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ γενικά όλοι μεγάλοι όμιλοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρίσκονται σε φόρμα, έστω και αν προκύπτουν... έκτακτες καταστάσεις, όπως με τη φορολόγηση των υπερ-κερδών των διυλιστηρίων και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η περαιτέρω ισχυροποίηση των τραπεζικών ισολογισμών αποτελεί εθνικό στοίχημα, καθώς μια τράπεζα με πλεόνασμα καταθέσεων, χαμηλά ανοίγματα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μπορεί να γίνει πιο... απλόχερη στη χορήγηση δανείων. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς μέσα σε δύο χρόνια και κάτι πρέπει να απορροφήσουμε πάνω από 18 δισ. ευρώ που μας περιμένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συν τις χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, έφερε κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν σε ομόλογα και μετοχές. Όσο θα ισχυροποιείται το τραπεζικό σύστημα και θα παραμένουν σε θετική τροχιά τα βασικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη, τόσο περισσότερο χρήμα θα έρχεται. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη και τα μερίσματα θα αβγατίζουν κάθε χρονιά. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες, εκτός από την ισχυροποίηση των ισολογισμών έχουν αρχίσει και πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ως χώρα, έχουμε τεράστιες δυνατότητες και λόγω της γεωπολιτικής θέσης, θα είμαστε πρωταγωνιστές σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα η ενέργεια και οι μεταφορές. Όλα φαίνεται ότι πηγαίνουν αρκετά καλά. Το μόνο που πρέπει να μας φοβίζει είναι το ενδεχόμενο να γυρίσει ο κόσμος... ανάποδα. Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, παραμένει ανοικτή η πληγή της Ουκρανίας και αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις ΗΠΑ με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας, από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική σταθερότητα, αλλά από την άλλη, είμαστε και εξαιρετικά... κουμπωμένοι, γιατί ζούμε σε μια περιοχή με πολύ μεγάλη γεωπολιτική αβεβαιότητα.