Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Τα τύμπανα... ύφεσης στις ΗΠΑ, οι... πονηριές της Gazprom και η μεγάλη μάχη των ΑΠΕ στην Ελλάδα!

Οικονομία

Σχεδόν προεξοφλημένη ήταν η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,1%, πυροδοτώντας σενάρια ακόμη και για... στιγμιαίο σοκ στα επιτόκια.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Bank of America προβλέπει ύφεση από το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του έτους στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για την ανάγκη δραστικής παρέμβασης από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αυξήσει το βασικό επιτόκιο ακόμη και κατά μία εκατοστιαία μονάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες! 

Μια τέτοια κίνηση έχει κάποια υπέρ, αλλά και πολλά κατά, γι΄ αυτό και οι «γκουρού» της FED, παραμετροποιούν στα οικονομετρικά τους μοντέλα, όλα τα πιθανά σενάρια για τα επιτόκια. 

Μία άμεση αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου του δολαρίου, αν μη τι άλλο, θα λειτουργούσε ως... χαλινάρι για να μαζευτούν οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών.

Μια βίαιη αύξηση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου θα λειτουργούσε ως προεξοφλητικός μηχανισμός ύφεσης, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τα χρηματιστήρια, τα οποία όμως, σε μεγάλο βαθμό, έχουν ενσωματώσει το σενάριο της ύφεσης. 

Μπορεί τα υψηλά επιτόκια να είναι το αντίδοτο στον πληθωρισμό, ωστόσο, μια ύφεση ή η παγίωση του στασιμοπληθωρισμού, θα επαναφέρει τους προβληματισμούς για τους κρατικούς τίτλους και το δημόσιο χρέος των χωρών. 

Εν ολίγοις, η αύξηση των επιτοκίων «μαζεύει» τις πληθωριστικές τάσεις, αλλά ανοίγει και τον «ασκό του Αιόλου» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίες και κυρίως των προβληματικών οικονομικών ζωνών.

Στο παίγνιο αυτό έρχεται να προστεθεί η παράμετρος του «ενεργειακού πληθωρισμού», λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τα χειρότερα, ενώ η ρωσική Gazprom άρχισε τις... πονηριές, λέγοντας ότι δεν ξέρει τι θα γίνει με την ομαλή τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης. 

Όπως γράφαμε και χθες, το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας, ιδίως μετά την επιβολή των κυρώσεων, δίνει τον αέρα στον σφαγέα Πούτιν, να κλείσει τη στρόφιγγα για 2 και 3 μήνες στην Ευρώπη, μέσα στον χειμώνα. Κάτι τέτοιο, όπως αντιλαμβάνεστε θα προκαλούσε αλυσιδωτές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές. Και αυτό είναι ίσως το πιο πιθανό σενάριο που θα δούμε να εξελίσσεται μπροστά μας...

Οι Βορειοευρωπαίοι φαίνεται ότι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση στη διαδικασία απεξάρτησης από τις ρωσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Φυσικά αυτό δεν αρκεί για να αλλάξει το τοπίο, καθώς μια νέα φάση... σκληρού ροκ στην ενέργεια, θα συμπαρασύρει τους πάντες. Είτε καταναλίσκουν αέριο, είτε πετρέλαιο, είτε... κάρβουνο!

Η μεγάλη μάχη στις ΑΠΕ

Οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις λόγω Ρωσίας, φέρνουν στο προσκήνιο την ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν πολύ νωρίτερα, για να μαζευτεί το πρόβλημα και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση, ενώ οι κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες προετοιμάζονται για να προχωρήσουν νωρίτερα στην υλοποίηση σχεδίων. 

Χθες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, έριξε την... πιστολιά του αφέτη, έτσι ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η μεγάλη μάχη για τη διείσδυση των ΑΠΕ, με καταλύτη τις μεταβολές που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η αδήριτη ανάγκη για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, ώστε να επιτευχθεί η απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Το 2021 η Ελλάδα ήταν στην 8η θέση στον κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς το 32% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ εάν προσθέσουμε και τα υδροηλεκτρικά το ποσοστό πλησιάζει το 40%. Φέτος, θα φτάσουμε το 50%, το 2026 πάμε για το 60% και το 2030 για το 70%. 

Εν ολίγοις, σε 8 χρόνια, θα μας ενδιαφέρει ελάχιστα το τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Έχουμε καλύτερο πλασάρισμα από πολλές άλλες χώρες, ενώ τον δρόμο της Ελλάδας θα ακολουθήσει ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς μόνο έτσι θα υψωθεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι σε μελλοντικές... πουτινές!

Για να φανταστείτε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα, μέχρι πριν ένα χρόνο εταιρείες φωτοβολταϊκών νοίκιαζαν εκτάσεις με 200 ευρώ το στρέμμα και τώρα υπάρχουν συμβόλαια με τιμές που φτάνουν τα 400 ευρώ το στρέμμα ετησίως! 

Και από τη στιγμή που θα ενταθεί η μάχη για την εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων φωτοβολταϊκών ή αιολικών συστημάτων, αντιλαμβάνεστε ότι το "παιχνίδι" αυτό θα κρατάει στην... τσίτα για πολλά χρόνια τόσο τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους, όσο και τους ξένους που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, παράλληλα με την αξιοποίηση των ευκαιριών σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και τον πλανήτη.

Ειδικά για τις Ελληνικές εταιρείες το στοίχημα δεν είναι μόνο εγχώριο αλλά και διεθνές. Η αγορά των ΑΠΕ θα "τρέξει" με απίστευτους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, γιατί πολύ απλά άλλαξαν οι συνθήκες. 

Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο success story και ταυτόχρονα οι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι να γιγαντωθούν. Το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε γιατί αποτελεί στρατηγικό στόχο η απεξάρτηση της Ευρώπης από ξένες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και η πλήρης ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας. Τσάμπα είναι ο ήλιος και ο αέρας...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το κόστος δανεισμού σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα...

Φόρτωση άρθρων...