Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν έχουν συνδέσει ή δεν έχουν προγραμματίσει να συνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS, αποσαφήνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χάρης Θεοχάρης ως προς τα POS είπε ότι: «Προφανώς τώρα, στο τέλος της προθεσμίας υπάρχει μια πίεση προς τους τελικούς υπόχρεους επαγγελματίες, μαγαζάτορες, ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές. Είχαμε τις τελευταίες μέρες μια αυξημένη πρόοδο. Έχουμε πάνω από πεντέμισι χιλιάδες διασυνδέσεις την ημέρα και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό».
Λήγει η προθεσμία τη Δευτέρα, «όμως δεν είναι η μόνη επιλογή που έχουν οι έμποροι να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές».
«Υπάρχει η επιλογή του να δηλωθεί από τον εγκαταστάτη ένα ραντεβού γι΄ αυτούς μέσα στον Απρίλιο. Αυτό έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πάνω από 100.000 είναι πια τα ραντεβού, 120.000 περίπου τα ραντεβού τα οποία έχουν δηλωθεί και αυτό είναι και αυτό πολύ σημαντικό.
«Η μία περίπτωση είναι να έχουν διασυνδεθεί οπότε έχουν τελειώσει. Η δεύτερη περίπτωση είναι να έχουν κλείσει ραντεβού για τον Απρίλιο και αυτό να δηλωθεί από τον εγκαταστάτη με αυτόν τον τρόπο, προφανώς έχουμε ένα μήνα για να γίνει αυτή η διασύνδεση».
«Η τρίτη επιλογή είναι να δηλώσουν οι ίδιοι στο μητρώο τους ότι προτίθενται να αγοράσουν ή έχουν αγοράσει και θα ενεργοποιήσουν μέσα στον Απρίλιο μία από αυτές τις συσκευές που έχουν και τα δύο είναι και ταμειακή και POS. Σε αυτή την περίπτωση προφανώς έχουν μέχρι τον Απρίλιο να ενεργοποιήσουν αυτή τη συσκευή και να και να φανούν στο σύστημα. Και προφανώς θα πρέπει να αποσύρουν το POS το όποιο έχουν και το οποίο δεν το διασυνδέουν. Δεν φτάνει μόνο να βάλουν αντίστοιχα την ταμειακή τους».
«Και η τρίτη επιλογή είναι στην περίπτωση που αυτοί δεν είναι υπόχρεοι στην πραγματικότητα της διαχείρισης της ταμειακής, γιατί χρησιμοποιείται από το σύστημα διαχείρισης του πελατολογίου τους κ.τ.λ. και ουσιαστικά είναι μΕ SOFTWARE ο τρόπος που βγαίνουν οι αποδείξεις και τα τιμολόγια τους, αυτό είναι περισσότερο σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν και τιμολόγια και αποδείξεις. Είναι λίγο πιο σύνθετη η λειτουργία τους. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια δεύτερη διαδικασία που έχει τις δικές της προθεσμίες. Δηλαδή μέχρι τέλος Μαΐου αυτοί θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί αντίστοιχα μέσα στον Ιούνιο».
Επισήμανε ακόμα ότι «ο τεχνικός έχει ειδική εφαρμογή στην ΑΑΔΕ. Τους έχουμε ειδοποιήσει, τους έχουμε στείλει και διαδοχικά email. Το ίδιο έχει γίνει και στους τελικούς εμπόρους και επαγγελματίες, αλλά το έχουμε κάνει και στους τεχνικούς τους, οι οποίοι δηλώνουν όλες αυτές τις υποκατηγορίες. Την περίπτωση ότι υπάρχει ραντεβού ή προφανώς κάνουν τις διασυνδέσεις και με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η διασύνδεση και το ξέρει η ΑΑΔΕ. Άρα υπάρχει μεθοδολογία, την ξέρουν, είναι γνωστή και νομίζω δεν θα έχουμε πρόβλημα, από αυτή την άποψη τουλάχιστον».\
Οι αμελείς και τα πρόστιμα
Συνέχισε λέγοντας πως: «Τα ραντεβού που έχουν ήδη δηλωθεί, είναι γύρω στις 120.000. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 24 μέρες για να ολοκληρωθούν αυτά τα ραντεβού, σύμφωνα με τις 5.000 κατά μέσο όρο. Όποιος δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά, δηλαδή δεν έχει βρει εγκαταστάτη για να τους δηλώσει ένα ραντεβού, δεν έχει διασυνδεθεί, δεν έχει δηλώσει ο ίδιος ότι θα βάλει μέσα στον Απρίλιο. Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες υπάρχουν, προφανώς θα τον ειδοποιήσουμε».
Ακόμα, είπε ότι «αυτοί οι άνθρωποι, να ξέρετε, τους στέλνουμε σχεδόν κάθε δύο τρεις μέρες με email και τους εξηγούμε τις επιλογές αυτές. Είναι ενημερωμένοι και με αυτό τον τρόπο ξέρουν κιόλας ότι είναι στην κατηγορία που ας πούμε ενδέχεται αν δεν κάνουν τίποτα μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ να έχουν πρόβλημα με τα πρόστιμα» και πρόσθεσε:
«Θα τους ειδοποιήσουμε τις επόμενες μέρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας προφανώς αν για παράδειγμα έχουν το ραντεβού και το έχουν εγγράφως, αλλά δεν έχει δηλωθεί από τον εγκαταστάτη, δεν φταίνε οι ίδιοι. Το ραντεβού υπάρχει, είναι υπαρκτό και απλώς δεν έχει δηλωθεί στην εφαρμογή. Δηλαδή υπάρχει μια τυπική παράβαση. Προφανώς τότε δεν θα τους επιβάλλουμε ένα πρόστιμο, άρα θα εξετάσουμε και την ουσία του αν εμπίπτει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, όχι μόνο αν είναι δηλωμένος».
Φορολογικό νομοσχέδιο: Έλεγχοι της Εφορίας με email και sms - Αυστηρότερα πρόστιμα για τους φοροφυγάδες
Κατώτατος μισθός: Μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ με τις τριετίες – Αναλυτικοί πίνακες
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις