Πέμπτη
24 Οκτωβρίου 2024

Τέλος στα σταθερά μπλε τιμολόγια ρεύματος από τη νέα χρονιά - Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Οικονομία

Καθώς τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή αυτά που μπορεί να συγκρίνει εύκολα ο καταναλωτής μεταξύ παρόχων, παύουν να είναι υποχρεωτικά από το 2025, οι προμηθευτές προωθούν ως εναλλακτική τα σταθερά τιμολόγια, κυρίως εξάμηνης διάρκειας.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υποχρεωτικότητα διάθεσης πράσινων τιμολογίων θα αφορά μόνο τους νέους πελάτες. Για τους υφιστάμενους πελάτες που έχουν πράσινο τιμολόγιο, οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να τους τα ανανεώνουν για όσο το επιθυμούν.

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να καταστήσει υποχρεωτική ελάχιστη διάρκεια 12 μηνών στα σταθερά τιμολόγια. Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα βάλει με νομοθετική ρύθμιση απαγορευτικό από τις αρχές του 2025 στη διάθεση στην αγορά σταθερών μπλε τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι οι προμηθευτές με τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια εκμεταλλεύονται την εποχικότητα των τιμών και παγιδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη νέα πραγματικότητα των εποχικών διακυμάνσεων που φέρνουν οι ΑΠΕ, πολύ υψηλές τιμές το καλοκαίρι, χαμηλότερες τον χειμώνα και πολύ χαμηλές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέφτει η ζήτηση.

Την ίδια στιγμή πάνω στο τραπέζι παραμένουν τα πράσινα τιμολόγια τα οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις αρχές της νέας χρονιάς ως εργαλείο σύγκρισης των τιμών και προστασίας του καταναλωτή. Από τη νέα χρονιά τα πράσινα τιμολόγια θα συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά από τους προμηθευτές ενέργειας, δεν θα έχουν όμως την υποχρεωτικότητα που είχαν μέχρι σήμερα σε ότι αφορά νέους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές και κυρίως η ΔΕΗ που διαθέτει την μεγάλη πελατειακή βάση του πράσινου τιμολογίου, θα συνεχίσει να παρέχει το συγκεκριμένο τύπο χρέωσης και οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να επιλέξουν οι ίδιοι το πρόγραμμα που τους ικανοποιεί.

Από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά και τα πορτοκαλί δυναμικά τιμολόγια για τα οποία ή ΡΑΑΕΥ ετοιμάζει το πλαίσιο λειτουργίας που θα εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ και αμέσως μετά θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Σήμερα η ολομέλεια της ρυθμιστικής αρχής αναμένεται να οριστικοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δυναμικά τιμολόγια. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές το πιθανότερο είναι οι νέες ρυθμίσεις να βγουν σε δημόσια διαβούλευση μόνο με τα ex-ante τιμολόγια και εφόσον στο μεταξύ διευκρινιστούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την Κομισιόν να γίνουν και οι αναγκαίες αλλαγές.

Υπέρ του μοντέλου διεύρυνσης της δυναμικής τιμολόγησης τάσσονται και οι προμηθευτές οι οποίοι επιδιώκουν μεγαλύτερη ευελιξία στα πορτοκαλί  τιμολόγια.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειες τάσσονται υπέρ των πολυζωνικών προϊόντων με βάση τα οποία οι εταιρείες θα ανακοινώνουν τις χρεώσεις για την επόμενη μέρα και για συγκεκριμένες ζώνες και όχι για επιμέρους ώρες της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι μία εταιρεία θα μπορεί να καθορίσει τέσσερις διαφορετικές ζώνες με διαφορετική τιμολόγηση σε ημερήσια βάση προσφέροντες ένα πιο ευανάγνωστο τιμολόγιο στους καταναλωτές που θα είναι διαφορετικό το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν την Ελλάδα ΔΝΤ και ΤτΕ

Θετικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις, αλλά και καμπανάκι για την κερδοφορία των τραπεζών και το ισοζύγιο συναλλαγών, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομι...

Ακίνητα: Αποκτούν «ταυτότητα» από το 2025 – Το μητρώο που δημιουργούν ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο

Τη δική τους «ταυτότητα» αποκτούν τα ακίνητα της χώρας από το 2025 με την ολοκλήρωση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Ακίνητης Περιουσίας. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και Κτη...

Φόρτωση άρθρων...