Σε αγώνα ταχύτητας επιδίδονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να καταχωρίσουν τα ακίνητά τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και να αποκτήσουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για να τα διαθέσουν μέσω Airbnb.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι νέες εγγραφές ακινήτων στις τρεις πρώτες δημοτικές περιοχές της Αθήνας θα απαγορεύονται για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους παραβιάσουν τους κανόνες.

Η λίστα και τα Airbnb

Ειδικότερα στη λίστα με τις περιοχές της Αθήνας που δεν θα εκδίδεται Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) από την Πρωτοχρονιά και τουλάχιστον για έναν χρόνο περιλαμβάνονται:

  • Το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.
  • Το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Αγιος Αρτέμιος, Παγκράτι.
  • Το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.

Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν αυστηρά πρόστιμα, που ανέρχονται στο 50% των εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ. Εάν εντοπιστεί νέα παράβαση μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, το πρόστιμο διπλασιάζεται, φτάνοντας έως και τα 40.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ, έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες προσαρμογές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι έτοιμη να ελέγξει και να επιβάλει ποινές σε όσους επιχειρήσουν να παρακάμψουν τη νέα νομοθεσία.

Αυτή τη στιγμή, το κέντρο της Αθήνας ζει έναν «πυρετό» εγγραφών, με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να προλάβουν τη νέα κατάσταση. Ενδεικτικά, το φετινό καλοκαίρι λειτουργούσαν πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πόλη, με τις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, την Πλάκα και το Μοναστηράκι να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.

Οι αιτήσεις

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να υποβάλουν την αίτηση για Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης Taxisnet. Στην αίτηση απαιτείται ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ενώ για ακίνητα που μισθώνονται τμηματικά χρειάζονται και τα τετραγωνικά μέτρα των χώρων που παραχωρούνται.

Η διαδικασία δεν τελειώνει με την απόκτηση του ΑΜΑ. Ο διαχειριστής ακινήτου οφείλει να αναρτήσει τον ΑΜΑ στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb, αλλά και σε κάθε άλλη ψηφιακή ή φυσική πλατφόρμα που προβάλλει το ακίνητο. Επιπλέον, έχει την υποχρέωση να υποβάλει Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έως τις 20 του επόμενου μήνα από την αποχώρηση του μισθωτή.

«Καμπάνες»

Στις περιπτώσεις όπου θα διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), οι «καμπάνες» που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία είναι υψηλές:

  1. Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται η παράβαση το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
  2. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.