Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου ανάμεσα στα άλλα, ρυθμίζει το καθεστώς της παράλληλης εργασίας, αλλά και την κατάργηση του πέναλτι για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει ως βασικό άξονα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα επικαιροποιημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπεται για τους εργαζόμενους:
1) Παράλληλη απασχόληση, με σύνολο ωρών τις 13.
2) Μεγαλύτερα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία, από 2.000 ευρώ αυξάνεται στα 10.500€.
Ενώ, για τους συνταξιούχους προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που είναι προς δημόσια διαβούλευση:
1) Κατάργηση πέναλτι 30% και παρακράτηση 10-15% του μισθού.
2) Συνταξιούχοι με οφειλές, θα υπάρξει αύξηση πλαφόν στο 30.000 ευρώ με εισοδηματικά και περουσιακά κριτήρια.
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την έκθεση του ΟΟΣΑ που μεταξύ άλλων σημειώνει για τους Έλληνες ότι εργάζονται περισσότερο και αμείβονται λιγότερο.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ έδειξε, όπως ανέφερε ο εργατολόγος, ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος – σε σύνολο 38 χωρών χωρών μέλη του ΟΟΣΑ – αναφορικά με το επίπεδο του ετήσιου μισθού.
«Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης αυτής είναι και ο χρόνος απασχόλησης. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα ένας υπάλληλος εργάζεται κατά μέσο όρο ετησίως, είτε με μερική είτε με πλήρη απασχόληση, 1886 ώρες. Ενώ, ο μέσος όρος στις άλλες χώρες είναι στις 1752 ώρες», τόνισε ο εργατολόγος.
Σε παρόμοια επίπεδα με την Ελλάδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι από την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Κολομβία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες του Βορρά, όπου έχουν τον ελάχιστο χρόνο απασχόλησης σε ετήσιο επίπεδο.
«Τα επίπεδα αυτά που σημειώνονται στην χώρα μας δεν δείχνουν μόνο ότι οι ώρες εργασίας είναι πολλές, αλλά κι ότι γίνεται σε εντατικούς ρυθμούς», πρόσθεσε ο Γιάννης Καρούζος.
Πληθωρισμός της Απληστίας: Τι κάνουν οι κυβερνήσεις για να ανακόψουν την άνοδο στις τιμές των τροφίμων
DBRS για ελληνικές τράπεζες: H κεφαλαιοποίηση, τα όπλα και οι κίνδυνοι
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις