Παρασκευή
10 Ιανουαρίου 2025

Τι αλλάζει από το 2025 στις φορολογικές δηλώσεις

Νέα δεδομένα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από το 2025 στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι συνεπείς φορολογούμενοι, όσοι δηλαδή σπεύδουν να υποβάλλουν εγκαίρως τη δήλωσή τους στην ΑΑΔΕ αναμένεται να έχουν την ανάλογη επιβράβευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή. 

Από τη νέα χρονιά μπαίνει τέλος στις παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και οι ημερομηνίες θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

Αναλυτικά:

1. Συγκεκριμένο χρονικό διάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 

Από εδώ και στο εξής η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίγει στις 15 Μαρτίου κάθε έτους και θα κλείνει στις 15 Ιουλίου κάθε έτους. Ουσιαστικά από το νέο έτος μπαίνει τέλος στις παρατάσεις για τη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς οι ημερομηνίες θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

2. Η έκπτωση στον φόρο εισοδήματος 

Ο πολίτης που θα υποβάλλει την φορολογική του δήλωση:

  • Από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει 4% έκπτωση στον φόρο εισοδήματος.
  • Από την 1η Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει 3% έκπτωση στον φόρο εισοδήματος.
  • Από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχει 2% έκπτωση στον φόρο εισοδήματος.

Διευκρινίζεται πως οι παραπάνω εκπτώσεις ισχύουν μόνο για τους πολίτες που θα πληρώσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Το ηλεκτρονικό μητρώο και οι κυρώσεις

Πάντως για να τρέξει όλο αυτό το σχέδιο στο 100% θα πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα ένα ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο θα εγγραφούν όλοι οι φορείς του Δημοσίου. Δηλαδή οι φορείς που είναι υπόχρεοι να στέλνουν κάθε χρόνο στην ΑΑΔΕ στοιχεία για μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές αμοιβές, παρακρατηθέντες φόρους, όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν στην φορολογική δήλωση των πολιτών.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί στις 15 Μαρτίου να ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Ενώ θα υπάρχουν και κυρώσεις για τους υπεύθυνους των φορέων που δεν στέλνουν εγκαίρως τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Αναλυτικά:

2.500 ευρώ + 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης θα είναι το πρόστιμο στο φυσικό πρόσωπο που θα είναι υπεύθυνο για την αστοχία, για την μη αποστολή δηλαδή των στοιχείων.

Για τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, που και αυτοί μπορεί να καθυστερήσουν και να μην στείλουν έγκαιρα τα στοιχεία.

Το πρόστιμο θα είναι από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια τράπεζα αν δεν στείλει τους τόκους ή τα μερίσματα για έναν φορολογούμενο, αν κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν στείλει στοιχεία για τις πληρωμές και ούτω καθεξής. Αν λοιπόν κάποιοι από αυτούς τους ιδιωτικούς φορείς δεν το πράξουν εγκαίρως, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τις 50.000 ευρώ.

Οι αυτόματες δηλώσεις

Από τις 15 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου θα μπορούν οι πολίτες να διορθώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία στην φορολογική τους δήλωση σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως υπάρχει κάτι το οποίο δεν ευσταθεί. Εάν, οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με αργίες, τότε θα επιλέγεται η επόμενη εργάσιμη. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα υποβάλλει την φορολογική δήλωση αυτόματα στις 16 Απριλίου με όποια στοιχεία έχει εκείνη την στιγμή από τον φορολογούμενο. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι οι κωδικοί της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπως μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και δαπάνες.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Παράταση έως τις 14 Ιανουαρίου για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 23:59 λήγει οριστικά η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από επιχειρήσεις για το καινοτόμο πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (...

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου

Νωρίτερα λόγω Χριστουγέννων πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι τις συντάξεις Ιανουαρίου. Πλέον, μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου. Οι ημερομην...

Φόρτωση άρθρων...