Μετρημένοι, ώριμοι, σοβαροί και εξαιρετικά αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένοντας να ζήσουν μεγάλες συγκινήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.
Η δημόσια εγγραφή για τις μετοχές του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τις προσφορές άνω των 8 δισ. ευρώ, δίνει... προβιβάσιμο βαθμό στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, ως συνέχεια της επενδυτικής βαθμίδας, στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Σημειώνεται ότι ο μοναδικός οίκος που περιμένουμε να μας αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα, είναι η Moody's, κάτι που σίγουρα έχει προεξοφληθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της αγοράς.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Με υψηλό 13 και πλέον ετών, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στο διεθνές περιβάλλον, τότε οι 1.500 μονάδες είναι στο... νερό, μέσα στο προσεχές διάστημα, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά φέτος.
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν μας έχει απλά στα "ραντάρ" της, αλλά έχει αναβαθμίσει την εγχώρια κεφαλαιαγορά σε επίπεδα, σχεδόν "ώριμης" αγοράς. Είχε προηγηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων, όπου συγκεντρώθηκαν προσφορές 35 δισ. ευρώ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου
Χρέους, άντλησε 4 δισ. ευρώ. Πολλές ελληνικές μετοχές, κυρίως οι τραπεζικές, συγκεντρώνουν πολύ μεγάλες πιθανότητες για να ακολουθήσουν μια ισχυρά ανοδική πορεία, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων. Οι τάσεις στο Χ.Α. είναι ξεκάθαρες, καθώς εκτός από τον Γενικό Δείκτη, σε κάθε πτωτική συνεδρίαση τοποθετούνται θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία αγοράζουν μετοχές με προσεκτικό τρόπο "χτίζοντας" συνεχώς θέσεις σε assets που έχουν αξία και υπόσχονται υπεραξίες.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, ο σωρευτικός τζίρος ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, με ανεβασμένη τη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, αποδεικνύει ότι υπάρχει μπόλικο χρήμα, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα, καθώς αναζητεί ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε ελκυστικά επίπεδα τιμών. Η αγορά δείχνει ότι περιμένει κάτι σπουδαίο. Και δεν είναι τα αναμενόμενα υψηλά κέρδη του 2023 που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες (και ιδίως οι τράπεζες), αλλά ούτε και η σίγουρη αναβάθμιση του Χ.Α. στις "ώριμες" αγορές, μετά από μια... περιπετειώδη "περιπλάνηση" κατά τα μνημονιακά χρόνια.
Είναι η εδραία πεποίθηση ότι θα γίνουν deals, τα οποία "ψήνονται" στο παρασκήνιο και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. Έως τις Ευρωεκλογές και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάτι έντονα αρνητικό στο διεθνές περιβάλλον, η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να προσφέρει έντονες συγκινήσεις και υψηλά κέρδη σε όσους την πιστέψουν...
Τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Η μειωμένη τιμή της κιλοβατώρας για τον Φεβρουάριο, με βάση τις ανακοινώσεις των παρόχων είναι ένα πολύ θετικό νέο για την οικονομία και τους πολίτες.
Οι μειωμένες τιμές διευκολύνουν την αντιπληθωριστική πολιτική της Κυβέρνησης, ενώ και οι καταναλωτές προσδοκούν σε μεγαλύτερο όφελος, αλλά ταυτόχρονα και σε έναν θετικό αντίκτυπο γενικά ως προς τις τιμές των προϊόντων στην αγορά. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον τρέχοντα μήνα, η μέση τιμή στα "πράσινα" τιμολόγια διαμορφώνεται στα 0,133 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,147 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ η μικρότερη χρέωση διαμορφώνεται στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα, φτάνοντας μέχρι και τα 0,145 ευρώ.
Το φθηνότερο "πράσινο" τιμολόγιο έχει η εταιρεία Ελινόιλ με 0,11798 ευρώ η κιλοβατώρα και πάγιο τα 5,00 ευρώ. Το πιο φθηνό τιμολόγιο για τις πολύ μικρές καταναλώσεις κάτω των 100 κιλοβατωρών μηνιαίως (δηλαδή για εξοχικά και δευτερευούουσες κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται λίγο), το χαμηλότερο τιμολόγιο προσφέρεται από την Elpedison με 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Το φθηνότερο "κίτρινο" τιμολόγιο για τον Φεβρουάριο, το προσφέρει η ΔΕΗ με χρέωση 0,12152 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 4,90 ευρώ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως.
Αναλυτικά, κατά σειρά μεριδίων στην αγορά, τα τιμολόγια των παρόχων διαμορφώνονται ως εξής:
Η ΔΕΗ, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, χρεώνει το ημερήσιο "πράσινο" τιμολόγιο (Γ1/Γ1Ν) με 0,128 ευρώ ανά κιλοβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, έναντι 0,136 ευρώ τον Ιανουάριο. Για όσους ξεπεράσουν την προαναφερόμενη κατανάλωση, η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1376 ευρώ ανά κιλοβατώρα και είναι χαμηλότερη από τα 0,14595 ευρώ ανά κιλοβατώρα του Ιανουαρίου. Η επιχείρηση προσφέρει στους πελάτες που δεν έχουν νυχτερινό τιμολόγιο χρέωση 0,1032 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,11155 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ η χρέωση για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 0,124 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στα 0,168 ευρώ για το υπερβάλλον.
Η Protergia του Ομίλου Mytilineos χρεώνει τον καταναλωτή με 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με βάση το "πράσινο" τιμολόγιο, έναντι 0,1426 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ τα τιμολόγια χωρίς έκπτωση διαμορφώνονται για τον τρέχοντα μήνα στα 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,2226 ευρώ τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία χρεώνει πάγιο στην τιμή των 4,00 ευρώ, ενώ το "κίτρινο" τιμολόγιο χρεώνεται με 0,1298 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με υψηλότερο πάγιο στα 5,00 ευρώ.
Ο ΗΡΩΝ, του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χρεώνει με βάση το "πράσινο" τιμολόγιο στην τιμή των 0,13924 ευρώ ανά κιλοβατώρα, περιλαμβάνοντας την έκπτωση συνέπειας, ενώ τον Ιανουάριο η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,14052 ευρώ. Χωρίς την έκπτωση η τιμή διαμορφώνεται στα 0,15764 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5,00 ευρώ.
Η Elpedison του Ομίλου Helleniq Energy έχει "πράσινο" τιμολόγιο για τον Φεβρουάριο στα 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται έκπτωση 0,0365 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις, η χρέωση είναι 0,1465 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,145 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται στα 5,00 ευρώ.
Η εταιρεία "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας", χρεώνει το ειδικό "πράσινο" τιμολόγιο με 0,12688 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με έκπτωση συνέπειας, ενώ τον Ιανουάριο η χρέωση ήταν 0,14265 ευρώ. Τον Φεβρουάριο, το τιμολόγιο χωρίς την έκπτωση διαμορφώνεται στα 0,1589 ευρώ ανά κιλοβατώρα και το πάγιο στα 5,00 ευρώ.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία παρέχει και το σταθερό τιμολόγιο ("μπλε"), το οποίο έχει οκτάμηνη διάρκεια και χρέωση 0,123 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο 9,00 ευρώ.
Η NRG, του Ομίλου Motor Oil, χρεώνει το "πράσινο" τιμολόγιο με 0,12453 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 0,141 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ χωρίς την έκπτωση, η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,19453 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,216 ευρώ τον Ιανουάριο. Μάλιστα, για τον τρέχοντα μήνα, η εταιρεία μειώνει το πάγιο στα 3,50 ευρώ για την επιλογή e-bill και αν η εξόφληση γίνεται με πάγια εντολή, ενώ το κανονικό πάγιο είναι 5,00 ευρώ.
Η ZeniΘ προσφέρει "πράσινο" τιμολόγιο στα 0,14468 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 16,947 ευρώ τον Ιανουάριο.
Η Ελίν, όπως προαναφέρθηκε έχει το χαμηλότερο "πράσινο" τιμολόγιο με 0,11798 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,14 ευρώ τον Ιανουάριο, χρεώνοντας το πάγιο στην τιμή των 5,00 ευρώ.
Η Volton, του επιχειρηματικού σχήματος Μπάκου-Καϋμενάκη, έχει χρέωση για το "πράσινο" τιμολόγιο στα 0,1248 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,1442 ευρώ τον Ιανουάριο. Στην τιμή ενσωματώνονται τόσο η αρχική έκπτωση της εταιρείας σε ποσοστό 15%, όσο και η έκπτωση συνέπειας 20%. Χωρίς την έκπτωση, η χρέωση για τον Φεβρουάριο, διαμορφώνεται στα 0,1511 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η Volterra, πρώην εταιρεία ενέργειας του κατασκευαστικού Ομίλου ΑΒΑΞ, η οποία εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Mytilineos, χρεώνει με βάση το "πράσινο" τιμολόγιο 0,135 ευρώ την κιλοβατώρα από 0,143945 ευρώ τον Ιανουάριο.
Το θετικό είναι ότι οι χρεώσεις του ρεύματος παρουσιάζουν τάση συνεχούς μείωσης, καθώς έχουν διαμορφωθεί στα επίπεδα προ κρίσης. Έτσι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παίρνουν μια βαθιά ανάσα, ενώ από την άλλη πλευρά, η αναζήτηση του παρόχου που ταιριάζει στο προφίλ κάθε καταναλωτή, μπορεί να είναι ένας δύσκολος γρίφος. Τελικός... κριτής είναι ο καταναλωτής.
Μπαράζ κυβερνητικών παρεμβάσεων για να πέσουν οι τιμές - Αποδίδει σταδιακά η «μόνιμη μείωση 5%»
Δεκαετές Ομόλογο: Όφελος 85 εκατ. ευρώ εφέτος και 850 στη δεκαετία για τον προϋπολογισμό
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις