Δευτέρα
18 Νοεμβρίου 2024

Τι πυροδότησε το ξεπούλημα στα Χρηματιστήρια, γιατί δεν απειλείται η ελληνική οικονομία

«Μαύρη Δευτέρα» ήταν η χθεσινή για τα χρηματιστήρια στον απόηχο των ανησυχιών της Παρασκευής για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, την ίδια στιγμή που όλοι... ψάχνονται σχετικά με τον χρόνο έναρξης μιας γενικευμένης σύρραξης του Ισραήλ με το Ιράν, τη Χαμάς και της Χεσμπολάχ.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης 

Τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο της απασχόλησης και της μεταποίησης στις ΗΠΑ, εντείνουν τις ανησυχίες για "κοιλιά" στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είχαμε σημαντική πτώση των μετοχών χθες, η οποία προσέλαβε τα χαρακτηριστικά "ξεπουλήματος" στην περίπτωση του δείκτη ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο, ο οποίος, έκλεισε με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του (12,4%)! Την ίδια στιγμή, βλέποντας την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι επιβεβαιωμένο ότι δεν συνέβαλε παρά ελάχιστα στην ισχυρή πίεση που ασκήθηκε στις αγορές.

Κι αυτό γιατί είδαμε την τιμή του αργού πετρελαίου να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν γίνει ένα γενικευμένο μπαμ στη Μέση Ανατολή, αυτό θα είναι ένα πολύ κακό νέο για την τσέπη μας, καθώς το πετρέλαιο θα ήταν το πρώτο προϊόν η τιμή του οποίου, θα εκτοξευόταν. Ίσα ίσα, χθες, είδαμε τον "μαύρο χρυσό" να κατρακυλάει. Άρα, το πρόβλημα της χθεσινής μεγάλης πτώσης ήταν κυρίως τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης  εμφάνισε απώλειες 3% και στους τρεις βασικούς δείκτες (Dow Jones, NASDAQ και S&P 500), ενώ ανάλογη ήταν η πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές "έτρεχαν" σαν... τρελές το προηγούμενο διάστημα, σπάζοντας τα ιστορικά υψηλά και κάποια στιγμή θα ερχόταν και η διόρθωση. Όμως, το ερώτημα είναι αν αυτό που είδαμε χθες είναι η αρχή μιας διόρθωσης ή η αρχή μιας νέας οικονομικής κρίσης με πολυεπίπεδα χαρακτηριστικά. Αυτό μένει να φανεί το προσεχές διάστημα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως έχει έρθει η ώρα για πιο επιθετικές κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) υπό το βάρος των νέων δεδομένων, πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα και να αποκαταστήσει τις ισορροπίες. Σε ανάλογη προσαρμογή της πολιτικής της πρέπει να προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς είναι βέβαιο ότι μια "κοιλιά" της αμερικανικής οικονομίας θα μεταδοθεί ως "οικονομικός κορωνοϊός" και στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με βαριές απώλειες 6,27%, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 7,56% και τις μετοχές-σηματωρούς να υποχωρούν από 5%-9%. Σε ένα έντονα αρνητικό κλίμα παγκοσμίως, είναι λογικό τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να πουλάνε τις μετοχές και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια δίνει μεγάλες αποδόσεις και εσχάτως έχει αρχίσει να δίνει και πολύ υψηλά μερίσματα.

Χθες, πολλοί αναλυτές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με την "τέλεια καταιγίδα". Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν υψηλότερη ανεργία (στο 4,3% από 4,1% που περίμενε η αγορά) είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κάνει τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων να... ταρακουνηθούν για τα καλά! Η συνέχιση του αρνητικού κλίματος είναι σίγουρο ότι θα αναγκάσει τόσο τη FED όσο και την ΕΚΤ σε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων, σε σχέση με τις αρχικώς προγραμματισμένες, έως το τέλος του έτους.

Πάντως, αρκετά "μυαλά" των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων του κόσμου επισημαίνουν ότι η οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Πιθανότατα ένα γεωπολιτικό μπαμ στη Μέση Ανατολή, να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα για να εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σε κρίση, έστω και προσωρινή...

Η ελληνική οικονομία στέκεται στο ύψος της, η Le Figaro εξυμνεί Ελλάδα και Μητσοτάκη και καλεί τους Γάλλους να πάρουν μαθήματα!

Το διεθνές περιβάλλον είναι αρνητικό και τα επιτόκια των ομολόγων βρίσκονται και πάλι σε ανοδική πορεία, αλλά αυτό, δεν φαίνεται να... πτοεί την Ελλάδα, η οποία είναι καλά θωρακισμένη έναντι μιας διεθνούς αναταραχής.

Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, ο τουρισμός πάει... σφαίρα, το δανειακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Από κει και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μόνο που πρέπει να κάνει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, είναι να βγάλει τον... λογαριασμό για τις παροχές που θα εξαγγείλει σε ένα μήνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε, μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά και να δούμε μεγάλες και μικρές ανατροπές. Ο Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που θα υπονομεύσουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Αν περισσεύει κάτι θα το δώσει, αν όχι, θα πει απλά ότι επιπλέον χρήματα δεν υπάρχουν.

Η υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση και η εντυπωσιακή βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό κατά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύονται σε χθεσινό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, η οποία καλεί τους Γάλλους να πάρουν χρήσιμα διδάγματα από τη μεγάλη ανατροπή που πέτυχε η Ελλάδα, μετά την κρίση των μνημονίων. Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα άλματα που έχει κάνει η χώρα μας επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την αποτυχία της ακροαριστεράς και "την αναγέννηση της δεξιάς ελπίδας"

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε "μια χώρα όπου σοσιαλιστές απαρατσίκ, ωθούμενοι από ένα τοξικό μείγμα οπορτουνισμού και καριερισμού ήταν έτοιμοι να προδώσουν την κληρονομιά και τις αξίες τους, συμμαχώντας με ένα κόμμα με κοινοτιστικό και αντισημιτικό υπόβαθρο, όπου η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών αντανακλούσε την κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών από διαδοχικές κυβερνήσεις, μια χώρα όπου οι γονείς αναρωτιόντουσαν αν πρόσφερε ακόμη μέλλον στα παιδιά τους". Μάλιστα, ο αρθρογράφος στέκεται ιδιαίτερα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 "με μια εκστρατεία όπου η δημαγωγία επικράτησε της λογικής", ενώ η "Χρυσή Αυγή" αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη.

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι η ανάπτυξη της οικονομίας "τρέχει" με διπλάσια ταχύτητα εκείνης του μέσου όρου της Ευρωζώνης, η ανεργία από το 25% έχει υποχωρήσει στο 9,4%, η Ελλάδα λειτουργεί ως μαγνήτης για ξένες επενδύσεις και δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα, που της επέτρεψαν να μειώσει δραστικά το κρατικό χρέος.

Προσθέτει δε ότι "η Ελλάδα οφείλει αυτήν τη θεαματική ανάκαμψη ειδικά σε έναν άνθρωπο: τον Κυριάκο Μητσοτάκη" και μάλιστα συστήνει στη γαλλική Δεξιά να διδαχθεί από τις ενέργειες και τις σκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να ανασυνταχθεί και να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική στους Γάλλους πολίτες. Όσα γράφει η περίφημη γαλλική εφημερίδα είναι... μαχαιριά στην καρδιά της εγχώριας αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί να... επιβιώσει μέσα από μικροπολιτικές προσεγγίσεις, οι οποίες είναι κωμικοτραγικές. Ιδίως, αν ληφθεί υπόψιν τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ισχύει η παροιμία "όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια"...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Handelsblatt: Πώς η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια βοήθειας νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής το σχέδιο προϋπολογισμού για το 202...

«Φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση: Φορολογικό bonus στους ιδιοκτήτες που συνάπτουν συμβόλαια για τουλάχιστον 3 έτη

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στην βραχυχρόνια μίσθωση από το νέο έτος, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στέγης και να μπουν κανόνες στην αγορά ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες έχουν προθ...

Φόρτωση άρθρων...