Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Τι σημαίνει η νέα πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, αφήνοντας υποσχετική για τρίτη μείωση το Νοέμβριο, χωρίς ωστόσο, να ανοίγει την... όρεξη στις αγορές.

Η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά όχι η καθήλωση του κάτω από το 2%, καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτική την ΕΚΤ στις κινήσεις της, καθώς υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την ακρίβεια.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το γεωπολιτικό περιβάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται στο "κόκκινο", αλλά η κατάσταση αυτή τη στιγμή θεωρείται... ελεγχόμενη. Οι αγορές βλέπουν συνολικά επτά μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2025, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγινε η πρώτη κίνηση. Η δραστική υποχώρηση του κόστους του χρήματος αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία της Ευρωζώνης, προκειμένου να περιοριστεί το βάρος στο δημόσιο χρέος των χωρών και κυρίως αυτών που βρίσκονται πάνω από το 100% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. 

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της ανάγκης θωράκισης της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας του Πούτιν, τα επόμενα χρόνια, οι προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να είναι ελλειμματικοί, λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών.

Από την άλλη, το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε... επιθετικές κινήσεις δανεισμού.

Υπό την προϋπόθεση ότι το 2025 δεν θα είναι χειρότερο από το 2024, το όποιο όφελος για τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις μειώσεις των επιτοκίων, θα αρχίσει να φαίνεται ουσιαστικά από το 2026. Αρκεί να μην μας βρουν τίποτα νέες... φουρτούνες και έχουμε ανατροπή σχεδίων και σχεδιασμών...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μήνυμα εκπέμπει η μείωση επιτοκίων από τη FED κατά 0,50% και γιατί... φόβισε τους επενδυτές

Οι αγορές προεξοφλούσαν τη μείωση των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τα "γεράκια" της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έκαναν το... χατίρι τους, στέλνοντας μάλισ...

Φόρτωση άρθρων...