Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές και μάλιστα... επιθετικά με την έκδοση 30ετούς ομολόγου, "γεμίζοντας" ακόμη περισσότερο την καμπύλη των εκδόσεων και των επιτοκίων.
Οι συνθήκες είναι ιδανικές, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς υπάρχει η καβάτζα από το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα, η Standard & Poor's αναβάθμισε τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές και τους επόμενους μήνες θα μας ανεβάσει άλλη μία βαθμίδα.
Επιπλέον, η νέα, πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ, βελτιώνει τις προοπτικές του δημοσίου χρέους και αυτό το βλέπουν οι αγορές, ώστε να ρισκάρουν την αγορά ενός τίτλου που λήγει το 2054. Μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με υψηλότερο βαθμό αξιοπιστίας της οικονομίας και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση και στις προοπτικές της χώρας.
Οι οίκοι που θα "τρέξουν" την έκδοση είναι οι JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, BNP Paribas και Πειραιώς, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έκδοση της τρέχουσας χρονιάς, μετά την επιτυχία που σημείωσε το 10ετές ομόλογο τον περασμένο Ιανουάριο, με την υποβολή προσφορών 35 δισ. ευρώ και άντληση από το Δημόσιο του ποσού των 4 δισ. ευρώ.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τη θετική έκθεση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Skope, ο οποίος μας έχει δώσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα και βλέπει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο οίκος διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης είναι δύσκολο να εφαρμόσουν συνετά δημοσιονομικά προγράμματα και κινδυνεύουν με εκτροχιασμό. Σημειώνει μάλιστα ότι πρώην πληγείσες από την κρίση χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, με αποτέλεσμα να είναι σε πιο ευνοϊκή μακροοικονομική συγκυρία.
Οι χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έχουν γίνει οι... καλύτεροι "μαθητές", αλλά οι "καλύτεροι μαθητές" της τάξης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και άλλες, δεν μας τα λένε και τόσο... καλά! Να ξέρετε ωστόσο, ότι πολύ σημαντική είναι η παράμετρος των προσεχών Ευρωεκλογών.
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία με την άνοδο του AfD και στη Γαλλία με τη Μαρί Λεπέν, φοβίζουν τις αγορές, η Ολλανδία παραμένει ακυβέρνητη καθώς κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με τον ακροδεξιό Βίλντερς, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία, πρέπει να δαπανήσουν τεράστια ποσά για την αμυντικής τους θωράκιση έναντι της Ρωσίας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν τολμούσαν καν να διανοηθούν.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τις μονίμως θετικές εκθέσεις των αμερικανικών επενδυτικών οίκων και τραπεζών, οπότε το κλίμα για τη χώρα μας παραμένει σταθερά θετικό, κόντρα στο διαταραγμένο περιβάλλον, λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Και μακάρι όλα να παραμείνουν ως εδώ και να μη χειροτερεύσουν, γιατί αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα. Και φυσικά, οι διεθνείς αγορές όταν μας δίνουν τα εύσημα, αυτό αφορά πρώτα απ΄ όλα τις ελληνικές αρχές. Δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία. Για την ακρίβεια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.