Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός πολέμου που διεξάγεται μέσα στο... σπίτι της, καθώς και ενός άλλου στον "μαχαλά" της Μέσης Ανατολής.
Την ίδια στιγμή και μέρα με τη μέρα εντείνονται τα δημοσιονομικά αδιέξοδα, με κορυφαίο πρόβλημα αυτό της Γαλλίας, λόγω της πολιτικής αστάθειας.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ενδεικτικό του... μπάχαλου που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι χθες και προχθές σε ECOFIN και Eurogroup αντίστοιχα και κατά χρονική σειρά, εγκρίθηκαν μόνο οκτώ προϋπολογισμοί χωρών, χωρίς επιφυλάξεις! Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα, ενώ 19 χώρες βρίσκονται στο "κόκκινο" και στο "πορτοκαλί"! Φυσικά, τα καλά λόγια για την Ελλάδα έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, αλλά μάλλον πρέπει να προβληματιστούμε με τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη και στην Ένωση, καθώς μας αφορά άμεσα. Οι καιροί άλλαξαν, καθώς το 2010 και το 2015, η Ελλάδα... έτρωγε "σφαλιάρες" απ΄ όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ενώ τώρα οι πρωταγωνιστές έχουν άλλους ρόλους...
Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2025 από τα ευρωπαϊκά όργανα συνιστά πιστοποίηση της αξιοπιστίας της χώρας και πιστώνεται στην κυβέρνηση. Η Ελλάδα αποτελεί το πιο hot success story της Ευρώπης και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την -ουσιαστικά- παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η έγκριση του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2025 χωρίς επιφυλάξεις είναι ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα είναι αποτέλεσμα των κινήσεων της κυβέρνησης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα σε ένα πολεμικό περιβάλλον, αλλά με ακρογωνιαίο λίθο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 20 χώρες για τις οποίες η Κομισιόν εισηγείται έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, ενώ είναι ενδεικτικό ότι έχουν υποβληθεί 22 εθνικά μεσοπρόθεσμα σχέδια εκ των οποίων τα 20 θεωρείται ότι πληρούν τις απαιτήσεις και χαράσσουν αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν έχει υποβάλλει τέτοιο σχέδιο! Επιπλέον, η Ισπανία, δεν έχει υποβάλλει καν προσχέδιο προϋπολογισμού!
Μέσα σε όλη αυτή τη... χαρά, ήρθε και η Moody's για να στείλει σήμα κινδύνου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις, η πορεία της ανάπτυξης θα είναι προβληματική τα επόμενα χρόνια. Είναι μάλιστα ενδεικτικό το στοιχείο, ότι προβλέπει αύξηση κάτω από 1% στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες παράγουν το 52% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος της Ευρωζώνης (24%, 16% και 12% αντίστοιχα).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, απ΄ όλο αυτό το... δράμα, ξεχωρίζει μόνο την Ελλάδα, η οποία, κινείται με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, με προοπτική διατήρησης του θετικού momentum, τουλάχιστον έως το 2033! Η Moody's, δεν μας έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, αλλά, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα το πράξει σε τρεις μήνες.
Πάντως, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα βαλτώσει έτσι όπως πορεύεται, ενώ η ανάπτυξη θα σημειώσει σημαντική πτώση την επόμενη δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί δε τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν από τώρα επενδύσεις περίπου 800 δισ. ευρώ για να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.