Ζούμε τα πρώτα λεπτά μιας παράστασης που έχει αρχίσει εδώ και καιρό, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη μέση και δεν ξέρουμε το... τέλος. Ένας παγκόσμιος... αχταρμάς απλώνεται μπροστά μας, αλλά αυτοί που ανησυχούν είναι πολύ λιγότεροι, από αυτούς που βρίσκονται στον... κόσμο τους! 

Όσο πιο απαθής και αμέριμνος είναι κάποιος, τόσο πιο ισχυρό είναι το σοκ που θα δέχεται, όταν γίνει η... έκρηξη. Οι προετοιμασμένοι ξέρουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το.. μπαμ και είναι πιο... ήσυχοι!

Καθημερινά προστίθενται νέα επεισόδια στο θεατρικό μονόπρακτο του κορωνοϊού, το οποίο εξελίσσεται σε δράμα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και θα καταλήξει σε ταινία... τρόμου. 

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις. Στη Γαλλία είναι πολύ πιθανό να προκύψει... ατύχημα μετά τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών και να δούμε τον Μακρόν να συγκυβερνά με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν (αυτόν που είχε πει για τον Τσίπρα ότι "είναι από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής"). 

Ελπίζουμε ότι οι Γάλλοι την προσεχή Κυριακή θα πράξουν ό,τι έπραξαν και στον δεύτερο γύρο τον Προεδρικών εκλογών, όπου έδωσαν τη νίκη στον Μακρόν, έναντι της Λεπέν. Δεν είμαστε τώρα για περιπέτειες με σκύβαλα, που μπορούν να υπονομεύσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή, όπου οι Ρώσοι έπληξαν στόχους των Ουκρανών, καταστρέφοντας όπλα που είχαν αποστείλει οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. 

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αφήσει... αδιάφορους τους συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι θα σπεύσουν να απαντήσουν με άλλον τρόπο. Και μέσα σε όλα αυτά, στα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας, ηχούν... πυροβόλα! 

Ταυτόχρονα, η Κίνα διεμήνυσε προς τους Αμερικανούς ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, θα οδηγήσει σε πόλεμο με τους υποστηρικτές της, ενώ ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τους Κινέζους ότι αν προχωρήσουν σε βίαιη ανατροπή του στάτους κβο στη συγκεκριμένη χώρα, τότε οι ΗΠΑ, είναι υποχρεωμένες να εμπλακούν… 

Όλα τα αυτά έρχονται να δέσουν με την παρατεταμένη ανησυχία για το ενδεχόμενο αστάθειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις απειλές του Ερντογάν, κατά της Ελλάδας, αλλά και τις προετοιμασίες για εισβολή στη Βόρεια Συρία, η οποία όμως, θα μπορούσε να κάνει τους Ρώσους να... εκνευριστούν έναντι των... επιτήδειων ουδέτερων! 

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και με βάση τα σημερινά δεδομένα, στον β΄ γύρο των εκλογών θα ηττηθεί. Αν συμβεί αυτό, τότε θα αρχίσει η προσωπική και οικογενειακή του περιπέτεια. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στο... ευκταίο, θα μεσολαβήσουν πολλά. 

Συρία, Ελλάδα και Κύπρος είναι στο μόνιτορ του παρανοϊκού Ερντογάν και οι επόμενοι 11 μήνες έως τις τουρκικές εκλογές, θα είναι μήνες ύψιστου συναγερμού. Ο Ερντογάν θα παίξει το τελευταίο του χαρτί μέχρι τις εκλογές, ανεβάζοντας τους τόνους, μπας και επωφεληθεί. 

Δεν έχει καταλάβει όμως ότι η οικονομία είναι αυτή που τον ανέβασε και αυτή που θα τον αποκαθηλώσει. Εκτός και αν ο Ερντογάν... χώσει σε πόλεμο τον λαό του, αν δει ότι η κάλπη του επιφυλάσσει ένα πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα για το μέλλον του.

Με βάση τα παραπάνω, ας φανταστούμε έναν χειμώνα μέσα σε βαρύ... πολεμικό κλίμα, τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται σ΄ ένα ξέφρενο ράλι ανόδου. τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, την Κίνα να επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και εδώ στη γειτονιά μας, να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει. 

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη και μια... κανονιά θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σ΄ ένα εκρηκτικό περιβάλλον και με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης για την Τουρκία, η οποία αποτελεί τη 14η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και ανά πάσα στιγμή, μπορεί να γίνει... πίσσα και πούπουλα!

Όλα αυτά θα λαμβάνουν χώρα σ΄ ένα περιβάλλον συνεχούς ανόδου του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα συντηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των τροφίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μεγάλες μάζες ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη και κυρίως στην υπανάπτυκτη Αφρική και στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. 

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού θα διατηρηθούν και το 2023, οδηγώντας σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και σε δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Ένα τέτοιο σκηνικό θα πονέσει περισσότερο τον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, με το τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τις εικόνες από την ταινία του Τιτανικού...

Οι αγορές βρίσκονται στη ζώνη των "αρκούδων" και όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε νέες μεγάλες ανατροπές τουλάχιστον μέσα στους επόμενους 18 μήνες, οι οποίες θα επηρεάσουν για χρόνια το παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Από την άλλη, οι πετρελαϊκοί "ταύροι" εκτιμούν ότι η Κίνα επιστρέφει δυναμικά στον δρόμο της ισχυρότερης ζήτησης, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, σιγά σιγά αίρονται και θα ενισχυθεί περαιτέρω η ζήτηση, ωθώντας υψηλότερα τις τιμές του "μαύρου χρυσού". 

Μέσα σε όλα αυτά, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήζει βαθύτερης ανάλυσης το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 5 δολάρια το γαλόνι. Φανταστείτε τον μέσο Αμερικανό να γεμίζει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου των 3.500 κυβικών εκατοστών με 250 δολάρια!

Με βάση αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στα 2.500 δολάρια ανά ουγκιά, με βάση προς τα 3.000 δολάρια! Ωστόσο, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, κρατάει τεχνητά την τιμή πέριξ των 1.900 δολαρίων. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, το ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου, θα έπρεπε να βρίσκεται στον... Θεό! 

Για τον λόγο αυτό, η FED συγκρατεί την τιμή του χαμηλά, γιατί αν λειτουργήσουν κανονικά οι νόμοι της αγοράς, τότε η έκρηξη του χρυσού, θα... αποκαλύψει το πραγματικό πρόβλημα και τον τυφώνα που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην παγκόσμια οικονομία.

Όταν ένας γιατρός διαβάζει τις αιματολογικές εξετάσεις ενός ασθενούς και βλέπει στα ύψη τις τιμές των βασικών δεικτών, τότε δεν περιορίζεται στη χορήγηση φαρμάκων προς τον ασθενή, ούτε σε συστάσεις για δίαιτα και διακοπή του καπνίσματος! Τον στέλνει στο νοσοκομείο... 

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη φάση όπου έχουν βγει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ξέρουμε τι πρέπει να κάνει ο ασθενής, το ξέρουν οι συγγενείς του, αλλά σ΄ αυτόν δεν λέμε τίποτα, για να μην τον... στενοχωρήσουμε! 

Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα τον παραλάβει το ασθενοφόρο για να τον πάει επειγόντως στο νοσοκομείο με αναμμένη τη σειρήνα...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr