Η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών κατέληξε τελικά σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφήνοντας ωστόσο, την Ουγγαρία και την Τσεχία, σ΄ ένα... χαλαρό καθεστώς εισαγωγών, αφού δεν έχουν εναλλακτικούς δρόμους για την προμήθεια ποσοτήτων, μέσω άλλων διόδων.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η Ρωσία... απειλεί ότι θα βρει άλλους εισαγωγείς πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τα... μαγικά της και έως το τέλος του έτους, θα έχει μειώσει τις ποσότητες ρωσικού πετρελαίου κατά 90%, ενώ και οι Γερμανοί πιστεύουν ότι θα έχουν απεξαρτηθεί κατά 90% από το ρωσικό φυσικό αέριο, πριν την έλευση του 2023. Πιθανόν όλα αυτά να μοιάζουν με... μαγική εικόνα, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει, τι χειμώνας θα είναι αυτός που θα μας έρθει και από πού θα μας έρθουν τυχόν νέες... κεραμίδες.
Οι αποφάσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κατ΄ αρχάς αποτελούν ένα πλήγμα για την Ελληνική ναυτιλία, καθώς οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι οι εισαγωγές θα γίνονται κανονικά μέσω των αγωγών, αλλά θα διακοπούν οριστικά για τις μεταφορές μέσω θαλάσσης. Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για μια συμφωνία που ελήφθη με ντροπιαστική καθυστέρηση, λόγω του βέτο που έθετε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Από την άλλη, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα εξάγουν το πετρέλαιο στην Κίνα και την Ινδία και αυτές οι χώρες θα το διοχετεύουν στον υπόλοιπο κόσμο, χρηματοδοτώντας έτσι τον πόλεμο του Πούτιν. Οι αποφάσεις έχουν πολλές... τρύπες και περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά στην πράξη. Μύλος και όλα μαζί στο μίξερ, χωρίς να ξέρουμε τι γεύση θα έχει το τελικό... προϊόν!
Πάντως, χθες η τιμή του πετρελαίου, τύπου Brent, αφού εκτονώθηκε στα 121 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια υποχώρησε στα 118 δολάρια. Τα χρηματιστήρια παρουσίασαν διόρθωση, ενώ την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι περιμένουν στη... γωνία την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για να δουν, πού το... πάει, σε σχέση με τα επιτόκια.
Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 42 ετών, ενώ για την Ελλάδα, η άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τον Μάιο στο 10,7%, που ανακοίνωσε η Eurostat, θα οδηγήσει τον εθνικό δείκτη σε επίπεδα μεταξύ 11,4%-12,0% (τα σχετικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα). Οι τιμές των καυσίμων έχουν βάλει... φωτιά, ενώ η άνοδος των τιμών παραγωγού κατά 48,8% στη Βιομηχανία τον Απρίλιο, προδιαθέτει για νέο ξέφρενο πάρτι ανόδου των τιμών, τουλάχιστον κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου. Και βλέπουμε...
Νέα μέτρα
Ο πληθωρισμός μπορεί να καλπάζει, αλλά φαίνεται ότι ο τουρισμός θα είναι αυτός, ο οποίος θα μας φέρει τα πολυπόθητα επιπλέον έσοδα, έτσι ώστε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, να σχεδιάσει το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει και νέο πακέτο, το οποίο ωστόσο, θα αποτελεί αντικείμενο συλλογικού κυβερνητικού αποτελέσματος και θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό. Μαθαίνουμε ότι τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πολλά μέτρα στήριξης, ενώ μέσα στο καλοκαίρι, αναμένονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις... επούλωσης των πληγών. Πάντως, δεν αναμένονται... ακρότητες, γιατί οι αγορές μας παρακολουθούν, δεν έχουμε βγει από την ενισχυμένη εποπτεία, δεν έχουμε ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα και το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, έστω και αν όλοι συμφωνούν ότι είναι βιώσιμο στο διηνεκές.
Από την άλλη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Δημόσια Ραδιοφωνία, ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων για τους λογαριασμούς του ρεύματος είναι γενναίο και είναι το τελευταίο, από αυτήν την κυβέρνηση. Αναμένουμε λοιπόν, να δούμε το όφελος στους επόμενους λογαριασμούς, ενώ σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο, εκεί τα πράγματα παραμένουν θολά. Η Σύνοδος Κορυφής, δεν κατέληξε σε αποφάσεις και η πρόταση Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν, απορρίφθηκε. Προφανώς, θα ληφθούν αργότερα αποφάσεις,, υπό την εξέταση των νέων δεδομένων που θα προκύπτουν κάθε φορά.
Πάντως, αν αναλογιστούμε πώς κινούνται τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας ελπίσουμε ότι οι αποφάσεις δεν θα είναι κατόπιν εορτής. Προς το παρόν, ο εισβολέας, λόγω της υψηλής ισοτιμίας του ρουβλιού, ως αποτέλεσμα των capital controls, αλλά και του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο, στέκεται όρθιος. Μάλλον, όμως, είναι θέμα χρόνου, για να πονέσει και αυτός πιο πολύ, όπως και εμείς. Η τιμή του αερίου κινείται στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα και προς το παρόν παρουσιάζει τάσεις περαιτέρω διόρθωσης. Δεν ξέρουμε ωστόσο, ποια θα είναι η κατάσταση από το φθινόπωρο, καθώς θα αρχίσουν να αυξάνουν σταδιακά οι ανάγκες στη Δυτική Ευρώπη και εκεί θα φανεί ποιος είναι ο νικητής, στο σκληρό "μπρα ντε φερ", μεταξύ... Εσπερίας και Πούτιν! Όλα θα φανούν προσεχώς και στην πράξη. Ο λογαριασμός "φουσκώνει" και μένει να δούμε τι θα πληρώσει ο καθένας...
Υψηλή κερδοφορία για τον ΟΠΑΠ
Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου και η καλή εικόνα για τις Ελληνικές εισηγμένες, ολοκληρώθηκε με τις ανακοινώσεις του ΟΠΑΠ.
Τα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου δεκαπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 88,3 εκατομμύρια ευρώ, από 8,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Τα πρακτορεία άνοιξαν μετά τα περιοριστικά μέτρα και ο ΟΠΑΠ, προσπαθεί να κάνει την ολική επαναφορά. Η διοίκηση κάνει λόγο για δυναμική επιστροφή στις δραστηριότητες του retail, τα καθαρά έσοδα α΄ τριμήνου εκτοξεύτηκαν κατά 162,5% (διαμορφώθηκαν στα 457,2 εκατ. ευρώ), ενώ έχει σημασία να αναφερθεί ότι το μικτό κέρδος από τα παιχνίδια, αυξήθηκε κατά 198,3%, πιάνοντας τα 189 εκατ. ευρώ, έναντι 63,4 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, "έπειτα από ένα δυναμικό 2021, ο ΟΠΑΠ σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με όχημα την ισχυρή συνεισφορά των retail δραστηριοτήτων – παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19 που ήταν σε ισχύ – και τη συνεχιζόμενη θετική δυναμική των online δραστηριοτήτων". Πρόσθεσε δε ότι αυτό το αποτέλεσμα "προήλθε κατόπιν πολλαπλών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, που εστίασαν στην παροχή ελκυστικών εμπειριών διασκέδασης και οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα προσέλκυσης και διατήρησης πελατών".
Ο κύκλος των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου για τις εισηγμένες έκλεισε και τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο τέλος Αυγούστου, όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία θα είναι επηρεασμένα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: moneypress.gr