Στο Υπ. Εργασίας έχει σημάνει "κίτρινος" συναγερμός σε σχέση με τα έσοδα των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ο στόχος για αύξηση των εισπράξεων από ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο κλπ.) κατά 1,2 δις. ευρώ από φέτος μέχρι το τέλος του 2017, έχει ήδη μία "τρύπα" 600-700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital, αν αυτή δεν "γεμίσει" από έσοδα που θα φέρουν συγκεκριμένα εισπρακτικά μέτρα –όπως μέσω μίας νέας ρύθμισης οφειλών, τεκμαρτές εισφορές στο ΙΚΑ και υποχρεωτική ασφάλιση αντί προστίμου για αδήλωτη απασχόληση (τα οποία ήδη επεξεργάζεται το Υπ. Εργασίας)- τότε θα απειλήσει να "ρουφήξει" τις κύριες συντάξεις πολύ νωρίτερα από την 1.1.2019 οπότε προβλέπεται να ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων παροχών των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Εξάλλου, με βάση πρόσφατη υπουργική απόφαση μέχρι 30.9.2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο "λογιστικός" επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και έτσι θα έχει προσδιοριστεί η "προσωπική διαφορά" η οποία θα αποτελέσει το μοχλό των προγραμματισμένων παρεμβάσεων.

Προκειμένου το Υπ. Εργασίας να αποφύγει να έλθουν πιο πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο οι παρεμβάσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, έχει εντείνει τις διαδικασίες προετοιμασίας ενός τριπλού πακέτου ενεργειών με στόχο την είσπραξη έως 600-700 εκατ. ευρώ στον επόμενο 1 1/ 2 χρόνο. Συγκεκριμένα εξετάζεται :

1. Μία νέα ενιαία ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών όχι μόνο προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά συνολικά προς το Δημόσιο (εφορία ή ακόμα και ΔΕΚΟ) με εισοδηματικά –όμως- κριτήρια.

Πρόκριμα για τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να είναι το σχέδιο το οποίο πρέπει να καταρτίσει η κυβέρνηση μέχρι την 31.7.2016 για την ενοποίηση των διαδικασιών είσπραξης εισφορών –φόρων το αργότερο έως το τέλος του 2017. Εξάλλου, από 1.1.2017, οι ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 1,5 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών θα υπολογίζοντα με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του καθενός.

Έτσι ντε φάκτο θα συνδεθεί η δήλωση –είσπραξη των εισφορών και των φόρων. Κύκλοι του Υπ. Εργασίας παραδέχονται πως αν δεν θεσμοθετηθεί μία νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών μέχρι 1.1.2017 απειλείται ευθέως οποιαδήποτε όφελος αναμένεται από την εισφορά 20%, μιας και όρος την "επιστροφή " τουλάχιστον 200.000 επαγγελματιών (με εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ) στην ασφάλιση μέσω της καταβολής των τρεχουσών εισφορών είναι η ρύθμιση παλιότερων οφειλών.

2. Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ με βάση "αντικειμενικά κριτήρια". Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη προβλεφθεί στο νόμο Κατρούγκαλου που βρίσκεται σε ισχύ από 12.5.2016. Με βάση τη σχετική διάταξη, οι εργοδότες δεν θα καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ μόνο με βάση τους εργαζομένους που πραγματικά απασχολούν και τους μισθούς που τους δίνουν, αλλά και με βάση τους εργαζομένους που "θα έπρεπε" να απασχολούν "αντικειμενικά" κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά έχουν ως εξής:

-Το είδος της επιχείρησης.

-Το μέγεθος της εγκατάστασής της.

- Το ωράριο λειτουργίας της.

- Η τυχόν εποχιακή φύση της λειτουργίας της επιχείρησης.

- Ο κύκλος εργασιών της.

- Οι αναγκαίες για την εκτέλεση των εργασιών ειδικότητες.

- Η γεωγραφική θέση της επιχείρησης.

- Η τυχόν εισφορά προσωπικής απασχόλησης από τον εργοδότη ή τους εταίρους εργοδοτικής επιχείρησης.

3. Η υποχρεωτική ασφάλιση του εργαζομένου για 12 μήνες ο οποίος μετά από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών (ΙΚΑ-ΣΕΠΕ) "πιάνεται" ανασφάλιστος από τον εργοδότη του.

Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με δραστική μείωση του προστίμου ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο από τα 10.500 ευρώ που είναι σήμερα στα 3500 ευρώ.