Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Wood: Aναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Πληθωρισμός, ανάπτυξη και αγορά κατοικίας στο κάδρο.

Οικονομία

Η Wood έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για το πραγματικό ΑΕΠ σε 2,8% και 3,5% για φέτος και το επόμενο έτος (από 3,5% και 4,2%) και αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 4% το 2025. 

Παρά την αναθεώρηση, παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από το Bloomberg (1,8% και 1,6% το 2023 kai to 2024), αλλά επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους προς τις δύο κατευθύνσεις. Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τυχόν περαιτέρω επιδείνωση στον πόλεμο της Ρωσίας-Ουκρανίας, μια υψηλότερη και αυστηρότερη νομισματική στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed και την ΕΚΤ και τυχόν πιθανές διαταραχές από τις πυρκαγιές στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Η αύξηση των πραγματικών μισθών ανακάμπτει ως τάση σχεδόν παντού, παρουσιάζοντας το βασικό ανοδικό κίνδυνο στο πλαίσιο της σφιχτής αγοράς εργασίας.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ο πληθωρισμός παραμένει πιθανό να επιστρέψει στο στόχο του 2% αργότερα το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια θα διολισθήσει περαιτέρω το 2025. Ο πληθωρισμός του Ιουλίου αυξήθηκε σε 2,5% σε ετήσια βάση, από 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Οι πρώτες αυξήθηκαν ελαφρώς, στο 12,3% σε ετήσια βάση, από 12,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι δεύτερες αντανακλούσαν την αύξηση των τιμών του brent και μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι τον Ιούνιο (-3,7% σε ετήσια βάση έναντι -7,6% σε ετήσια βάση). Οι πιέσεις στις τιμές, όπως φαίνεται στις έρευνες, αποδείχθηκαν πιο σκληρές από ό,τι στις ομόλογες οικονομίες και, εκτός από τη βιομηχανία, όλοι οι άλλοι τομείς και η αντίληψη των καταναλωτών παρέμειναν σε υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από το COVID-19.

«Έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό με βάση τα συνήθη τρία σενάρια: το πρώτο υποθέτει επίμονες τιμές τροφίμων, το δεύτερο αναμένει ότι οι τιμές των τροφίμων θα μειωθούν μάλλον γρήγορα στον ιστορικό μέσο όρο και το τρίτο υποθέτει ότι οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στο μέσο των δύο πρώτων σεναρίων και προσομοιώνει ισχυρότερες πιέσεις λόγω της ζήτησης λόγω της στενότητας της αγοράς εργασίας. Το σενάριο 1 (επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4%, 3,8% και 0,9% το 2023, 2024 και 2025, αντίστοιχα. Το σενάριο 2 (ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων προς το μέσο όρο) προβλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος και στο 0,3% το 2025. Το τρίτο σενάριο (το βασικό σενάριο) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,4% – 3,5% φέτος και το επόμενο έτος, πριν πέσει στο 1% το 2025.

Η βελτίωση των εισοδημάτων αναμένεται να στηρίξει τις τιμές των κατοικιών μεσοπρόθεσμα
Ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών αυξήθηκε περαιτέρω, σε 14,5% σε ετήσια βάση, το α’ τρίμηνο, από 13,6% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2022. Τόσο εγχώριοι όσο και εξωτερικοί παράγοντες έχουν ωθήσει τις τιμές των κατοικιών τα προηγούμενα τρίμηνα. Ο ενυπόθηκος δανεισμός εξασθένησε κάπως τον Ιούνιο-Ιούλιο, αλλά ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τα ιστορικά επίπεδα. Οι τιμές έχουν επίσης ωθηθεί από το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, το οποίο ξεκίνησε το 2014, προσφέροντας δικαίωμα διαμονής σε αλλοδαπούς, επενδύοντας τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα ή επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ελάχιστο όριο διπλασιάστηκε για ορισμένες περιοχές της χώρας από τον Αύγουστο, εξαιτίας του οποίου ο όγκος των αιτήσεων σχεδόν τριπλασιάστηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, σε ετήσια βάση, δημιουργώντας επίσης μια συσσώρευση στο σύστημα. Η βελτίωση των εισοδημάτων αναμένεται να στηρίξει τις τιμές των κατοικιών μεσοπρόθεσμα και το υπόδειγμά μας δεν σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση, στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...